tisdag 11 januari 2011

Färgrik vintersallad


Ingredienser - 6 portioner
  • 1⁄4 rödkål (ca 400 g)
  • 1⁄4 vitkål (ca 400 g)
  • 150 g brysselkål
  • 2 syrliga äpplen
  • 50 g valnötskärnor
Dressing:
  • 4 msk olja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 tsk fransk senap
  • 1 msk vatten
  • 1⁄2 tsk salt
  • svartpeppar
Tillagning
  1. Förväll brysselkålen ett par min om de är färska. Låt dem rinna av och svalna. Frusen blomkål behöver bara tina och rinna av.
  2. Strimla kålsorterna. Hacka nötterna. Vänta med att skära äpplena eftersom skivorna snabbt blir bruna.
  3. Vispa ihop dressingen i en salladsskål. Häll i grönsakerna och nöthacket och blanda väl. Låt salladen helst dra i ca 1 tim.
  4. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor precis före serveringen. Blanda ner några äppleskivor i salladen och garnera med resten.
Tips
  • Om du är nötallergiker så kan du ersätta valnötterna med frön av olika slag. Rosta t ex solroskärnor lätt i en stekpanna och strö dem över salladen. Eller använd sesamfrön, de behöver inte rostas.
  • Om du vill förbereda salladen så pressa citronsaft över äppleklyftorna. Då blir de inte bruna så fort och håller därmed längre.
Näringsvärde per portion: 181 kcal Kolhydrater 10g Protein 4g Fett 14g Fibrer 4g

Källa & bild: Impoline

Inga kommentarer: