fredag 13 januari 2012

Carinas äppelkaka


Ingredienser - 10 bitar

  • 50 g mjukt smör eller margarin
  • 1 dl brunt farinsocker
  • 2 msk äkta vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 3 msk matlagningsgrädde
  • rivet skal av 1 citron

Fyllning:
  • 1,5 dl äppelmos
  • 2 äpplen
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl fullkornsmjöl
  • 0,5 tsk kanel
  • 75 g smör eller margarin
  • 2 tsk färskpressad citronsaft
Gör såhär



1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en bakform (24 cm i diameter) med avtagbar kant med matfett. 

2. Blanda matfett, farinsocker, vaniljsocker, mjöl, bakpulver, ägg, matlagningsgrädde och citronskal väl. Häll smeten i kakformen och jämna till ytan med baksidan av en blöt sked. 

3. Bred ut äppelmoset ovanpå kaksmeten. Kärna ur och skiva äpplena. Lägg äppelskivorna ovanpå äppelmoset. 

4. Blanda strösocker, fullkornsmjöl och kanel väl. Blanda i matfettet och gnid ihop smuldegen med fingrarna så att matfettet blandas väl med mjölet. Blanda ner citronsaften och strö smuldegen ovanpå äpplena. 

5. Sätt in kakan i ugnen och baka i 35 min tills kakan är gyllene. Servera den varm eller kall med lite vaniljglass eller vaniljsås till.


Tips
• Blanda smuldegen genom att krama ihop mjöl, socker och matfett med fingrarna. Detta gör smuldegen luftig och lätt. Prova att använda råsocker i smuldegen. Råsockret ger en kraftigare smak och lite annorlunda konsistens än vanligt socker. 

• Det går utmärkt att frysa in smuldeg. Baka en dubbel sats och frys in smuldegen i lagom portioner i fryspåsar. Degen kan frysas in upp till 2 månader. Använd smuldegen till frukt- eller bärpajer. 


Näringsvärde per portion
290 
Kcal 
Kolhydrater 46g  
Protein 4g  
Fett 10g  
Fibrer 2g



Källa & bild: Imponline

Inga kommentarer: