torsdag 27 januari 2011

Apelsinkaka med mandlar



  • En springform, 24 cm, gärna med teflonbeläggning eller en fyrkantig form, 21 x 21 cm (2 liter), ev av silikon.
  • Bakplåtspapper
Ingredienser - 20 bitar
  • 1 stor ekologisk apelsin eller 2 mindre, total vikt cirka 300 g
  • 100 g mandlar (ska inte skalas)
  • 3 stora ägg
  • 70 g ljust råsocker
  • 1 tsk bakpulver
Tilberedning
  1. Lägg de tvättade apelsinerna i en kastrull, täck dem med kallt vatten och koka upp.
  2. Sänk värmen, lägg på lock och koka apelsinerna långsamt i 1,5 timmar eller tills du lätt kan trycka ett sugrör igenom frukterna.
  3. Låt apelsinerna svalna och häll bort kokvattnet.
  4. Dela apelsinerna i klyftor och purea dem (använd en mixer).
  5. Mal mandlarna och blanda dem med socker och bakpulver.
  6. Vispa apelsinpuréen och hela ägg, blanda ner mandlarna.
  7. Lägg bakplåtspapper i botten av formen, häll i degen och grädda kakan i 170°i cirka 40–45 minuter.
Näringsinnehåll per styck: 65 kcal Protein: 2 gram Fett: 3,5 gram Kolhydrater: 20,6 gram Kostfibrer: 0,3 gram

Källa & bild: IForm

2 kommentarer:

Megamongot sa...

Är det inte många kalorier i det där?

AD sa...

Inte om du bara tar en bit,65 kcal, men om du tar hela kakan så blir det en del :)