söndag 12 juni 2011

Söt och syrlig marängtårta


Ingredienser - 8 bitar

  • 3 äggvitor
  • 1 tsk citronsaft eller ättika
  • 2 dl strösocker
  • 20 g mörk choklad
  • 25 g mandel
Fyllning:
  • 3–4 dl turkisk yoghurt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 l jordgubbar

Gör så här:
  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Rosta mandeln på en plåt i ugnen i cirka en minut. Ta ut och låt svalna. Dra ner ugnstemperaturen till 100 grader.
  3. Klä en bakplåt med bakplåtspapper.
  4. Hacka mandeln och chokladen grovt.
  5. Vispa äggvitorna med pressad citron eller ättika till vitt hårt skum med elvisp.
  6. Tillsätt sockret och vispa tills blandningen har blivit styv.
  7. Vänd ned mandeln och chokladen i smeten.
  8. Häll ut smeten på plåten och bre ut den i en cirkel som mäter cirka 25 cm i diameter.
  9. Grädda mitt i ugnen i minst en timme. Stäng av ugnen och låt gärna marängen stå kvar i eftervärmen, den ska vara seg och kladdig inuti.
  10. Blanda yoghurten med vaniljsockret och bred över marängbottnen när den svalnat helt. Snoppa och dela jordgubbarna och lägg dem på tårtan.
Energi per bit: 202 kcal

Källa & bild: Aftonbladet

Inga kommentarer: