torsdag 16 juni 2011

Ny diet...Dukan


Läste lite idag om en ny diet (för mig i alla fall) som tydligen verkar ge fantastiska resultat. Det verkar fungera för många så då måste jag såklart ge er lite mer information...om ni nu vill/behöver gå ner i vikt.

Såhär står det om dieten:

I Frankrike kallas Pierre Dukans diet för det optimala viktminskningsprogrammet och över 1,5 miljoner franska kvinnor och ett flertal internationella kändisar som Jennifer Lopez följer dieten. Det är bara en tidsfråga innan Dukan blir ett hushållsnamn hemma i Sverige också då den präglas av ett sunt tänkande, och står på en grund av vetenskaplig forskning vad det gäller viktnedgång och hälsa.
Grundtänket bakom denna diet är att man ska unna sig med måtta, och att man inte ska överdriva åt något håll. Doktor Dukan säger sig till exempel ha stor respekt för Atkins samtidigt som han hävdar att den dieten är alldeles för fokuserad på fett som energikälla.
Variation är nyckelordet enligt fransmännen. Dessutom är vissa ätardagar i veckan obligatoriska enligt doktor Dukan som står bakom dieten. Man ska njuta av god mat som choklad, smör, bröd, och alkohol två måltider i veckan (när man väl nått sin målvikt). Det är enligt Dukan viktigt att man firar livet och maten och verkligen unnar sig mat man älskar.

Viktminskningsprogrammet består i princip av fyra faser:

  • Attack (bara protein)
  • Viktnedgång (dagar med grönsaker plus protein varvas med dagar med enbart protein)
  • Stabiliseringsfas (proteindagar varvas med dagar med protein plus grönsaker och dagar då du äter vad du vill)
  • Cruising (glida fram, behålla vikten utan åthävor då du får äta vad du vill så länge du gör det med måtta och äter enbart protein en gång i veckan)
Den första ”attackfasen” inleds med att man äter enbart proteinrika måltider med så lite fett som möjligt: fisk, ägg, nötstek, skaldjur, viltkött, mejeriprodukter med så lite fett som möjligt, etc. Under denna period då man enbart äter protein kan det hända att man går ner flera kilo under väldigt kort tid. Fasen ska vara mellan en till högst tio dagar. Det stora intaget av protein leder till minskad aptit samtidigt som muskelmassan bevaras. Dessutom rensar det kroppen från överflödigt vatten. Det är för övrigt viktigt enligt Dukan att man dricker extra mycket vatten under proteindagarna.


Den andra fasen i viktminskningsprogrammet handlar om mer stadig viktnedgång. Nu börjar man införa grönsaker i kosten, som till exempel tomater, gurka, broccoli, spenat, kål, sparris, svamp, paprika och morötter. Du alternerar dock med dagar då du äter enbart protein även i denna fas. Dukan rekommenderar att en cykel varar i fem dagar.
När du väl nått din målvikt genom att alternera de två ovanstående faserna med dagar med protein plus grönsaker (med få kolhydrater) och protein (med så lite fett som möjligt) är det dags att stabilisera vikten gradvis. Nu kan du börja återinföra livsmedel som ost, stärkelserik mat som pasta, ris och potatis, frukt och bröd i din meny.

Dessutom är det viktigt att du unnar dig mat som kanske är kaloririk och rentav onyttig två måltider i veckan för att behålla motivationen till att hålla vikten. Men glöm inte bort regeln som säger att du minst en dag i veckan för resten av livet måste ha dagar du enbart äter protein. Detta anser dock fransmännen vara ett litet pris att betala för att de ska kunna njuta av god mat och ändå behålla sin slanka midja.

Vill du veta vilka livsmedel som är tillåtna så hittar du dem här.

Källa & bild: Nyttigt.EU

1 kommentar:

Anonym sa...

Hi, after reading this awesome article i am as well glad to share my know-how
here with colleagues.

Here is my site Elevate GF facts