lördag 25 april 2009

Blomkålsgryta med curry


Ingredienser - 4 portioner
  • litet blomkålshuvud (ca 700 g)
  • 500 g potatis
  • 1 liten gul lök
  • 2 msk raps- eller solrosolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk curry
  • 0,5 l grönsaksbuljong
  • 150 g djupfrysta gröna ärter
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 2 tsk maizenamjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Dessutom:

  • myntablad till garneringen
  • 2 dl långkornigt ris

Tillagning

  1. Ansa och dela blomkålen i små buketter, skölj dem och låt vattnet rinna av. Skala, skölj och dela potatisen i 2 cm stora bitar.
  2. Skala och hacka löken fint. Hetta upp oljan och låt löken fräsa tills den är glansig. Skala och pressa ner vitlöken. Tillsätt blomkålsbuketter och potatistärningar.
  3. Pudra över curryn och låt det fräsa samman en stund. Häll på buljongen, ge grytan ett uppkok och låt sedan grönsakerna sjuda sakta i 10–12 min. Tillsätt ärterna och koka ytterligare 3 min. Blomkål och ärter ska ha tuggmotstånd medan potatisen ska vara mjuk och genomkokt.
  4. Blanda samman grädde och maizena och red av grytan. Smaksätt med salt och peppar. Garnera med färska, sköljda myntablad och servera med kokt ris.

Variation

  • Grytan blir färggladare om du tillsätter ett par skivade morötter med blomkålen och potatisen.
  • Tillsätt tärningar av kalkonbröst eller kycklingfilé i grytan. Bryn först köttet i lite matfett och blanda sedan ner tärningarna i grytan mot slutet.

Näringsvärde per portion 355 kcal, Kolhydrater 65g Protein 15g Fett 5g Fibrer 9g

Källa & bild: Hembakat

Inga kommentarer: