måndag 4 april 2011

Bästa brödet, flingorna och yoghurten




Bröd

Viktigast: Mättnad! För maximal mättnad för kalorierna, leta efter ett bröd med hela korn/kärnor, bakat på surdeg (mättar bättre) och med rejält med fibrer - helst minst 6 % och gärna mer. Tuggmotstånd är viktigt - annars blir lätt för många skivor.

Mindre viktigt: Kalorier. De flesta bröd innehåller ungefär lika många kalorier per 100 g. Lite socker är inte heller hela världen (och står socker efter jäst i innehållsförteckningen har det dessutom använts som jästnäring och försvunnit). Fetthalt är mindre viktigt - det är ingenting jämfört med vad pålägget ger. Färgen är inte heller viktig - ett mörkt bröd kan vara grovt, men det kan också vara färgat.

Tre bra exempel:

1. Fazer rågkusar - 11,5 g fiber/100 g; surdeg; fullkorn.
2. Polarbröd rågstyrka - 9,5 g fiber/100 g; surdeg; fullkorn.
3. Va gott solrosbröd - 8,2 g fiber/100 g; hela frön.


Flingor

Viktigast: Mättnad! Fiberinnehåll är viktigt, även om många önskar att det inte vore så. Fiberrika flingor står du dig länge på, och du får mycket mättnad för kalorierna. Lågt sockerinnehåll är också viktigt - en del flingor är rena sockerbomberna trots att det inte syns, så om du inte ser upp får du i dig massor av kalorier som inte ger någon mättnad alls. Torkad frukt kan ge mycket socker - välj naturella flingor istället, och komplettera med färska eller frysta frukter och bär om du vill. Undvik yoghurtöverdrag och choklad!

Mindre viktigt: Kalorier. Hur många kalorier det är per 100 gram säger inte mycket, eftersom en portion flingor väger så olika mycket beroende på vilken sort du väljer. Har du några olika favoritflingor kan du helt enkelt väga en portion av vardera sorten, och själv räkna ut antalet kalorier och fundera över om du får lika mycket mättnad för kalorierna. En del får du kanske till och med sockersug av?

Tre bra exempel:

1. Frebaco fullkorn frukosthjärtan - 9 g fiber/100 g; inget tillsatt socker
2. Kelloggs All Bran - 15 g fiber/100 g
3. Quaker havrefras - 14, 5 gram fiber/100 g


Fil, yoghurt och mjölk

Viktigast: Naturellt. Det kan låta trist, men naturella alternativ är överlägsna. Vill du ha frukt eller bär i - tillsätt själv färska eller frysta alternativ. Vill du ha det sötare - använd socker eller sötningsmedel. Då är sockret åtminstone inte dolt, utan du vet vad du gör och kan stå för dina val.

Mindre viktigt: Fetthalt. Här får du själv väga mängd mot smak. Lite mindre, men lite fetare? Lite mer, men lite magrare? Bara du själv kan avgöra. Använder du naturella alternativ är det lätt att se skillnaden. Det är lika många kalorier i en deciliter mjölk som i en deciliter fil eller en deciliter yoghurt, så länge de har samma fetthalt. Det spelar alltså ingen roll vilken av dessa produkter du väljer.

Tre bra exempel:

1. Lättyoghurt 0,5 % - 2,5 dl ger 100 kcal
2. Mellanmjölk 1,5 % - 2,22 dl ger 100 kcal
3. Filmjölk 3 % - 1,66 dl ger 100 kcal


Källa & bild: Aftonbladet

Inga kommentarer: