torsdag 14 april 2011

Ägg- och spenatform med ostsås


Ingredienser - 4 portioner
  • 1 kg bladspenat
  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 knippe basilika
  • 1 msk olja
  • salt, svartpeppar
  • 50 g ost
  • 20 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 21⁄2 dl lättmjölk
  • 1 nypa riven muskot
  • 1–2 tsk färskpressad
  • citron
  • 1 dl riven parmesan
  • 4 ägg

Tillagning
  1. Skölj och ansa spenaten och låt den rinna av väl. Skala och hacka löken grovt. Skala och hacka vit­löken. Ta av basilikabladen från kvistarna och strimla bladen.
  2. Hetta upp oljan i en stor kastrull, lägg i löken och fräs tills den mjuknar. Blanda ner vitlöken och fräs under omrörning. Tillsätt spenaten, lägg på locket och fräs tills spenaten sjunkit ihop, ca 3 min.
  3. Låt spenat, lök och vitlök rinna av i en sil. Krydda med salt och peppar och blanda ner basilikan. Hacka blandningen grovt och lägg den i en ugnsfast form. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Riv osten fint. Hetta upp smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Vispa ner mjölken lite i taget och koka upp. Blanda ner den rivna osten och smaka av såsen med muskot, salt, peppar och färskpressad citron. Blanda till slut ner par­mesanosten.
  5. Gör 4 fördjupningar i spenatblandningen och knäck ett ägg i varje. Sätt in i ugnen, 10 min. Ta ut formen, häll på ostsåsen och låt stå ytterligare 30 min i ugnen. Servera med enbart en tomatsallad eller till korv eller grillat kött.
Näringsvärde/portion

341 kcal
Fett 23g
Protein 23g
Kolhydrater 9g
Fibrer 3g


Tips

För att slippa ansa spenaten kan man istället för färsk spenat använda 450 g fryst bladspenat. Låt spenaten tina innan den används


Källa & bild: Impoline

Inga kommentarer: