lördag 30 april 2011


Det finns många sätt att få en plattare mage. Här är några tips som hjälper dig att bli av med bilringarna - på gymmet, i köket, på festen och i det vardagliga livet!

I gymmet


Träna i intervaller
En studie från Australien visar att kvinnor som tränade 20 minuters intervallträning tre gånger i veckan blev av med mer magfett än de som tränade 40 minuters ”vanlig” konditionsträning tre gånger i veckan.
Styrketräna
Styrketräning sätter fart på kroppens förbränning – och ger dig starkare muskler.
Träna magen rätt
Vanliga situps är inte det bästa för att få en platt mage. Här kan du läsa vad MåBra:s personliga tränare Katarina Woxnerud skriver om detta. Hon ger dig även andra övningar som är mer effektiva.
Glöm inte ryggen…
Ryggens och överkroppens muskler hjälper dig att få en snyggare hållning, vilket kan dölja en putande mage.
…eller balansen
Balansträning är bra för musklerna kring midjan. Att träna med en pilates/balansboll är både effektivt och kul! Här visar Katarina Woxnerud några övningar.

På tallriken


Ät mer av bra saker
Du behöver inte skära ner på kalorierna för att få platt mage, utan det gäller att äta rätt typ av mat. En engelsk studie visar att de som åt fler kalorier men som fick dem från nyttig mat var mindre benägna att samla fett kring midjan än de som åt färre kalorier, men mer mättat fett och mindre fibrer.
Satsa på fullkorn…
I en studie av matvanorna hos nästan 3000 personer visar resultatet att de som åt tre dagliga portioner fullkorn hade tio procent mindre fett runt midjan än de personer som inte hade dessa matvanor.
Ät som vid Medelhavet
Forskning från Spanien visar att en kost rik på enkelomättat fett, som medelhavskosten, kan minska på magfettet.
Ät kalcium
En amerikansk studie visar att en grupp bantare som åt 1200 till 1300 gram kalcium per dag fick en betydligt snabbare viktminskning kring midjan än de som åt lika många kalorier men mindre kalcium.
Prova probiotika
Probiotika kan ha en lugnande effekt på uppblåsta magar.
Undvik kolsyra
Kolsyra kan göra magen orolig och uppsvälld.

På festen


Skippa ölen
Regelbundna öldrickare har den största midja/höftkvoten, visar en studie.
Drick med måtta
Kvinnor som regelbundet dricker ett glas vin (och håller sig till det) har mindre midjemått än de som dricker mer sällan men som festar till det rejält då, enligt en studie.

I vardagen


Varva ner
Stress ökar hormonet kortisol i kroppen, vilket leder till att fett lättare lagras kring midjan.
Få bättre sömn
Personer som sover för lite löper större risk att bli överviktiga, visar flera studier. Här kan läsa om några vanliga orsaker till sömnproblem – och vad du kan göra åt dem.
Undvik rökning
Nikotin kan försämra kroppens förbränning.
Hitta glädjen
Depression kan leda till bukfetma hos kvinnor, enligt en studie

Källa & bild: MåBra

Inga kommentarer: