torsdag 16 september 2010

Blåbärspaj med galler


Ingredienser - 6 port
  • 1 l färska eller 2 pkt frysta, tinade blåbär
  • 4 msk socker
  • 1½ msk potatismjöl
Mördeg:

  • 1 dl vetemjöl
  • 50 g grovriven mandelmassa
  • 25 g smör
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten
Servera med:
  • 1 pkt halvtinad lättglass vanilj, ev. låglaktos

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200˚.
  2. Häll bären i en ugnsfast form.
  3. Blanda socker och potatismjöl och strö över bären.
  4. Blanda vetemjöl och mandelmassa och finfördela smöret i blandningen.
  5. Blanda äggulan med vattnet och tillsätt allt utom ett par teskedar som sparas till pensling.
  6. Arbeta ihop till en deg som slås in i plastfolie och får vila i kylskåp 30 min.
  7. Kavla ut och skär eller sporra remsor som läggs korsvis över bären.
  8. Pensla med ägguleblandningen och grädda ca 20 minuter.
Energi per portion: 243 kcal
Källa & bild: MåBra

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, är allergisk mot mandel/nötter och undrar om man kan ersätta mandelmassan med något?
mvh Amanda

AD sa...

Jag googlade runt lite och hittade dessa svar:

"solrosfrö och pumpafrö som har en lite nötaktig smak. Sedan kan du smaksätta med rapsolja, som har en nötig ton"

"Alternativ att göra själv kan vara på kokosflingor. Rostade kikärtor eller sojabönor som Du mal (blötlägg dem i kallt vatten över natt och rosta dem därefter i ugnen) och använder istället för mandel. "

Lycka till!