tisdag 1 januari 2013

8 nyårslöften du INTE ska geAtt lova ”ingen mer choklad från och med nu” låter väl som ett löfte som kommer att hjälpa dig gå ner i vikt, eller hur? Fel!
Ord att akta sig för är ”alltid”, ”aldrig” och ”inget”. Det lurar dig att tro att du gör positiva uttalanden när de i själva verket är negativa. Så tänk efter ordentligt när du bestämmer dig för dina nyårslöften – se till att de hjälper dig att stå fast i dina viktminskningsplaner och inte tvärtom.

Dåligt löfte 1: ”jag ska inte småäta mellan måltiderna”Kan du inte hålla fingrarna ur kakburken? Det kan te sig frestande att totalförbjuda snacks rakt av. Men sunda snacks kan hjälpa dig att stå dig till nästa måltid utan att du behöver oroa dig för att kilona staplas på varandra. Bra version: Skaffa nyttiga snacks som exempelvis frukt, en näve nötter och frön eller kanske morotsstavar med lätt hummus.

Dåligt löfte 2: ”jag ska aldrig missa ett enda träningspass”Det är jättebra att ta sig an regelbunden träning. Men det är inte världens undergång ifall du missar något tillfälle. Att sätta upp ouppnåeliga mål betyder att du mår dåligt när du inte lyckas leva upp till dem. Vad blir resultatet av det? Jo, att träningen blir en tråkig plikt som du till slut inte ids bry dig om längre. Bra version: Var realistisk. Sikta på tre-fem träningspass på 20-30 minuter i veckan. Och ha roligt!
Dåligt löfte 3: ”jag kan bli av med 10 kilo i månaden”
Tokbantning kan fungera på kort sikt. Men i det långa loppet är det en helt annan sak. Dietbokförfattaren Gillian Riley säger: ”Forskare vid Yale University Centre for Eating Disorders studerade hundratals personer som följde olika dieter och konstaterade att ju fortare de gick ner i vikt, desto mer benägna att gå upp igen blev de”. Bra version: Sikta på att gå ner runt ett kilo i veckan.

Dåligt löfte 4: ”jag ska helt sluta äta fett”
Allt fett är ohälsosamt, eller hur? Nix, det är fel. Vi behöver en viss mängd fett i vår mat därför att det, bland annat, förser oss med livsnödvändiga fettsyror som kan förebygga hjärtsjukdomar. Bra version: Välj rätt sorts fett. Skär ned på mat som innehåller mättade fetter (ost, smör, kakor och bakelser) och ersätt med omättade fetter (fet fisk, nötter och olivolja).


Dåligt löfte 5: ”jag ska sluta äta frukost”
När du vaknar är din blodsockerhalt låg eftersom du inte ätit på många timmar. Att hoppa över frukosten leder bara till att du drabbas av sötsug som kan vara väldigt svårt att stå emot. Du blir också mer benägen att äta något extra kalorihaltigt senare under dagen. Bra version: Om du inte kan förmå dig själv att äta ordentligt tidigt på dagen, drick åtminstone ett glas osötad fruktjuice. Det ger dig lite välbehövlig näring.


Dåligt löfte 6: ”jag ska aldrig äta ute”
Stora förrätter, feta huvudrätter, söta efterrätter. Det är inte så konstigt att bantare tänker sig för innan de går på restaurang. Men att helt försaka en god måltid med vänner och familj någon gång ibland leder väldigt ofta till misslyckanden. Dessutom, varför ska man inte kunna njuta av livet bara för att man vill gå ner i vikt? Bra version: Ät ute, men gör det klokt. Klara soppor är utmärkta förrätter. Ersätt pommes frites med bakad potatis och välj en sorbet eller fruktsallad till efterrätt.


Dåligt löfte 7: ”jag ska sluta med mejeriprodukter”
Kalcium är inte bara nödvändigt för att hålla dina tänder och ditt skelett starkt, det kan dessutom hjälpa dig att gå ner i vikt. En nyligen utförd studie visar att folk som åt mycket mejeriprodukter gick ner mer i vikt än de som uteslöt dem. Bra version: Kolla upp fettsnåla eller fettfria mejeriprodukter som innehåller lika mycket kalcium men mindre fett.


Källa & bild: Viktväktarna

Inga kommentarer: