lördag 14 juli 2012

Hallontårta med marängtoppar



Ingredienser  - 12 bitar
  • 600 g frysta hallon
  • 8 gelatinblad
  • 4 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 tårtbotten
  • 3 äggvitor
  • 1 nypa salt

Tillagning

1. Tina hallonen och mixa hälften i en matberedare. Passera de mixade hallonen genom en sil. Lägg gelatinet i kallt vatten och låt det mjukna 10 min.
 
2. Vispa äggulorna med 1 dl strösocker och vaniljsocker i en metallskål över ett vattenbad tills det blir en tjock och luftig kräm.

3. Krama ur gelatinet lätt. Lägg det i en kastrull och låt gelatinet smälta på svag värme. Rör ner det smälta gelatinet och de mixade hallonen i äggsmeten.

4. Vispa grädden hårt. Vänd ner grädden och de hela hallonen i äggkrämen. Klä en rund skål, ca 24 cm i diameter, med plastfolie och häll i krämen. Lägg på plastfolie och ställ in i kylen tills krämen är fast, 2–3 tim.


5. Sätt ugnen på 250°C. Lägg en tårtbotten på ett ugnsfast fat och vänd upp hallonmoussen på tårtbotten. Ta av plastfoliet. Vispa äggvitorna tillsammans med lite salt till ett hårt skum. Vispa ner resten av sockret, 1 dl, lite i taget tills marängen får glänsande toppar.

6. Spritsa ut marängen i dekorativa toppar på hallonmoussen. Börja nerifrån och bygg på uppåt. Sätt in tårtan i ugnen och baka 2–3 min tills topparna blir bruna. Ta ut tårtan och servera genast.

Näringsvärde per portion
Kcal 221  
Fett 11g  
Protein 4g 
Kolhydrater 27g 
Fibrer 2g



Receptvariant
Du kan också baka tårtan på chokladbotten och istället för hallon använda blandade frysta bär. Följ för övrigt receptet.


Tips
Om du inte har någon sprits kan du istället använda en plastpåse. Fyll plastpåsen med marängsmet, skär av ett litet hörn på påsen och använd den som sprits.


Visste du ...
... att ingen helt behöver avstå från kakor för viktens skull? En sockerkaksbotten innehåller inte så mycket fett, betydligt mindre än t ex smördeg. Om tårtbotten dessutom täcks med frukt, kan alla njuta av en bit tårta även om man strävar efter att äta fettsnålt. En bit av tårtan i det här receptet innehåller, trots grädden, bara 11 g fett. 



Källa & bild: Imponline