fredag 22 april 2011

Smalaste påskmaten


En liten påminnare i dessa frossartider, det finns bättre och sämre alternativ på påskbordet. Så istället för att dyka ner i påskgodiset så luta dig tillbaka och fundera på om det är värt det och vänd dig till de goda och bättre alternativen.

Denna artikeln är från Aftonbladet där deras sietist även ger kommentarer.

Vinnare:

  • Ägg är ett väldigt bra livsmedel. De är packade med vitaminer och om man inte har problem med för högt kolesterol finns ingen anledning att hoppa över påsktillbehöret nummer ett, tycker Josefine Jonasson.
– Det är okej att äta tre ägg om dagen, det är ju ändå under en begränsad tid, säger hon.
  • Lamm är också en sunt inslag på buffén.
– Det är bra kött, det ska man absolut satsa på.
  • Sill är mångas högtidsfavorit. Det kan du äta med riktigt gott samvete. Visst är sillen fet, men det är nyttigt, omättat fett.
– Sill är rik på både omega 3 och -6, det är jättebra. Lagen innehåller ofta både socker och fett men det är ju så lite man äter av den, bara det som följer med fisken upp, så hoppa inte över sill för det.


Bovarna

  • Bovarna att se upp med är köttbullar, prinskorv och – förstås – allt godis.
– När det gäller godiset är det viktigast att äta det man verkligen tycker om. Ät inte den där marsipankycklingen bara för att det hör till om du egentligen inte är så förtjust i marsipan. Ett par bitar mörk choklad kan vara okej, då får du i dig lite antioxidanter också.
  • Generellt kan man alltså säga att det man inte tycker om är det absolut sämsta alternativet.
– Ät ingenting bara för att man ”ska” göra det på påsken utan välj vad du vill satsa dina kalorier på. Ett exempel är musten. Tänk efter om du tycker att det där glaset är värt de extra kalorierna, eller om du bara dricker det för att det står framme och det hör till. Kanske tycker du att det är mer värt med ett par extra godisbitar?


Källa & bild: Aftonbladet


GLAD PÅSK!

Inga kommentarer: