lördag 30 april 2011


Det finns många sätt att få en plattare mage. Här är några tips som hjälper dig att bli av med bilringarna - på gymmet, i köket, på festen och i det vardagliga livet!

I gymmet


Träna i intervaller
En studie från Australien visar att kvinnor som tränade 20 minuters intervallträning tre gånger i veckan blev av med mer magfett än de som tränade 40 minuters ”vanlig” konditionsträning tre gånger i veckan.
Styrketräna
Styrketräning sätter fart på kroppens förbränning – och ger dig starkare muskler.
Träna magen rätt
Vanliga situps är inte det bästa för att få en platt mage. Här kan du läsa vad MåBra:s personliga tränare Katarina Woxnerud skriver om detta. Hon ger dig även andra övningar som är mer effektiva.
Glöm inte ryggen…
Ryggens och överkroppens muskler hjälper dig att få en snyggare hållning, vilket kan dölja en putande mage.
…eller balansen
Balansträning är bra för musklerna kring midjan. Att träna med en pilates/balansboll är både effektivt och kul! Här visar Katarina Woxnerud några övningar.

På tallriken


Ät mer av bra saker
Du behöver inte skära ner på kalorierna för att få platt mage, utan det gäller att äta rätt typ av mat. En engelsk studie visar att de som åt fler kalorier men som fick dem från nyttig mat var mindre benägna att samla fett kring midjan än de som åt färre kalorier, men mer mättat fett och mindre fibrer.
Satsa på fullkorn…
I en studie av matvanorna hos nästan 3000 personer visar resultatet att de som åt tre dagliga portioner fullkorn hade tio procent mindre fett runt midjan än de personer som inte hade dessa matvanor.
Ät som vid Medelhavet
Forskning från Spanien visar att en kost rik på enkelomättat fett, som medelhavskosten, kan minska på magfettet.
Ät kalcium
En amerikansk studie visar att en grupp bantare som åt 1200 till 1300 gram kalcium per dag fick en betydligt snabbare viktminskning kring midjan än de som åt lika många kalorier men mindre kalcium.
Prova probiotika
Probiotika kan ha en lugnande effekt på uppblåsta magar.
Undvik kolsyra
Kolsyra kan göra magen orolig och uppsvälld.

På festen


Skippa ölen
Regelbundna öldrickare har den största midja/höftkvoten, visar en studie.
Drick med måtta
Kvinnor som regelbundet dricker ett glas vin (och håller sig till det) har mindre midjemått än de som dricker mer sällan men som festar till det rejält då, enligt en studie.

I vardagen


Varva ner
Stress ökar hormonet kortisol i kroppen, vilket leder till att fett lättare lagras kring midjan.
Få bättre sömn
Personer som sover för lite löper större risk att bli överviktiga, visar flera studier. Här kan läsa om några vanliga orsaker till sömnproblem – och vad du kan göra åt dem.
Undvik rökning
Nikotin kan försämra kroppens förbränning.
Hitta glädjen
Depression kan leda till bukfetma hos kvinnor, enligt en studie

Källa & bild: MåBra

fredag 29 april 2011

Biffgryta med oliver


Ingredienser  - 1 port

  • 1 biff, 125 g
  • 1/2 gul lök
  • 1 tsk olja
  • salt, svartpeppar
  • 1/4 köttbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 tsk hackad färsk timjan
  • 1 dl kokta stora vita bönor
  • 5 svarta minioliver på burk
Servera till:
  • kokta sockerärter
  • sallad
  • citronklyftor
Så här gör du
  1. Skär biffen i strimlor.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Stek kött och lök i olja i en stekpanna, salta och peppra.
  4. Tillsätt smulad buljongtärning, vatten, citron, timjan, bönor och oliver.
  5. Låt allt koka ca 2 min.  
Energi per portion: 375 kcal


Källa & bild: MåBra

torsdag 28 april 2011

5 enkla knep som hjälper dig att gå ner


Vet att jag nämnt det förr men man kan aödrig höra det för många gånger tycker jag. Alla små tips och knep man kan ta till för att gå ner några kilon är bra.

Här delar dietisten Josefine Jonasson från Aftonbladet med sig av sina tips.

1. Mindre tallrik

Så gör du: Byt ut dina stora tallrikar mot mindre.

Därför funkar det: Ögat vill ha en full tallrik - och därför lockas du att lägga upp en för stor portion om tallrikarna är stora. Tallriksstorleken har ökat markant de senaste 15 åren, men små tallrikar finns fortfarande att köpa.

Dietistens kommentar: En jättebra grej som absolut kan funka om man har lätt för att äta för stora portioner. Tänk bara på att inte överdriva genom att äta på alldeles för små tallrikar - då blir du inte mätt och riskerar därför att småäta senare.


2. Mindre glas

Så gör du: Välj ut vackra, små glas att dricka kaloririka drycker i - exempelvis juice, läsk, vin och öl. Behåll ett stort glas för vatten!

Därför funkar det: Drycker kan ge mycket kalorier, utan att du tänker på det och utan att du blir speciellt mätt.

Dietistens kommentar: För att släcka törsten är vatten allra bäst. Annan dryck bör vara något extra och att markera det genom speciella glas är ett bra sätt.


3. Lägg upp vid spisen

Så gör du: Sätt aldrig fram kastruller, grytor och uppläggningsfat på bordet. Lägg upp portionen på tallriken direkt från spisen istället.

Därför funkar det: Handen på hjärtat - du vet hur mycket mat du behöver för att hålla dig mätt till nästa måltid. Lägg bara upp så mycket, så riskerar du inte att äta dubbelt så mycket bara för att det är gott.

Dietistens kommentar: Utbud och tillgång är en vanlig orsak till att man äter för mycket. Att lägga upp den mat man ska ha och inte frestas att ta mer är bra. Är man verkligen inte mätt efter en portion krävs det lite mer ansträngning än att lyfta handen en bit för att få mer. Då hinner man reflektera över om man är hungrig eller bara sugen.


4. Ta om - men bara grönt

Så gör du: Ta gärna om - men inför en regel som säger att din andra portion bara får innehålla grönsaker.

Därför funkar det: En portion räcker för att du ska hålla dig mätt och glad till nästa måltid. För att behålla matglädjen kan du gärna ta om - men gör det till en regel att bara ta grönsaker i andra omgången. Grönsaker ger mycket volym men få kalorier - du känner att du har ätit rejält och känner dig mätt längre.

Dietistens kommentar: Att ha en plan A att aldrig ta om är bra. Om man är riktigt hungrig kan det vara bra att ha en plan B som säger att det är okej att ta om men att det då får vara just grönsaker.


5. Ät frukost

Så gör du: Om du inte äter frukost varje dag - börja med det. Äter du redan frukost: se över dina vanor så att den är någorlunda nyttig. Har du ont om tid? Förbered gärna redan kvällen innan!

Därför funkar det: Frukosten anger tonen för resten av dagen. Den ger dig energi ända fram till lunch, och gör det lättare att inte småäta eller förfalla till onyttigheter resten av dagen.

Dietistens kommentar: Om man bara orkar göra en förändring så är regelbundna måltider den bästa, tycker jag. Att då börja med en frukost är alldeles utmärkt.


Källa & bild: Aftonbladet 

onsdag 27 april 2011

Tacotallrik


Ingredienser  - 1 port
  • 250 g mager nötfärs
  • 1/2 påse taco kryddmix
  • 1 dl vatten
  • isbergssallad
  • några skivor tomater
  • några skivor gurka 
  • liten bit paprika
  • 2 msk riven ost, 10 %
  • 1 tacobröd
  • 2 msk valfri salsa

Så här gör du

Köttfärsen räcker till fyra portioner som du kan förvara i frysen till snabb lunch, lätt att ta med.
  1. Fräs nötfärs i teflonbelagd stekpanna.
  2. Tillsätt taco kryddmix och vatten. Sjud 5 min.
  3. Fördela i 4 burkar som går att mikrovärma.
  4. Fyll en stor tallrik med strimlad isbergssallad, tomater, gurka och paprika.
  5. Fördela den varma färsen från 1 burk över grönsakerna, strö över riven ost och smulat tacobröd.
  6. Toppa med valfri salsa.

Källa & bild: MåBra

tisdag 26 april 2011

Hurry curry



Ingredienser - 4 portioner

  • 1 gul lök
  • 1 rejält blomkålshuvud
  • En slatt olja
  • 1 msk curry
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 burk tärnade tomater, 400 g
  • 1 påse färsk bladspenat (eller 1 paket fryst)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk kokosmjölk, 400 g
  • 1 burk matlagningsyoghurt
  • 1 knippe koriander
  • Salt och svartpeppar
Gör så här:
  1. Dela löken och skiva.
  2. Dela blomkålshuvudet i buketter.
  3. Slå olja i en gryta och tillsätt på medelvärme: lök, vitlök, curry och gurkmeja.
  4. Låt det hela bli mjukt utan att löken tar färg, slå i 1 msk vatten om kryddorna tenderar att fastna i botten.
  5. Tillsätt blomkålen och veva runt lite i kastrullen.
  6. Slå i tomat, kokosmjölk och yoghurt.
  7. På med lock och låt småputtra cirka 15 minuter.
  8. Slutligen, i med spenat som bara får vika sig ner, salt, några varv med pepparkvarnen och hackad koriander.
Energi per portion: 309 kcal

Källa & bild: sund.nu

måndag 25 april 2011

Laxpaj med sikrom


Ingredienser - 10 port

Botten:
  • 200 g kavring
  • 2 msk kesella 1 %
Fyllning:
  • 2 gelatinblad
  • 2½ dl lätt-crème fraiche, 15 %, ev. låglaktos
  • 200 g philadelphia light med gräslök, 12 %
  • 100 g kallrökt lax
  • 3 hårdkokta ägg
  • peppar
Garnering:
  • 200 g sikrom
  • citron, körvel

Så här gör du
  1. Skär kavringen i bitar och mixa dem till smulor i en matberedare.
  2. Tillsätt kesellan och fördela i en pajform, ca 20 cm i diameter. Tryck ut kavringen i botten.
  3.  Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
  4. Mixa crème fraiche och cream cheese till en slät kräm.
  5. Tillsätt lax och ägg och mixa tills de är finhackade. Krydda.
  6. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull. Rör ner dem i en tunn stråle i fyllningen.
  7. Fördela fyllningen på kavringsbotten och bred på sikrom i ett jämnt täcke.
  8. Ställ pajen i kylen ett par timmar innan den serveras.
Energi per portion: 195 kcal

Källa & bild: MåBra

lördag 23 april 2011

Kycklingwallenbergare med persiljepotatismos


Ingredienser 4 portioner

  • 400 g kycklingfärs
  • 1 ägg
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 4 msk ströbröd
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar
Tillagning
  1. Blanda ihop alla ingredienser och låt den stå en stund.
  2. Forma smeten till 8 små biffar och stek i smör.
Persiljepotatismos:
  • 800 g potatis
  • Lättmjölk
  • salt & peppar
  • 2 msk persilja (fryst eller färsk)
Tillagning
  1. Koka potatisen tills den blir mjuk. Häll av vattnet.
  2. Använd en elvisp och vispa potatisen, tillsätt lättmjölk till lagom konsistens.
  3. Smaka av med salt och peppar, lägg i persiljan och rör om.
  4. Servera med rårörda lingon och sallad och eventuellt sås.
Energi per portion:
  • Ca 391 kcal/port med mos
  • Ca 214 kcal/ port utan mos
Källa & bild: en lättare vecka

fredag 22 april 2011

Smalaste påskmaten


En liten påminnare i dessa frossartider, det finns bättre och sämre alternativ på påskbordet. Så istället för att dyka ner i påskgodiset så luta dig tillbaka och fundera på om det är värt det och vänd dig till de goda och bättre alternativen.

Denna artikeln är från Aftonbladet där deras sietist även ger kommentarer.

Vinnare:

  • Ägg är ett väldigt bra livsmedel. De är packade med vitaminer och om man inte har problem med för högt kolesterol finns ingen anledning att hoppa över påsktillbehöret nummer ett, tycker Josefine Jonasson.
– Det är okej att äta tre ägg om dagen, det är ju ändå under en begränsad tid, säger hon.
  • Lamm är också en sunt inslag på buffén.
– Det är bra kött, det ska man absolut satsa på.
  • Sill är mångas högtidsfavorit. Det kan du äta med riktigt gott samvete. Visst är sillen fet, men det är nyttigt, omättat fett.
– Sill är rik på både omega 3 och -6, det är jättebra. Lagen innehåller ofta både socker och fett men det är ju så lite man äter av den, bara det som följer med fisken upp, så hoppa inte över sill för det.


Bovarna

  • Bovarna att se upp med är köttbullar, prinskorv och – förstås – allt godis.
– När det gäller godiset är det viktigast att äta det man verkligen tycker om. Ät inte den där marsipankycklingen bara för att det hör till om du egentligen inte är så förtjust i marsipan. Ett par bitar mörk choklad kan vara okej, då får du i dig lite antioxidanter också.
  • Generellt kan man alltså säga att det man inte tycker om är det absolut sämsta alternativet.
– Ät ingenting bara för att man ”ska” göra det på påsken utan välj vad du vill satsa dina kalorier på. Ett exempel är musten. Tänk efter om du tycker att det där glaset är värt de extra kalorierna, eller om du bara dricker det för att det står framme och det hör till. Kanske tycker du att det är mer värt med ett par extra godisbitar?


Källa & bild: Aftonbladet


GLAD PÅSK!

torsdag 21 april 2011

Matjestartar på fullkornsbröd


Ingredienser - 4 portioner
  • 6 cornichons eller annan inlagd gurka
  • 1 äpple
  • 2 tsk färskpressad citron
  • 6 dillkvistar
  • 1 liten rödlök
  • 230 g matjesfiléer
  • 1,5 msk matlagningsyoghurt
  • svartpeppar
  • 16 små salladsblad
  • 4 skivor mörkt fullkornsbröd

Tillagning
  1. Hacka gurkorna fint. Skölj äpplet, skär det i fjärdedelar och ta bort kärnhuset. Hacka äppelbitarna och blanda dem med färskpressad citron.
  2. Ta av dillvipporna från kvistarna, lägg 8 vippor åt sidan och hacka resten fint. Skala löken och hacka den fint.
  3. Låt matjesfiléerna rinna av och tärna dem fint. Blanda matjessill, äpple och cornichons i en skål. Rör ner den hackade dillen, löken och yoghurten. Blanda väl och smaka av med peppar.
  4. Skölj och torka av salladsbladen. Halvera brödskivorna diagonalt och lägg 2 salladsblad på varje brödskiva. Portionera upp matjestartaren på salladen och garnera med dill. Servera genast.
Näringsvärde per portion

281 kcal
Fett 14g
Protein 12g
Kolhydrater 26g
Fibrer 4g


Receptvariant

  • Tartaren är också mycket god med kallrökt lax istället för matjessill. Laxtartar är god att servera på tallrik på salladsbladen med bröd till. Den som vill kan lyxa till laxtartaren genom att blanda ner 2–3 msk röd stenbitsrom.
  • Matjestartaren är också god att servera på kall, kokt skivad potatis.
Källa & bild: Impoline

onsdag 20 april 2011

Enklaste påsklaxen


Ingredienser - 8 portioner
  • 1 kg hel, filead lax
  • salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk salt
  • 1 knippa dill
Purjolökssås:
  • 3 purjolökar
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl vitt, torrt vin
  • ev salt
  • ev peppar
  • 1 msk flytande margarin
Dessutom:
  • ugnsfolie

Tillagning
  1. Salta och peppra laxen. Linda in den i ugnsfolie och lägg den i en långpanna. Stek laxen längst ner i ugnen i 125°C, ca 1 tim och 20 min.
  2. Gör såsen under tiden: Skär purjolökarna i bitar. Koka upp grönsaksbuljongen tillsammans med vinet i en större kastrull. Förväll purjolöksbitarna i vätskan tills de mjuknar.
  3. Mixa blandningen i matberedare eller med hjälp av mixer. Häll tillbaka såsen i kastrullen och runda av den med margarin. Smaka ev av med salt och peppar. Ge såsen ett uppkok strax innan den ska serveras.
Näringsvärde per portion

261 kcal
Kolhydrater 2g
Protein 48g
Fett 17g
Fibrer 1g

Tips


Servera pastasallad till: Koka valfri pasta och låt den rinna av. Fräs ca 500 g blandad svamp i 1 msk olja. Krydda med salt och peppar. Halvera cocktailtomater och förväll ev sockerärter eller haricots verts. Blanda ner grönsakerna i pastan och servera salladen till laxen. Om du vill ge salladen en härligt påskgul färg – och lite extra smak – kan du tillsätta ett kuvert saffran i pastavattnet
 
Källa & bild: Impoline

tisdag 19 april 2011

Färsk frukt med yoghurt och müsli


Ingredienser - 1 person
  • 2 dl mager yoghurt
  • 250 g blandad frukt
  • 35 g grov müsli med nötter

Tillagning
  1. Skär en mängd olika frukter i lagom stora bitar, t ex ananas, jordgubbar, äpple, päron, banan och blåbär och blanda med yoghurt och müsli i två lager.
  2. Låt sedan din frukostblandning stå svalt innan du äter den.
Om du har stressigt på morgonen kan du göra blandningen kvällen före och ställa det i en plastbägare, så att du kan ta med den på vägen nästa morgon.


Näringsinnehåll per portion

364 kcal
Fett: 5 g
Protein: 14 g
Kolhydrater: 69 g
Fibrer: 8 g

Källa & bild: IForm

måndag 18 april 2011

Avokadomousse med räk- och citronspett


Ingredienser - 6 portioner

  • 18 färska räkor
  • 1 röd lök
  • 1 citron
  • 3 avokado
  • 1,5 dl gräddfil
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 krm örtsalt
Gör så här:
  1. Dela halva rödlöken och halva citronen i mindre bitar och trä räkor, lök och citronbitarna på spett.
  2. Dela avokadon och ta bort kärnan och skalet.
  3. Finhacka den andra halvan av rödlöken.
  4. Mixa avokado, gräddfil, vitlök, örtsalt och saften från en halv citron i en mixer tills blandningen blir jämn.
  5. Lägg moussen i glas och toppa med finhackad rödlök.
  6. Lägg räkspetten på glasen innan servering.
Energi per portion: 155 kcal

Källa & bild: sund.nu

söndag 17 april 2011

Efterrätter

Björnbärspaj




Ingredienser - 12 bitar
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • rivet skal av 0,5 citron
  • 6 msk strösocker
  • 75 g smör eller margarin + matfett till formen
  • 2 msk vatten
Fyllning:
  • 500 g björnbär
  • 1–1,5 dl strösocker
  • 100 g smörkex
  • 100 g finhackad mandel
  • rivet skal av 1 citron
  • 2–3 msk vaniljsocker
Tillagning
  1. Blanda mjöl, salt, citronskal och socker. Skär ner matfettet i små bitar i mjölblandningen och knåda ihop degen. Tillsätt 2 msk vatten, lite i taget tills det blir en jämn och smidig deg. Lägg degen i plastfolie och kyl i 30 min.
  2. Skölj björnbären och låt dem rinna av. Blanda dem med sockret och ställ dem åt sidan. Lägg kexen i en plastpåse och smula dem fint med en brödkavel.
  3. Häll ur saften som bildats från björnbären. Blanda bär, kex, mandel, citronskal och vaniljsocker.
  4. Sätt ugnen på 200°C. Smörj en form och lägg i björnbärsblandningen.
  5. Kavla ut degen mellan plastfolie och lägg den över formen med björnbären och tryck till kanterna. Gör ett hål i mitten på degen så att ångan kan komma ut. Baka i ugnen ca 45 min.
Näringsvärde per portion

248 kcal
Kolhydrater 34g
Protein 4g
Fett 11g
Fibrer 4g

Källa & bild: Impoline


Cassata light på röd bärspegel



Ingredienser - 8 portioner
  • 2 dl strösocker
  • 4 äggvitor
  • 3 msk pinjenötter
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 dl lätt crème fraiche
  • 1,5 dl lätt kesella
  • 1 påse cocktailbär (50 g)
  • 50 g suckat
  • 1 dl russin
  • 3 dl vinbärspuré eller jordgubbspuré
Garnering:
  • färska körsbär eller röda vinbär
Tillagning
  1. Koka upp 1 dl vatten tillsammans med sockret och koka 5 min till en simmig sockerlag. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa ner den heta sockerlagen i äggviteskummet och fortsätt vispa till en slät marängsmet. Låt svalna helt.
  2. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och låt dem svalna. Vispa grädden löst. Vispa även crème fraichen och blanda den med kesellan och grädden. Rör ner blandningen i marängsmeten lite i taget. Det ska inte bli helt blandat, utan skikta sig lite grann.
  3. Blanda pinjenötter, cocktailbär, suckat och russin och rör ner allt i glassmeten. Ställ in i frysen och frys minst 12, men helst 24 tim.
  4. Ta ut glassen ur frysen. Portionera upp vinbärspurén på 8 tallrikar. Skär cassatan i skivor och lägg upp dem på vinbärspurén. Garnera med färska bär
Näringsvärde per portion

298 kcal
Fett 14g
Protein 6g
Kolhydrater 37g
Fibrer 3g


Källa & bild: Impoline


Kokoscake med ananas





Ingredienser - 10–12 bitar

  • 21⁄2 dl riven kokos
  • saft och skal av 1 citron
  • 200 g digestivekex
  • 75 g mjukt smör
  • 11⁄2 dl vispgrädde
  • 11⁄2 dl strösocker
  • 500 g lätt färskost, tex philadelphia
  • 1⁄2 färsk ananas
Övrigt:
  • springform, 24–26 cm i diameter
  • bakplåtspapper
Tillagning
  1. Lägg 1⁄2 dl kokos åt sidan till garnering. Lägg resten av kokosen i en skål och dränk in den med färsk­pressad citron och citronskal. Täck botten på en springform med bakplåtspapper.
  2. Smula digestivekexen. Det enklaste är att lägga kexen i en plastpåse och kavla kraftigt på påsen tills alla kex har smulats sönder. Blanda kexsmulorna med det mjuka smöret i en skål och rör om till en massa. Täck botten på formen med kexmassan och ställ in formen i kylen.
  3. Vispa grädden tillsammans med hälften av sockret. Blanda grädden med den citronindränkta kokosen. Vispa färskosten porös med resten av sockret. Rör ner osten i gräddblandningen.
  4. Bred ut smeten på kexbottnen och jämna till ovan­sidan. Låt kakan stå ca 1 tim i frysen före servering och servera den iskall. Förvara dock kakan i kylen om den görs i förväg – den bör inte stå mer än 1 tim i frysen, då blir den för hård.
  5. Rosta den sparade kokosen i en het, torr stek­panna. Skala ananasen med en kniv medan du håller i bladen. Skär ut "ögonen" genom att följa dem diagonalt med knivspetsen. Skär den sedan i skivor och skär ut stammen. Garnera kakan med kokos och ananas strax före servering
Näringsvärde/portion

318 kcal
Fett 22g
Protein 5g
Kolhydrater 25g
Fibrer 3g


Käll & bild: Impoline

fredag 15 april 2011

Test: nötmixar


Hittade ett nöttest som kanske kan vara intressant för er nötälskare :) Själv älskar jag tester där andra människor tagit reda på allt, både det bra och det dåliga. Då är det bara för mig att välja och välja rätt såklart. Nötter är ju så bra säger alla kostrådgivare, så nu ska ni få veta vilka av dessa som är bäst!


Nötmix med pistagenötter - Hemköp - BÄST!


Pris/förpackning: 13 kr/70 g

Kcal/100 g: 620

Protein/100 g: 25

Kolhydrater/100 g: 14,5

Fett/100 g: 51

Innehåll: Jordnötter, cashew­nötter, pistaschnötter, vegetabilisk olja (jordnötsolja), salt (0,8 %).

Hälsa: Ingen extra kolhydrats­källa vilket håller nere kolhydratinnehållet och uppe fettinne­hållet. Litet minus för att en hel påse blir ganska mycket kalorier.

Smak: Lätt saltad, alldeles lagom salt. God mix av nötter.

Betyg: TTTTT-


Gott liv nöt- och fruktmix - ICA

Pris/förpackning: 25,90 kr/125 g

Kcal/100 g: 500

Protein/100 g: 7,5

Kolhydrater/100 g: 32

Fett/100 g: 36

Innehåll: Rostade hasselnötter, mandel, russin, cashewnötter, ananas, solrosolja, konserveringsmedel (svaveldioxid).

Hälsa: En nötmix utan tillsatt socker vilket är jättebra. Lite synd att de har konserveringsmedel till frukten.

Smak: Gott och kul med ananas som inte är torkad i sockerlag. Lagom mix mellan nötter och sötma. De rostade hasselnötterna ger lite roligare smak åt de annars naturella nötterna.

Betyg: TTTT+



Anja Pärson skogsbärslycka - Risenta

Pris/förpackning: 18 kr/60 g

Kcal/100 g: 530

Protein/100 g: 20

Kolhydrater/100 g: 27

Fett/100 g: 40

Innehåll: Pumpakärnor, cashewnötter, mandlar, torkade bär (blåbär, lingon) socker, solrosolja.

Hälsa: Bra balans mellan protein, kolhydrater och fett. Synd att de torkade bären innehåller socker och olja.

Smak: Syrlig och frisk smak tack vare lingonen.

Betyg: TTTT+



Minimellan nöt- och russinmix - OLW

Pris/förpackning: 22 kr/70 g

Kcal/100 g: 530

Protein/100 g: 20

Kolhydrater/100 g: 27

Fett/100 g: 40

Innehåll: Jordnötter, russin, cashewnötter, honungsrostade jordnötter, socker, honung, potatisstärkelse, förtjock­ningsmedel (E415), vegetabilisk olja, salt.

Hälsa: Ganska mycket socker och honung. Synd att blandningen innehåller potatis-stärkelse och förtjocknings­medel.

Smak: Väldigt god men lite mycket salt. Passar bättre som party­snacks.

Betyg: TTT



Macadamia fruit mix natural - Exotic Snacks - SÄMST!

Pris/förpackning: 20 kr/110 g

Kcal/100 g: 432

Protein/100 g: 6,9

Kolhydrater/100 g: 46

Fett/100 g: 24,5

Innehåll: Russin, macadamia­nötter, cashewnötter, tranbär, pistaschenötter, mandlar, paranötter, pekannötter, socker, solrosolja, rapsolja, konserveringsmedel E220.

Hälsa: Innehåller mest kolhydrater och ganska lite protein vilket gör att det inte ger lika mycket mättnad. Synd med det tillsatta sockret och konserveringsmedel.

Smak: Väldigt mycket russin, smakar därför mest av frukten.

Betyg: TTT

Källa & bild: Topphälsa

torsdag 14 april 2011

Ägg- och spenatform med ostsås


Ingredienser - 4 portioner
  • 1 kg bladspenat
  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 knippe basilika
  • 1 msk olja
  • salt, svartpeppar
  • 50 g ost
  • 20 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 21⁄2 dl lättmjölk
  • 1 nypa riven muskot
  • 1–2 tsk färskpressad
  • citron
  • 1 dl riven parmesan
  • 4 ägg

Tillagning
  1. Skölj och ansa spenaten och låt den rinna av väl. Skala och hacka löken grovt. Skala och hacka vit­löken. Ta av basilikabladen från kvistarna och strimla bladen.
  2. Hetta upp oljan i en stor kastrull, lägg i löken och fräs tills den mjuknar. Blanda ner vitlöken och fräs under omrörning. Tillsätt spenaten, lägg på locket och fräs tills spenaten sjunkit ihop, ca 3 min.
  3. Låt spenat, lök och vitlök rinna av i en sil. Krydda med salt och peppar och blanda ner basilikan. Hacka blandningen grovt och lägg den i en ugnsfast form. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Riv osten fint. Hetta upp smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Vispa ner mjölken lite i taget och koka upp. Blanda ner den rivna osten och smaka av såsen med muskot, salt, peppar och färskpressad citron. Blanda till slut ner par­mesanosten.
  5. Gör 4 fördjupningar i spenatblandningen och knäck ett ägg i varje. Sätt in i ugnen, 10 min. Ta ut formen, häll på ostsåsen och låt stå ytterligare 30 min i ugnen. Servera med enbart en tomatsallad eller till korv eller grillat kött.
Näringsvärde/portion

341 kcal
Fett 23g
Protein 23g
Kolhydrater 9g
Fibrer 3g


Tips

För att slippa ansa spenaten kan man istället för färsk spenat använda 450 g fryst bladspenat. Låt spenaten tina innan den används


Källa & bild: Impoline

onsdag 13 april 2011

Så mycket förbränner vårens aktiviteter!


Nu är det äntligen vår och då kan man börja röra sig utomhus. Här är några av de aktiviteterna du kan roa dig med. Siffrorna gäller 30 min aktivitet, tänk också på att det som alltid är individuellt exakt hur mycket du bränner.

  • Cykling, lätt: 120 kcal
  • Cykling, medel: 195kcal
  • Cykling, tuff: 330kcal
  • Hoppa rep, lätt: 180kcal
  • Hoppa rep, medel: 255kcal
  • Hoppa rep, tuff: 330
  • Inlines, lätt: 150kcal
  • Inlines, medel: 240kcal
  • Inlines, tuff: 330kcal
  • Joggning, lätt: 240kcal
  • Joggning/löpning, medel: 375kcal
  • Joggning/löpning, tuff: 450kcal
  • Powerwalking 255kcal
  • Promenad, lätt 135kcal
  • Promenad, medel 165kcal
  • Promenad, tuff 210kcal
  • Stavgång, lätt 180kcal
  • Stavgång, medel 225kcal
  • Stavgång, tuff 285kcal
  • Vandring med tung ryggsäck 285kcal
Källa & bild: MåBra

tisdag 12 april 2011

Kycklingfickor på fräsch grönsaksbädd


Ingredienser - 4 portioner

  • 6 mogna kvisttomater
  • 3 salladslökar
  • 150 g sockerärter
  • 5 kyckling- eller kalkonschnitzlar à 125 g
  • 1 schalottenlök
  • 1 ägg
  • 2 msk ströbröd
  • 1 tsk herbes de Provence
  • salt, svartpeppar
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 msk dijonsenap med dragon
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • örter till garnering

Tillagning
  1. Skölj och halvera tomaterna. Ta bort stjälkfästet och kärnorna. Tärna tomaterna fint. Skölj och ansa salladslöken och skär den i 2 cm stora bitar. Skölj och ansa sockerärterna. Halvera om de är stora.
  2. Lägg ut 4 schnitzlar på arbetsbordet. Mal den sista schnitzeln eller hacka den fint. Skala schalottenlöken och hacka den fint. Blanda det hackade köttet med ägg, ströbröd och herbes de Provence. Krydda med salt och peppar.
  3. Bred köttmassan på de 4 schnitzlarna och skär dem i 2–4 lika stora bitar. Vik ihop köttbitarna och fäst ihop med tandpetare. Hetta upp 1 msk olja i en teflonstekpanna och stek fickorna 4–6 min på varje sida beroende på tjocklek. Salta och peppra efter stekningen. Ta upp fickorna ur stekpannan och håll dem varma.
  4. Häll det vita vinet i stekpannan och skrapa så att smakerna blandas. Rör ner senapen och koka ihop vätskan tills hälften återstår. Vispa ner grädden, smaka av med salt och peppar och koka tills hälften av såsen återstår.
  5. Hetta under tiden upp resten av oljan i ytterligare en teflonpanna. Lägg i salladslök och sockerärter och fräs hastigt under omrörning. Tillsätt tomaterna och fräs 2 min under omrörning. Salta och peppra. Lägg upp grönsakerna och lägg fickorna ovanpå. Servera med såsen. Garnera med örter
Näringsvärde/portion

244 kcal
Fett 16g
Protein 41g
Kolhydrater 17g
Fibrer 5g

Receptvariant

Gör tomatsås istället för vitvinssås. Fräs 1 hackad vitlöksklyfta (efter kycklingen) i 1 msk olivolja och lös upp med 1 dl rött vin. Koka upp och tillsätt 2 dl passerade tomater. Krydda med salt, peppar och sambal oelek och koka ihop 3 min. Krydda efter smak med oregano.

Tips

Du kan rulla ihop de hela schnitzlarna och göra kyckling- eller kalkon­rulader istället för fickor. Fäst ruladerna med tandpetare eller garn och stek dem 20 min. Vänd dem några gånger under stektiden

Källa & bild: Impoline

måndag 11 april 2011

Vårgrön soppa med hårdkokta ägg


Ingredienser - 4 portioner

  • 250 g förvällda nässlor eller fryst, halvtinad bladspenat
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 liter grönsaksbuljong (tärning eller fond + vatten)
  • 1 krm riven muskotnöt, salt
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 4 hårdkokta ägg, skalade och delade
  • färsk körvel (kan uteslutas)

Tillagning
  1. Grovhacka nässlor eller spenat och fräs i smör i en kastrull tillsammans med löken. Rör ner mjölet och späd med buljong. Koka upp och låt soppan koka 3–5 minuter. Smaka av med muskot och salt.
  2. Vispa ner grädden i soppan. Ös upp i tallrikar, lägg två ägghalvor i varje tallrik och garnera med körvel om du vill. Servera brytbröd och ost till.
Näringsvärde: 386 kcal, Fett 32 g, Kolhydrater 46 g, Fibrer 4 g

Källa & bild: icakuriren

söndag 10 april 2011

Njut mer och tappa kilon


Det här är verkligen något för mig. Att kunna äta gott och njuta samtidigt som man tappar de där kilona som man vill bli av med. Det låter fantastiskt, hoppas att det fungerar. Jag ska absolut testa det...men får vänta några månader till :)

Här är metoden som gör att du kan njuta samtidigt som du gå ner i vikt.

1. Rivstarta

Sockerrensa kroppen: Ta bort alla kolhydrater i form av socker och stärkelse. Det gäller även frukt, som innehåller fruktsocker, och rotfrukter med stärkelse. Med en rivstart kan du rasa flera kilon.

Ät: Kött, fisk och fågel stekt i ordentligt med smör (inte margarin). Till det, välj grönsaker som växer ovanför jord som blomkål, broccoli, tomat och sparris. Ät gärna en gräddsås, bearnaisesås, hollandaisesås eller vitlökssmör.

Tänk på: Kroppen behöver tid för att ställa om sig, första veckan utan kolhydrater kan du känna dig trött, ur fokus, irriterad. När du äter mindre kolhydrater blir du av med överskottsvätska som kroppen samlat på sig. Drick mycket vatten och se till att få i dig salt, blanda gärna en buljong att smutta på. Efter en vecka känner du dig mycket piggare.

2. Mät dina framgångar

Prova dig fram: Vi är alla olika känsliga för kolhydrater. Fortsätt helt utan eller lägg till långsamma kolhydrater, allra helst i form av mer grönsaker. Prova dig fram tills du hittar en nivå som passar just dig. Håller du igen på kolhydraterna kan du fortsätta gå ner 0,5–1 kilo per vecka. Mät dina framgångar med måttbandet, vågen kan vara missvisande. Låt det ta tid!

Ät: Så mycket fett och protein som du vill, men sluta äta när du känner dig mätt. Drick ordentligt med vatten.

Tänk på: Det finns dolt socker och stärkelse i många produkter. Läs ordentligt på innehållsförteckningar och försäkra dig om att det du äter inte har dolda kolhydrater i sig. Lättaste sättet att hålla koll på vad du stoppar i dig är att laga egen mat från grunden.

3. Nå din idealvikt

Hitta ditt sätt: Kroppen kommer att stanna på en vikt den ser som idealisk, och så länge du äter tills du blir mätt kommer du inte bli underviktig. Tränar du kan det göra att kroppen kan ta hand om lite mer kolhydrater. När du har nått en vikt du trivs med, fortsätt prova dig fram med kolhydraterna men undvik socker och stärkelse så långt det går.

Ät: Precis som tidigare. Vill du ha mer långsamma kolhydrater så välj bönor eller quinoa framför ris, pasta och potatis.

Tänk på: Ju striktare du är på vardagar, desto mindre gör det om du avviker från dieten vid festligare tillfällen. Om du dricker alkohol, välj torrt vitt vin eller rödvin. Undvik söta drinkar och öl.


Källa & bild: Topphälsa

lördag 9 april 2011

Syltkakor och chokladkakor


Ingredienser - 20 st

  • 2 dl kärnvetemjöl med fullkort
  • 75 g margarin
  • 0,25 dl Kesella lätt 1%
  • 0,5 dl socker
  • 1 krm bakpulver
  • 2 msk hallonsylt
Gör så här:
  1. Blanda mjöl, margarin, kesella och socker till en deg. Forma till en rulle och skär den i 20 lika stora bitar. Forma till små bollar och lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Tryck till med pekfingret så att det blir en liten grop i mitten. Lägg i lite sylt (bara en knivsudd – annars rinner det över).
  2. Grädda kakorna i 150 grader i cirka 10–15 minuter tills de fått fin färg.
Energi per kaka:  59 kcal



Ingredienser - 12 st
  • 1 dl socker
  • 50 gram margarin, ev mjölkfritt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 3 msk kakaopulver
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 dl mellanmjölk, ev laktosfri
  • 1 ägg
  • 0,5 dl grovt hackade hasselnötter
Gör så här:
  1. Rör socker och margarin vitt och poröst. Blanda ner vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker.
  2. Vispa ihop mjölk och ägg. Rör ner äggblandningen i smeten och bred ut allt i ett tunt lager på en bakplåtsklädd plåt. Strö på nötterna.
  3. Grädda i cirka 10 minuter i 200 grader. Skär i rutor medan kakan fortfarande är varm.
Energi per kaka: 114 kcal

Källa & bild: Aftonbladet

Då gör dieter och träning mer skada än nytta


Ibland kan träningen göra mer skada än nytta. Det gäller att försöka hitta en balans mellan träning och kost, vilket inte alltid är så lätt om man vill gå ner i vikt. Om du inte riktigt vet vad och hur du ska göra för att nå bäst resultat så kommer här några fallgropar som du bör se upp med och undvika.

1. Du skär drastiskt ner på kolhydrater och fett

Därför är det dåligt: Det påverkar ditt humör, och även din hud, ditt hår och dina naglar.

Kroppen, och framför allt hjärnan, behöver fett. Om du äter för lite fett påverkas ditt minne, ditt humör och du kan känna mer oro och stress.
När du skär ner drastiskt på kalorier finns också risken att du går miste om viktiga vitaminer – och du kan få sämre hud, hår och naglar.
Kolhydrater behövs också för att kroppen ska fungera. Satsa på fullkornsprodukter om du vill få i dig mindre vitt mjöl.

2. Du kör bara en typ av träning – alltid

Därför är det dåligt: Dina knän kan ta skada

När du tränar för mycket riskerar du att slita ut olika delar av kroppen. Knäna är speciellt känsliga eftersom de belastas i nästan all typ av träning.
För att undvika överbelastning är det viktigt att variera träningen, så att att att inte samma kroppsdel belastas hela tiden. Då riskerar de nämligen att brytas ner tidigare.

3. Du låter inte kroppen vila

Därför är det dåligt: Du kan få skador och dålig sömn

Du måste låta din kropp vila, både mellan träningspassen, men också genom att inte träna för ofta. Då hinner den inte återhämta sig. Tecken på att du tränar för mycket är träningsvärk som inte försvinner, ökad vilopuls, menstruationsrubbningar och minskad aptit.
Vila behövs för att kroppen ska kunna bygga muskler, för att hitta en balans mellan nedbrytning och återhämtning. Om du inte vilar kan en vanlig träningsvärk övergå till en skada.
Sömnen kan också påverkas negativt om du ständigt är uppe i varv. En varningssignal är när du är trött hela dagen men ändå inte kan sova på nätterna.

4. Du äter för lite efter träningen

Darför är det dåligt: Det skadar ditt immunsystem

Kroppen behöver ny energi efter ett träningspass, för att starta sin återhämtning. När du äter för lite försämras din ämnesomsättning och du förbränner mindre kalorier än om du ätit mer.
Även ditt immunsystem kan bli sämre, eftersom kroppen prioriterar andra saker för att hålla igång kroppen när du äter för lite.

5. Du jojobantar

Därför är det dåligt: Du riskerar att hetsäta.

Jojo-bantning kan påverka kroppen på flera sätt, bland annat finns det forskning som visar att den ger långsiktiga förändringar i ditt DNA och din hjärna, som gör dig mer stresskänslig. Det är därför viktigt att göra långsiktiga livsstilsförändringar och hitta hälsosamma sätt att gå ner i vikt.
Dessutom finns det forskning som visar att jojo-banting kan orsaka hetsätning, speciellt av fet mat.

6. Du går på kortsiktig diet

Därför är det dåligt: Du riskerar att gå upp igen

Snabba dieter är inget långsiktigt viktminskningsalternativ. Många gånger leder de till att du går upp i vikt igen. Visst kan en snabbdiet fungera som en rivstart, men i det långa loppet är det bättre att göra förändringar i livsstilen.
Dessutom riskerar du att drabbas av samma problem som i punkt 1 (oro, stress, dålig hy etc), eftersom dessa snabbdieter ofta innebär ett väldigt lågt energiintag.

Källa & bild: MåBra

fredag 8 april 2011

Crêpes med frukt och limekesella


Ingredienser - 4 port
  • 4 pannkakor från grundreceptet
  • 2 dl färska jordgubbar
  • 1 skivad kiwi
  • 100 g färsk ananas i bitar
Limekesella:
  • 1½ dl kesella, 10 %
  • 2½ msk florsocker
  • finrivet skal från 1 lime
Garnera med: 1 tsk florsocker som pudras över

Så här gör du
  1. Gör pannkakorna enligt grundrecept – pannkakor till crêpes.
  2. Skär jordgubbarna i halvor eller skivor beroende på hur stora de är.
  3. Blanda kesella, florsocker och limeskal till en bredbar röra.
  4. Lägg en klick av limekesellan på en fjärdedel av pannkakan.
  5. Lägg frukten ovanpå och vik ihop.
Energi per portion: 250 kcal

Källa & bild: MåBra

Så håller du dig mätt på rätt sätt


  • Ät långsamt: Var närvarande när du äter. Känn efter hur maten smakar, tugga ordentligt och försök undvika att bli distraherad av annat så hinner kroppen känna av mättnadssignalerna.
  • Ät dagtid: Det finns data som tyder på att mättnadssignalerna fungerar sämre på kvällen.
  • Ät frukost: Frukostätare är mer sällan överviktiga än de som hoppar över frukosten.
  • Välj mat med låg energitäthet: Fiberrik mat med låg energitäthet som till exempel grönsaker, mättar mer per kalori än energität mat med mycket socker eller fett.
  • Välj mat med struktur och tuggmotstånd: En rå morot mättar bättre än en kokt, tack vare tuggmotståndet. En hel frukt mättar mer än fruktpuré och bröd med hela spannmålskärnor ger bättre mättnadskänsla än bröd med finmalda kärnor, det vill säga mjöl. Flytande föda passerar fortare magen och tas därmed upp snabbare av kroppen.
  • Ät smakrik mat: Smakrik mat kan göra att vi nöjer oss med mindre mängder - jämför till exempel mörk choklad med ljus.
  • Ät varm mat: Varm mat mättar bättre än kall.
  • Välj kostfiber: Fiberrik mat ökar mättnadskänslan mer än fiberfattig.
  • Håll koll på det söta: Söt smak stimulerar aptiten och kan göra att vi äter mer än vad vi behöver.
Källa & bild: Aftonbladet

torsdag 7 april 2011

Snabbstekt tonfisk på fänkål och rosésallad med blodgrapefrukt

Ingredienser - 4 personer
  • 1 fänkål
  • 1 liten rosésallad
  • ½ citron
  • 1 blodgrapefrukt
  • 1 blodapelsin
  • 1 granatäpple
  • 4 färska tonfiskbiffar à cirka 100 g
  • Extra jungfruolivolja
  • 4 tsk av vinägrett
  • 4 msk extra jungfruolivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • Havssalt och nymalen svartpeppar
Topping
  • Rosépepparkorn

Tillagning
  1. Strimla fänkål och rosésallad ultrafi nt och droppa över citronsaft.
  2. Filea grapefrukten och apelsinen. Ta ur kärnorna ur granatäpplet och rör ihop vinägretten.
  3. Gnid in tonfi sken lätt med olja och grilla eller stek den cirka 20 sekunder på varje sida på mycket hög värme. Salta lite lätt på den första färdiga sidan.
  4. Lägg upp salladen med citrusfruktfi léerna, granatäppelkärnor och tonfi sk.
  5. Droppa över vinägrett och krossade rosépepparkorn.
Näringsinnehåll per person


Energi: 256 kcal
Protein: 29,6 g
Fett: 9,6 g
Kolhydrater: 14,4 g
Kostfibrer: 2,7 g

Källa & bild: IForm

onsdag 6 april 2011

Squashpannkaka med böngroddar


Ingredienser - 4 portioner

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 dl japansk soja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tråg, à 180 g, böngroddar
  • 4 salladslökar, sköljda, strimlade
  • 1 squash (ca 300 g)
  • 2 msk jordnötsolja

Tillagning
  1. Vispa samman mjöl, ägg, mjölk och salt till en slät smet i en skål. Låt stå och svälla.
  2. Blanda soja, sambal oelek och sesamolja till en dippsås i en skål.
  3. Blanda sköljda och avrunna böngroddar och salladslök i en skål.
  4. Tvätta och riv squashen på rivjärnets grova sida. Krama ur vätskan. Blanda rivet i pannkakssmeten.
  5. Hetta upp två små stekpannor med olja, häll hälften av smeten i varje panna och stek 4–5 minuter tills den nästan stannat, vänd sedan och stek 3–4 minuter till. Ta hjälp av en tallrik när du vänder pannkakan.
  6. Skär pannkakorna i tårtbitar och servera med dippsås och böngroddsallad.
Energi per portion: 357 kcal, Fett 14 g, Kolhydrater 42 g, Fibrer 5 g

Källa & bild: icakuriren

tisdag 5 april 2011

Tomat- och örtfisk med pressad potatis


Ingredienser - 2 port
  • 10 cm purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2½ dl passerade tomater
  • 3 msk finhackad dill
  • 300 g vit fiskfilé ex hoki
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ½ dl svarta oliver
Servera med:
  • 300 g kokt pressad potatis
Så här gör du
  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Ansa och strimla purjolöken, finhacka vitlöken.
  3. Blanda samman passerade tomater, dill, finhackad vitlök och purjolök.
  4. Placera fiskfiléerna i en liten eldfast form. Krydda. Häll över tomatsåsen och strö över oliver.
  5. Gratinera i ugnens mitt i ca 20 min.
Energi per portion: 331 kcal

Källa & bild; MåBra

måndag 4 april 2011

Bästa brödet, flingorna och yoghurten




Bröd

Viktigast: Mättnad! För maximal mättnad för kalorierna, leta efter ett bröd med hela korn/kärnor, bakat på surdeg (mättar bättre) och med rejält med fibrer - helst minst 6 % och gärna mer. Tuggmotstånd är viktigt - annars blir lätt för många skivor.

Mindre viktigt: Kalorier. De flesta bröd innehåller ungefär lika många kalorier per 100 g. Lite socker är inte heller hela världen (och står socker efter jäst i innehållsförteckningen har det dessutom använts som jästnäring och försvunnit). Fetthalt är mindre viktigt - det är ingenting jämfört med vad pålägget ger. Färgen är inte heller viktig - ett mörkt bröd kan vara grovt, men det kan också vara färgat.

Tre bra exempel:

1. Fazer rågkusar - 11,5 g fiber/100 g; surdeg; fullkorn.
2. Polarbröd rågstyrka - 9,5 g fiber/100 g; surdeg; fullkorn.
3. Va gott solrosbröd - 8,2 g fiber/100 g; hela frön.


Flingor

Viktigast: Mättnad! Fiberinnehåll är viktigt, även om många önskar att det inte vore så. Fiberrika flingor står du dig länge på, och du får mycket mättnad för kalorierna. Lågt sockerinnehåll är också viktigt - en del flingor är rena sockerbomberna trots att det inte syns, så om du inte ser upp får du i dig massor av kalorier som inte ger någon mättnad alls. Torkad frukt kan ge mycket socker - välj naturella flingor istället, och komplettera med färska eller frysta frukter och bär om du vill. Undvik yoghurtöverdrag och choklad!

Mindre viktigt: Kalorier. Hur många kalorier det är per 100 gram säger inte mycket, eftersom en portion flingor väger så olika mycket beroende på vilken sort du väljer. Har du några olika favoritflingor kan du helt enkelt väga en portion av vardera sorten, och själv räkna ut antalet kalorier och fundera över om du får lika mycket mättnad för kalorierna. En del får du kanske till och med sockersug av?

Tre bra exempel:

1. Frebaco fullkorn frukosthjärtan - 9 g fiber/100 g; inget tillsatt socker
2. Kelloggs All Bran - 15 g fiber/100 g
3. Quaker havrefras - 14, 5 gram fiber/100 g


Fil, yoghurt och mjölk

Viktigast: Naturellt. Det kan låta trist, men naturella alternativ är överlägsna. Vill du ha frukt eller bär i - tillsätt själv färska eller frysta alternativ. Vill du ha det sötare - använd socker eller sötningsmedel. Då är sockret åtminstone inte dolt, utan du vet vad du gör och kan stå för dina val.

Mindre viktigt: Fetthalt. Här får du själv väga mängd mot smak. Lite mindre, men lite fetare? Lite mer, men lite magrare? Bara du själv kan avgöra. Använder du naturella alternativ är det lätt att se skillnaden. Det är lika många kalorier i en deciliter mjölk som i en deciliter fil eller en deciliter yoghurt, så länge de har samma fetthalt. Det spelar alltså ingen roll vilken av dessa produkter du väljer.

Tre bra exempel:

1. Lättyoghurt 0,5 % - 2,5 dl ger 100 kcal
2. Mellanmjölk 1,5 % - 2,22 dl ger 100 kcal
3. Filmjölk 3 % - 1,66 dl ger 100 kcal


Källa & bild: Aftonbladet

söndag 3 april 2011

Marinerade räkor på salladsbädd


Ingredienser - 4 portioner
  • 5 msk chilisås
  • 3 msk olivolja
  • 1/2 tsk balsamvinäger
  • 1 msk vatten
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 200 g sparris
  • 600 g stora oskalade räkor (ger ca 200 g oskalade)
  • 70 g provencalsk sallad
  • 2 skivor formfranska
  • 2 msk olja
  • kräftstjärtar till garnering
Tillagning
  1. Gör marinaden kvällen innan genom att blanda chilisås, olivolja, balsamvinäger, vatten, vitpeppar och vitlök.
  2. Skala räkorna och lägg i marinaden på morgonen.
  3. Innan servering: koka sparrisen enligt anvisningar (beroende på om du använder färsk eller fryst).
  4. Skär brödet i trekanter och stek i olja.
  5. Lägg salladen på fyra fat. Fördela de marinerade räkorna på salladsbädden.
  6. Toppa med kräftstjärtar och sparris.
Näringsberäkning per portion:

Energi: 282 kcal
Protein: 13,3 g (19E%)
Fett: 19,7 g (62E%)
Kolhydrater: 11,7 g (18E%)

Källa & bild: Matvett

lördag 2 april 2011

Hasselnöts- och kaffekakor


Ingredienser - 16 st
  • 100 g rostade, skalade hasselnötter
  • 1 dl dinkelflingor
  • 50 g finriven mörk choklad, 70%
  • 25 g Arla® svenskt smör, rumsvarmt
  • 1 äggula
  • 2 msk honung
  • 1 tsk kallt starkt kaffe
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Lägg 16 hasselnötter åt sidan. Mixa resten med dinkelflingor till smulor.
  3. Tillsätt choklad, smör, äggula, honung och kaffe. Mixa tills det bildar en boll.
  4. Forma bollar av smeten och lägg på plåt med bakplåtspapper.
  5. Tryck ner en nöt i varje kaka.
  6. Grädda i mitten av ugnen 9–10 min.
Näringsvärde per styck:

85 kcal
Kolhydrater 1g
Protein 6g
Fett 7g

Källa & bild: Arla

fredag 1 april 2011

Bakad potatis


Ingredienser - 4 port
  • 4 bakpotatisar
  • 8 hg räkor, ca 250 g skalade
  • 1 rödlök
  • 2 dl Arla Köket® crème fraiche gourmet dill,vinäger,svartpeppar
  • 100 g rökt lax
  • 1 liter blandad sallad

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta potatisen och stick i den ett par gånger med gaffel eller provsticka.
  3. Baka potatisen i mitten av ugnen 50-60 min.
  4. Skala räkorna. Skala och finhacka löken.
  5. Blanda räkor och lök med crème fraiche. Skär laxen i strimlor.
  6. Skåra eller skär ett kryss i potatisarna.
  7. Lägg i fyllningen och toppa med laxstrimlor.
  8. Servera med sallad.
Näringsvärde per portion:

390 kcal
Protein 21g
Kolhydrater 4g
Fett 18g
Källa & bild: Arla