torsdag 18 juni 2009

Sill med smak av Asien

Ingredienser - 6 portioner

Chutneysill:
  • 420 g inläggningssill
  • 3 tomater, skållade
  • 2 dl chilisås
  • 2 msk mango chutney
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 1 knippa gräslök, finhackadsalt, svartpeppar

Ingefärssill:

  • 8 sillfiléer, urvattnade
  • 2 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 liten purjolök, strimlad
  • 1 msk kryddpeppar, grovkrossad
  • 1 msk vitpeppar, hel
  • 1–2 äpplen, hackade
  • 2 msk riven ingefära
  • skal och saft av 2 limefrukter

Tillagning

Chutneysill

  1. Häll bort lagen från sillen och skär den i bitar. Skala och skär de skållade tomaterna i bitar.
  2. Rör samman chilisås, mango chutney, citronsaft och gräslök.
  3. Vänd ner sill- och tomatbitarna. Smaka av med lite salt och peppar. Låt gärna sillen dra en stund.

Ingefärssill

  1. Koka vatten, ättika och socker till en lag. Låt lagen svalna.
  2. Skär sillfiléerna i bitar och varva dem med lök, purjolök, kryddor och äpple i en burk. Blanda ner ingefära, limesaft och -skal i den kalla lagen.
  3. Häll lagen i burken. Låt sillen dra ett dygn, gärna längre.

Tips – Glasmästarsill

Glasmästarsill är en klassiker bland våra sillinläggningar: ca 600 g urvattnade saltsillfiléer, 1,5–2 dl strösocker,1 dl ättika, 2 dl vatten, ev 1 lagerblad, 5 st kryddpepparkorn, 0,5 skivad morot, 1 skivad röd lök, ev 1 bit pepparrot i tärningar. Skär sillen i bitar. Koka upp socker, ättika, vatten, lagerblad och pepparkorn. Låt lagen svalna. Varva sill och grönsaker i en glasburk och slå den kalla lagen över. Se till att lagen täcker sillen. Låt sillen stå kallt minst 1 dygn innan den serveras.

Näringsvärde per portion Kcal 179, Kolhydrater 27g Protein 12g Fett 11g Fibrer 1g

Källa & bild: impoline.se

Inga kommentarer: