torsdag 7 maj 2015

Fiskgratäng - 400 kcal


Ingredienser - 5 portioner
  • 400 gram sej, eller annan vit fisk
  • 4 dl vatten
  • 1,5 fiskbuljongtärning
Potatismos
  • 1 kg potatis
  • 1,5 dl mjölk
  • Smör
  • Hackad dill 
Sås
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 2,5 dl fiskbuljong
  • 2,5 dl mjölk
  • 300 gram purjolök
  • 3 stora eller 4 små kokta ägg
  • Hackad dill
Tillagning
  1. Börja med att koka potatisen (även äggen kan börja kokas, det gör inget om de får stå och vänta en stund senare). 
  2. När den är kokt så häll av vattnet och tillsätt mjölk, margarin, dill, salt och peppar och stampa potatisen till ett mos.
  3. Under tiden potatisen kokar skärs fisken i skivor, ca 8 stycken på ett 400 grams fiskblock. Koka upp vatten och buljongtärningarna i en traktörpanna (går bra med en wokpanna också). 
  4. Sjud fisken i några minuter så att köttet blir vitt och fast. Ta upp fisken med en hålslev eller stekspade och lägg den i en smord form. Spara buljongen här, den används till såsen!
  5. Vispa ut vetemjölet i lite av mjölken i en kastrull och häll sedan på  resten av mjölken och fiskbuljongen från tidigare. 
  6. Låt såsen koka i 5 minuter tills den tjocknar, salta, peppra och strö ner dillen. Hacka purjolöken och de kokta äggen grovt (jag använde en äggskivare två gånger så äggen blir delade på längd och bredd). 
  7. Rör ner lök och ägg i såsen. Lägg moset runt om fisken i formen och häll sedan på såsen. 
  8. Gratinera i 250 grader i ca 5 minuter. 
Källa & bild: Mat idag

Inga kommentarer: