torsdag 23 april 2009

Körsbärs- och citronkaka


Ingredienser - 12 bitar
  • 125 g rumsvarmt smör + extra till formen
  • 2 msk kokosflingor
  • 2 dl florsocker + extra till garnering
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1 citron, skalet + 1 msk citronjuice
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulverca
  • 200 g körsbär i rom alt portvin

TILL SERVERING

  • vaniljglass light eller lättvispad mellangrädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175°. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  2. Rör smör, hälften av florsockret och vaniljsocker smidigt.
  3. Separera äggulor och -vitor. Vispa äggulor och resterade florsocker pösigt. Rör ner i smörblandningen.
  4. Skölj citronen väl. Riv skalet fint och pressa juicen.
  5. Blanda vetemjöl och bakpulver, rör ner det i smeten tillsammans med citron-skal och -juice.
  6. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner i smeten och blanda väl.
  7. Bre ut smeten i formen. Dutta över körs-bären (de sjunker ner i ugnen). Grädda i ugnen ca 35 min till fin färg.
  8. Låt kakan svalna. Ta den ur formen och sikta över florsocker. Servera med lättvispad grädde eller glass.

Energi per bit 234 kcal, 14 g fett, 3 g protein, 25 g

Källa & bild: LagaLätt

Inga kommentarer: