tisdag 30 november 2010

Grön sparrissoppa


Ingredienser - 4 portioner
  • 300g färsk grön sparris
  • 1 st gul lök
  • 5 dl vatten
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 3 dl matlagningsgrädde (15%)
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • 1 tsk rapsolja
  • Seltin och svartpeppar
Gör så här
  1. Skala, skiva och koka sparrisen mjukt i saltat vatten (det går att byta ut mot burksparris).
  2. Häll av vattnet och spara gärna lite av sparrisspadet till att blanda ut buljongen med istället för vatten.
  3. Fräs sparrisen och finhackade löken i lite smör utan att det tar färg.
  4. Tillsätt vatten, buljongtärning, vitt vin och matlagningsgrädde.
  5. Låt koka i ca. 10-15 minuter. Smaka av med Seltin och svartpeppar och en nypa socker för att ta bort den sträva smaken.
  6. Mixa soppan i en matberedare eller glasmixer.
  7. Du kan sila soppan, om du vill ha den riktigt slät.
Innehåll per portion: 178 kcal Kolhydrater 4,8 g Fett 13,8 g Protein 4,8 g Fibrer 2,7 g

Källa: Allévo

söndag 28 november 2010

15 naturliga sätt att öka din förbränning


Det går att öka fettförbränningen på egen hand – både med träning och kost. Här är 15 tips som kan hjälpa dig att få igång din förbränning.


1. Mejeriprodukter

Kvinnor som åt mycket kalcium brände mer fett och kalorier än andra, enligt en studie i American Journal of Clinical Nutrition. Försök därför att få i dig mejeriprodukter i dagens alla mål.

2. Proteiner

Personer som fick 40 procent av sina dagliga kalorier från protein förlorade betydligt mer kroppsfett än de som bara fick 15 procent av sina kalorier från protein, enligt en studie från Skidmore College. Så satsa på kött, ägg och bönor.

3. Starta hårt, avsluta lätt

Cyklister som startade sitt träningspass intensivt, och som sedan trappade ner, brände 23 procent mer fett än de som började med låg intensitet och sedan ökade. Det visar forskning från College of New Jersey.

4. Kaffe

Koffeinet i drygt två koppar kaffe ökar din ämnesomsättning i minst en och en halv timme efteråt, enligt forskning från Skidmore College. Men om du lägger till socker eller grädde minskar effekten.

5. Starta dagen med fullkorn

Den som äter fulkorn till frukost har visat sig bränna mer fett under dagen än den som äter frukost med snabba kolhydrater, menar brittiska forskare.

6. Träna i intervaller

Kvinnor som cyklade i intervaller under 20 minuter brände tre gånger så mycket fett som de som cyklade i en och samma takt i 40 minuter, enligt en studie från University of New South Wales.

7. Promenera med stavar

Stavgång kan öka din förbränning med 20 procent jämfört med vanliga promenader, enligt Cooper Institute i Dallas.

8. Aerobic – eller annan träning

Ett aerobicpass på 40 minuter gör att din kropp förbränner kalorier på en högre nivå under nästan ett helt dygn efteråt, enligt en studie från University of Alabama i Birmingham. Så försök klämma in någon form av träning under veckan, förutom vardagsmotionen.

9. Klä dig casual

Din klädsel kan avgöra hur mycket du rör på dig under en dag. En studie från University of Wisconsin visar att personer som bar jeans eller annan ledig klädsel gick 491 fler steg under en dag, jämfört med dem med ”finare” klädsel, exempelvis högklackat. Om du bär klackar på jobbet, byt skor på lunchen och gå en promenad.

10. Drick grönt te

Grönt te kan öka din ämnesomsättning med fyra procent, enligt schweiziska forskare. Drick tre koppar om dagen för bästa resultat.
11. Lyft vikter

Styrketräning ökar din ämnesomsättning under hela dagen, även när du sitter stilla, enligt forskare från Tufts University. Sikta på 30 minuter, tre gånger i veckan.

12. Använd mer olivolja

Personer som åt mycket enkelomättat fett (som olivolja och avokado) brände mer fett än personer som åt en kost rik på mättat fett, visar en australiensisk studie.

13. Träna med din Ipod…

Den som lyssnade på musik under träningspasset tappade mer vikt och kroppsfett – och jobbade mer konsekvent än de som inte lyssnade på musik, enligt forskare vid Fairleigh Dickinson University.

14 … Och byt ut din spellista.

Byt ut låtarna i din musikspelare lite då och då – så kommer du att träna hårdare och snabbare – och samtidigt bränna mer kalorier och fett, visar en studie vid universitetet i Kansas. Du blir mer peppad av musik du tycker om, så ta bort låtarna du börjar tröttna på.

15. Träna uppför

Glöm platta löpband och promenader. Öka i stället lutningen på bandet och hitta en promenadrunda som går upp- och nedför. 30 minuters promenad i två procents lutning brände 12 procent mer kalorier, och 5 procents lutning nästan 35 procent mer, enligt College of St Scholastica i Minnesota.


Källa & bild: MåBra

fredag 26 november 2010

Pizza bianco med grönsaker


Ingredienser - 2 port
  • 2 medelstora tortillabröd à 45 g
  • 200 g skivad aubergine och/eller squash
  • 1 skivad vitlöksklyfta
  • 2 tsk olivolja
  • salt och peppar
  • 75 g grillad paprika (finns på burk i vatten)
  • ½ kula skivad mozzarella light, 60 g
  • 1 dl riven parmesanost, 30 g
  • oregano, flingsalt
Servera med:
  • kinakål med strimlad grillad paprika
Så här gör du
  1. Sätt ugnen på 275°.
  2. Fräs aubergine/squash och vitlök i oljan tills det mjuknar.
  3. Salta och peppra.
  4. Fördela grönsakerna på bröden och lägg på mozzarella och parmesanost.
  5. Krydda med oregano.
  6. Grädda högt upp i ugnen 7–8 min.
  7. Strö flingsalt och färsk oregano över.
Energi per portion: 340 kcal

Källa & bild: MåBra

onsdag 24 november 2010

Så ska du äta innan du tränar


Det är lätt att komma på ursäkter till att man inte orkar träna. Oftast brukar det vara att man är trött eller att man ätit för dåligt innan. Nu är det slut med de ursäkterna! Här kan ni läsa hur ni ska göra för att hålla hungern i schack och tröttheten borta när det är dags att träna. Pröva så får ni se att det faktiskt gör skillnad.


Här är fyra smarta tips:
  • Ät 2–4 timmar före ett motionspass.
  • Ät ganska måttligt så att du inte blir proppmätt och slö.
  • Ät kolhydrater med lite fett och måttligt med protein, till exempel en smörgås på fullkornsbröd med ost och tomatskivor eller en skål med fil eller yoghurt med müsli.
  • Öka vätskeintaget 2 timmar före passet.
Källa: Aftonbladet

måndag 22 november 2010

Squash med halloumi


Ingredienser - 2 port
  • 1 squash, ca 350 g
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk vetemjöl eller glutenfritt mjöl
  • 200 g halloumi light i 4 skivor, max 13 %
  • 1 msk smör/olja
  • 1 morot i små tärningar, 100 g
  • 1 dl färdig tomatpastasås
Garnera ev med:
  • färsk oregano

Så här gör du
  1. Sätt ugnen på 220°.
  2. Skala av ytterskivorna på squashen så att den får platt topp och botten.
  3. Skär på längden i 4 skivor. Salta och låt dra ca 10 min.
  4. Torka av och pudra med vetemjölet.
  5. Stek squashskivorna och halloumin i fettet ca 2 min på varje sida.
  6. Lägg ihop squashskivorna 2 och 2 med osten emellan och lägg i en ugnssäker form.
  7. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min.
  8. Koka morotstärningarna i lättsaltat vatten ca 5 minuter, häll av och blanda med tomatsåsen.
  9. Värm och servera såsen till squashen
Energi per portion: 375 kcal


Källa & bild: MåBra

söndag 21 november 2010

Ät rätt och säkra en platt mage


Ballongmagen försvinner om du käkar regelbundet.

Stressad? Då ska du inte hoppa över frukosten. Att mjukstarta dagen med rätt kost gör stressmagen glad.


Checklista – här är bästa frukosten:

  • Havregrynsgröt – sätter fart på din mage. Domineras din stressmage av förstoppning och gaser? Välj då bland följande fiberrika frukostprodukter:
  • Fullkornsbröd (alla sorter)
  • Flingor och Müsli (fiberrika)
  • Havregrynsgröt (gott att toppa med sylt eller hackade nötter)
  • Bär (alla sorter)
  • Mjölk (har man mjölkallergi kan man dricka havremjölk istället)
  • Ost
  • Leverpastej
  • Skinka
  • Salami
  • Bacon (om du upplever att fett har en positiv inverkan på förstoppning)
  • Ägg (stekt eller kokt)
  • Grönsaker (paprika, sallad, tomat, gurka)
  • Te
  • Kaffe
  • Katrinplommonjuice (lider du av rejäl förstoppning kan du dricka en stor dos av plommonjuicen så sätter det fart på magen ordentligt)
  • Frukt (alla sorter)
Undvik:
  • Vitt bröd och ljusa skorpor.
  • Mannagrynsgröt eftersom den är fiberfattig.
  • Juice – då är det bättre att du äter en hel frukt istället eftersom juicen inte innehåller fibrer.
  • Te – bra till frukosten om du har diarré.
Domineras din stressmage av diarré? Då kan du välja bland följande fiberfattiga produkter:
  • Vitt bröd, rostbröd (tänk på att det ska vara bakat på siktat mjöl)
  • Mannagrynsgröt
  • Risgrynsgröt
  • Fiberfattiga cornflakes
  • Ost
  • Skinka
  • Leverpastej
  • Salami
  • Fisk
  • Ägg (kokta eller stekta)
  • Te
  • Grönsaksjuice (typ morots- eller tomatjuice)
  • Juice
Undvik
  • Kaffe – kan ha effekten att det sätter igång magen.
  • Råa grönsaker – innehåller för mycket fibrer.
Källa: Aftionbladet

Glöm inte att TÄVLA om resan!

fredag 19 november 2010

Kall musselsallad med bulgur


Ingredienser - 2 portioner
  • 3 dl vatten
  • 1,5 dl bulgur
  • 145 g musslor, avrunnen vikt
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 2 st tomater, i tärningar
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk citron, pressad
  • 1 msk olivolja
Tillbehör
  • 80 g salladsblad
  • 2 st bananer, till efterrätt
Tillagning
  1. En vanlig burk musslor blir grunden i en utmärkt god sallad.
  2. Koka upp vatten. Häll ner bulgur, koka på svag värme under lock ca 10 min tills vattnet kokat in.
  3. Blanda avrunna musslor med persilja, tomater, salt, peppar, citronsaft och olivolja.
  4. Servera musselsalladen kall tillsammans med varm bulgur.
  5. Det går också att blanda samman allt till en enda kall sallad.
Energi per portion: ca 400 kcal,  10 g fett
 
Källa & bild: alltommmat

onsdag 17 november 2010

Tävling! Vinn en resa till Kanarieöarna!


Tävla om en resa till Kanarieöarna genom att på min sida, och andras, hitta den gömda soppan! Under 4veckor, fram till den 17/12,  kommer tävlingen att pågå.

 
Här hittar du information om tävlingen och de sidorna ni ska leta på kelda.se/soppjakt

Leta på!

Efter att tävlingen är avslutat kommer jag att lotta ut varucheckar till de som mailat mig om vart de hittat soppan och även ert bästa sopprecept!

Här kommer ledtråden: Många hårda blir mjuka!

tisdag 16 november 2010

Thaiböngryta



Ingredienser - 2 port
  • ½ gul paprika
  • ½ röd paprika
  • 10 sockerärter
  • 6 minimajs
  • 115 g kidneybönor, 1 liten burk
  • 115 g stora vita bönor, 1 liten burk
  • 2 tsk olivolja
  • 1 tsk grön currypasta
  • 2 dl lätt kokosmjölk
Garnera med:
  • 2 msk finhackad slätbladig persilja eller koriander
Så här gör du
  1. Kärna ur och strimla paprikorna.
  2. Dela sockerärter och majs i bitar.
  3. Skölj bönorna noga i kallt vatten.
  4. Hetta upp oljan och fräs paprika, majs, bönor och currypasta i ca 2 min.
  5. Blanda ner kokosmjölk och persilja/koriander. Låt koka i ca 8 min.
  6. Tillsätt sockerärternas och koka vidare i 1 min.
  7. Garnera med persilja.
Energi per portion: 270 kcal

Källa & bild; MåBra

söndag 14 november 2010

Så håller smala kvinnor sin vikt


1. De äter sig lagom mätta

På en skala från ett till tio tenderar smala kvinnor att sluta äta vid sex-sju ungefär – medan andra fortsätter till åtta-tio på skalan. Det kan bero på att känslan av mättnad skiljer sig. Vissa nöjer sig med att bara vara mätt – medan andra vill bli proppmätta. Eller för att äta upp det som finns på tallriken helt enkelt.

Lösning: När du ätit halva din portion, lägg ner besticken och känn efter var på skalan du befinner dig. Gör det igen när du har några tugga kvar. Detta ökar din medvetenhet om din mättnadskänsla.

2. De vågar vara hungriga

Många av oss ser hunger som ett tillstånd som måste ”botas”. Om magen kurrar måste den fyllas. Den som ser på hunger på detta sätt riskerar att äta för att aldrig bli hungrig – vilket kan innebära för mycket mat. Smala personer hanterar hunger bättre, de är medvetna om att hungerkänslor kan komma och gå.

Lösning: Våga trotsa hungern en dag, genom att hoppa över ett snack exempelvis, och märk att det inte är så farligt att vara hungrig en liten stund.

3. De tröstäter inte

Det är inte så att smala kvinnor inte tröstäter, men de är medvetna om det. På så sätt är det lättare att sluta.

Lösning: Om du känner dig arg eller ledsen, välj ett kalorifritt alternativ i stället. Gå en sväng runt kvarteret, ring en vän – eller gör något annat som piggar upp dig. Om du ändå väljer att äta något, lär dig att säga stopp.

4. De äter mer frukt och fibrer

Enligt en studie i Journal of American Dietetic Association äter smala kvinnor mer frukt och fibrer samt mindre fett än överviktiga personer.

Lösning: Lägg till mer frukt i din kost. Det kan vara ett äpple till mellanmål eller lite bär i frukostyoghurten. Satsa på hela frukter, inte juice.

5. De äter en lagom varierad kost

Att äta varierat är viktigt, men alltför många smaker och konsistenser kan uppmuntra kroppen att äta mer. Smala personer har en ganska konsekvent kost, som inte bjuder på så många överraskningar.

Lösning: Försök att äta så konsekvent som möjligt, ät exempelvis fibrer till frukost och grönsaker till lunchen.

6. De kan kontrollera sig

Forskning har visat att den största orsaken till viktökning bland kvinnor i åldern 50-60 är ohämmat ätande. Kvinnor som var bättre på att kontrollera sig hade det lägsta BMI-värdet.

Lösning: Förbered dig inför tillfällen med mycket mat, och bestäm innan att du inte behöver någon dessert till exempel.

7. De rör sig mer

Kvinnor som väger mindre rör sig mer än andra. Forskning visar att de är aktiva två och en halv timme extra varje dag, jämfört med andra kvinnor. Det förbränner en hel del kalorier.

Lösning: Se över hur mycket du egentligen rör dig varje dag. Många överskattar sin fysiska aktivitet. Skaffa en stegräknare till exempel.

8. De sover bra

Studier har visat att smala kvinnor sover två timmar extra varje vecka jämfört med överviktiga. Mindre sömn kan minska fettförbränningen och öka aptiten.

Lösning: Försök sova mer. Två timmar i veckan är bara 17 minuter per natt, något som de flesta borde kunna klämma in i sitt pressade tidsschema. Ha sedan som mål att försöka sova åtta timmar per natt.

Källa & bild: MåBra

lördag 13 november 2010

Savojkålsgryta med kryddig korv


Ingredienser - 4 portioner

  • 2 gula lökar
  • 500 g potatis
  • 1 msk smör
  • 1 tsk hel kummin
  • 2 kalvbuljong tärningar eller 2 msk konc kalvfond
  • 8 dl vatten
  • 1/2 huvud savojkål (à ca 600 g)
  • 4 kryddiga tjocka korvar, t ex chorizo eller bratwurst
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
Tillbehör:
  • 2 msk dijonsenap
Tillagning

  1. Skala, halvera och skiva löken tunt. Skrubba och skär potatisen i bitar.
  2. Fräs löken mjuk och glansig i smör i en gryta, ca 5 min. Tillsätt potatis och kumminfrön, buljongtärningar och vatten. Koka upp och sjud under lock ca 10 min.
  3. Halvera savojkålen och bryt bladen i mindre bitar. Blanda ner dem i grytan.
  4. Skiva och tillsätt korvarna. Låt puttra ca 5 min. Salta och peppra. Servera grytan med senap.
Näring/portion: 360 kcal, 18 g fett, 15 g protein, 32 g kolhydrater

Källa & bild: DN

Kalorisnåla chokladbollar


Ingredienser - 25 st
  • 1 dl (125 g) kesella lätt 1%
  • 2 msk fruktsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk strösocker
  • 3 dl havregryn
  • 2 krm salt
  • 2 msk kakao
  • 2 msk varmt kaffe
  • 2 suketter
Till garnering:
  • Kokos
  • Vatten

Gör så här
  1. Börja med att lägga i kaffet och suketterna i en liten kopp och rör om med en sked så att suketterna löser sig - kaffet måste vara varmt.
  2. Lägg i alla övriga ingredienser i en bunke, häll i kaffet och rör ihop smeten, helst med elvisp.
  3. Rulla sedan till ca 25 små bollar, lägg lite vatten på utsidan(annars fastnar inte kokosen så bra) och rulla i kokos.
  4. Sedan kan du lägga in dem i kylen en stund. Då blir de godast, men de funkar bra att äta direkt också.
Energi per boll: 25 kcal (624 kcal för hela satsen)

Källa & bild: Matklubben

torsdag 11 november 2010

Stingig omelett med kryddstark korv


Ingredienser - 2 port
  • 4 ägg
  • 3 msk vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 80 g kryddstark korv 3 %
  • 4 salladslökar
  • 1 strimlad röd paprika
  • 1 ½ tsk rapsolja
Garnera med:
  • kryddgrönt
Så här gör du
  1. Slanta korven och strimla salladslöken.
  2. Rör ihop ägg, vatten och kryddor.
  3. Hetta upp oljan i ett stekjärn, häll i smeten. För med en gaffel i smeten så att den inte fastnar.
  4. Tillsätt övriga ingredienser, för med en gaffel så att smeten rinner ner överallt.
  5. Vänd upp och servera.
Energi per portion: 259 kcal

Källa & bild: MåBra

tisdag 9 november 2010

Sushi


På begäran så kommer här lite sushi, jag gör allt för mina läsare :) Försöker i alla fall...

Kaloriinnehåll:
  • 100g sushi innehåller 109,9 kcal och en bit väger ca 30 g
  • 8 bitar innehåller då ca 260 kalorier 
  • misosoppan till det ca 40 kalorier
  • totalt 300 kalorier och 8 g fett
Här är ni ett recept om ni vill pröva på att göra egen sushi:

Ingredienser - 4
  • Färdigkokt sushiris 14 dl
  • Laxfilé (färsk) 100 gram
  • Tonfiskfilé (färsk) 100 gram
  • Tigerräkor 4 styck
  • Bläckfisk 100 gram
  • Forellrom 50 gram
  • Avokado 1 st stor
  • Gurka 0,3 styck
  • Salladslök 1 styck
  • Nori (ark ca 20x20 cm) 2 blad
  • Wasabipasta
Tillbehör:
  • Ingefära (inlagd)
  • Soja (japansk)
  • Sushiverktyg
Tillagning

1.Till 4 portioner med 8 bitar vardera:
* 1 dubbel sats sushiris (1,6 liter färdig ris)
* 1 sats nigiri (4 bitar/portion)
* 2 rullar fotomaki el. uramaki (4 bitar/p.)

2.Begränsa urvalet av huvudingredienser till 4 fisk+skaldjur och till några grönsaker.

3.Tillaga sushiris i god tid enl. grundrecept. Täck det färdiga riset med en blöt handuk och sedan med plast, så håller det sig i många timmar. Obs! Får ej stå i kylskåp. Riset bör hålla 37°C vid sushitillredning.

4.Forma nigiri + påläggsalternativ >>
Forma futomaki + ingrediensalternativ >>
Forma uramaki + ingrediensalternativ >>

Sushiskola

Lycka till!

Info. källa & bild: Blogg
Recept: Menyse

måndag 8 november 2010

7 matvaror som gör dig supersund


Här får du sju tips matvaror som boostar din form och skyddar dig mot till exempel hjärtsjukdomar och bröstcancer.


1. Tomater

Efter att ha följt nästan 40 000 kvinnor har forskare i Boston kommit fram till att tomaters innehåll av ämnet lykopen skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Mat som är rik på lykopen kan även skydda mot bröst- och livmoderhalscancer.

2. Linfrö

De bruna eller gula fröna innehåller Omega 3-fetter, fibrer och sjukdomshämmande ämnen kallade liganer. En undersökning av Mayo Clinic Studies avslöjar att bara 40 gram krossade linfrön dagligen kan hjälpa mot svallningar, att linfrö sänker kolesterolet och kan skydda mot bröstcancer.

3. Grönkål

Denna grönsak är proppfull av sunda näringsämnen: antioxidanter, C-vitaminer, kalcium och K-vitaminer. Forskare har kommit fram till att kvinnor som får mycket K-vitaminer genom kosten löper mindre risk att drabbas av höftproblem.

4. Lax

Omega-3-fettsyrorna gör speciellt gott om du är gravid eftersom oljorna i fet fisk kan hjälpa mot depressioner i samband med förlossning, har bra inverkan på fostrets utveckling. Om du är över 40 kan fet fisk hjälpa dig att lindra obehag i övergångsåldern. Dessutom skyddar du dig mot hjärtsjukdomar. Tips! Två portioner lax i veckan är perfekt.

5. Tranbär

De röda bären är fulla med antioxidanterna proanthocyanin. Dessa hjälper till att skydda dig mot urinvägsinfektioner.

6. Grekisk yoghurt

Grekisk yoghurt innehåller dubbelt så mycket protein som andra yoghurt-sorter – och mindre socker. Den låga nivån av kolhydrater hjälper dig hålla blodsockret på rätt nivå.

7. Valnötter

En handfull valnötter om dagen kan skydda mot både bröstcancer och benskörhet.
 
Källa & bild: IForm

söndag 7 november 2010

Pasta med räkor


Ingredienser - 4 pers
  • 500 g räkor med skal
  • 500 g djupfrysta wokgrönsaker
  • 2 tsk olja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ¾ dl sweet chilisås
  • 2 dl fiskkbuljong (2 dl vatten + 1 msk fiskfond)
  • 2 tsk potatismjöl
  • ev salt
  • 3 dl fullkornspasta (okokt)
Gör så här
  1. Skala räkorna.
  2. Woka grönsakerna i oljan, pressa över vitlök.
  3. Blanda ner räkorna.
  4. Tillsätt sweet chili, buljong och potatismjölet utblandat i lite kallt vatten.
  5. Koka upp såsen och smaka av.
  6. Servera såsen med de heta räkorna till nykokt fullkornspasta pasta.
Innehåll per portion: 346 kcal Kolhydrater 36,6g Fett 5,5g Protein 36,7g Fibrer 5,2g

Källa: Allévo
Bild: Lånad här



Kelda® Soup in a cup

fredag 5 november 2010

Ingefärskryddad pumpasoppa


Ingredienser - 4 portioner
  • 4 cm bit ingefära
  • 20 g smör
  • 1 röd eller gul lök, skivad
  • 750 g pumpa, skalad, urkärnad, fruktköttet skuret i 4–5 cm bitar
  • 1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 0,5–1 tsk kardemumma, malen
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • salt, till avsmakning
Garnering:
  • 1 dl matlagningsyoghurt
Tillagning
  1. Hacka hälften av ingefäran och ställ åt sidan. Skär resten av ingefäran i tunna strimlor. Lägg den strimlade ingefäran i en skål och täck med plastfolie.
  2. Hetta upp smöret i en kastrull och lägg i den hackade ingefäran och löken. Fräs på låg medelvärme tills löken är mjuk och genomskinlig, ca 3 minuter.
  3. Lägg i pumpan och rör om tills bitarna är väl täckta med smör, ca 1 minut.
  4. Häll på buljong, kardemumma och peppar. Sjud upp, lägg på locket och sätt ner värmen. Låt sjuda tills pumpan är mycket mjuk, ca 15 minuter.
  5. Mixa soppan i en matberedare eller mixer. Häll över den i kastrullen och värm upp. Smaka av med salt och häll upp i 4 sopptallrikar. Garnera varje tallrik med 1 rågad msk yoghurt och strö över strimlad ingefära.
Näringsvärde per portion: 121 kcal Fett 7g Kolhydrater 10g Fibrer 3g Protein 4g

Källa & bild: Impoline

torsdag 4 november 2010

5 mellanmål som säkrar formen


Salami och kesomacka - 4 portioner
1 portion = 275 kcal
  • 4 skivor fullkornsbröd
  • 25 gram blandad sallad
  • 250 gram keso 4 % fett
  • 8 skiva salami 45 % fett
  • 1 st kiwi
  • 100 gram vindruvor
  • 25 gram röd paprika i bitar
Tillagning
  1. Lägg salladsblad på 4 skivor grovt bröd.
  2. Toppa med keso, salami, kiwi, vindruvor och paprika.

Crepes med vaniljkesella och jordgubbar - 4 portioner
1 portion = 202 kcal

pannkakor:
  • 1 dl siktad dinkel eller vetemjöl
  • 2 dl mellanmjölk 1,5 % fett
  • 1 st ägg
  • salt
  • 1 msk margarin flytande, 80 %
fyllning:
  • 2 dl vaniljkesella
  • 5 dl jordgubbar
  • 2 tsk citronskal
Tillagning
  1. Vispa ihop dinkel och hälften av mjölken i en bunke.
  2. Tillsätt resten av mjölken, ägg och salt. Vispa till en slät smet.
  3. Stek pannkakor av smeten, ta 1/2 dl smet per pannkaka.
  4. Vik ihop pannkakan till en grotta och fyll den med vaniljkesella, skivade jordgubbar och finrivet citronskal.

Avokado och mangomacka - 4 portioner
1 portion = 253 kcal
  • 1 avokado i tärningar
  • 1 mango i små tärningar
  • 25 gram finhackad rödlök
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 tsk citronjuice färskpressad
  • salt och peppar
  • 200 gram baguette
  • 4 skivor parmaskinka
Tillagning
  1. Blanda avokado, mango, rödlök, vitlök och citron i en liten skål. Salta och peppra.
  2. Fördela blandningen på 4 stora eller 8 mindre brödskivor.
  3. Lägg parmaskinkan bredvid.

Mango och jordgubbsdrink - 4 portioner
1 portion = 173 kcal
  • 200 gram fryst mango i tärningar
  • 4 dl jordgubbar frysta
  • 5 dl vaniljyoghurt
  • 1 msk limejuice färskpressad
  • 2 msk socker
Tillagning
  1. Lägg mango, halvtinade jordgubbar, vaniljyoghurt, lime och socker i en bunke.
  2. Mixa alltsammans med en mixerstav.
  3. Häll upp i 4 höga glas.

Rabarber och banankräm - 4 portioner
1 portion = 226 kcal
  • 400 gram rabarber i tunna skivor
  • 1 dl socker
  • 0.5 msk potatismjöl
  • 0.5 dl vatten
  • 2 st bananer skurna i skivor
  • 6 dl mellanmjölk 1,5 % fett
Tillagning
  1. Lägg rabarber och socker i en kastrull.
  2. Låt rabarbern småkoka i sin egen vätska.
  3. När rabarbern är mjuk - blanda potatismjöl och vatten i en redningsbägare och tillsätt blandningen i en fin stråle samtidigt som du rör. Låt krämen få ett uppkok.
  4. Tillsätt bananskivorna.
  5. Ät krämen med mjölk.
Källa & bild: Aftonbladet

onsdag 3 november 2010

Har du en osund relation till mat?



En viktig del i viktminskningen är att man hela tiden har en sund relation till maten. Ibland kan det lätt gå över till matproblem av olika slag. Här är några av dessa tecken:

1. Du äter med känslorna

Du unnar dig en pizza efter en tuff dag på jobbet eller en chipspåse som belöning när du gjort något bra. Om maten är din automatiska reaktion för att hantera känslor, bra eller dåliga, kan det vara ett tecken på en ohälsosam relation till mat.

2 . Du har ingen kontroll över ditt ätande

Alla äter lite för mycket någon gång ibland – men tillhör du dem som alltid äter dig proppmätt och har svårt att sluta äta? Försök att äta mer regelbundet, så blir du mindre hungrig och håller en jämn blodsockernivå.

3. Du varierar inte din kost

Du har ätit Kellog´s med minimjölk till frukost varje dag i tio år. Till lunch är det alltid sallad med samma fettfria dressing. Och till middag blir det grillad kyckling och kokt broccoli. En person som äter så här har ingen glädje i mat – utan snarare en besatthet av att äta nyttigt. Kroppen behöver variation för att få i sig alla viktiga näringsämnen.

4. Du räknar alla kalorier

Det är en sak att ha koll på vad du stoppar i dig – men om du begränsar dig själv till att aldrig få överstiga ett visst antal kalorier har det gått för långt. Det går att hålla koll på vad man äter utan att räkna varenda kalori – varje dag. Överdrivna kaloriräknare känner ofta skuld när de inte följer sina planer.

5. Du ser på mat som bra eller dålig

Bröd är inte bra, så det äter du inte frukost. Morötter är bra, så det äter du utan dåligt samvete till mellanmål. Känner du igen dig? Du har satt etiketter på mat och låter detta styra vad du äter. Visst är det så att viss mat är bättre en annan, men det betyder inte att du aldrig får unna dig lite skräpmat.

6. Du äter 100 procent ekologiskt – alltid

Vi vet att ekologisk mat, och mat utan onödiga tillsatser är bra - men vissa går för långt. Det kan till exempel vara att du vägrar att handla på ställen som inte uppfyller dina krav, eller att du besatt granskar varenda innehållsförteckning.

7. Du dömer andra efter deras matvanor

Har du blivit en sådan hälsoguru att du inte kan låta bli att kommentera eller bedöma andras matval? Det är en sak att oroa sig för dina nära och käras hälsa, men att lägga sig i vad alla i din omgivning äter är att gå för långt.

8. Du äter annorlunda när du är ensam

Bland vänner och bekanta äter du en sallad, håller igen på godsakerna och tackar nej till en tårtbit. Men när du är ensam mumsar du gärna på dessa godsaker. Det har blivit lite av en oskriven regel att kvinnor alltid går på en diet, eller att de inte har någon stor aptit.

9. Du har dumpat vänner på grund av mat

Har du slutat att umgås med vänner som drar med dig på utekvällar eller på biobesök med godis, för att i stället umgås med vänner som har samma mat- och träningsvanor som dig själv? Det kan betyda att ditt sätt att se på mat hindrar dig i sociala relationer.

10. Du följer extrema dieter

Går du på ständiga shakedieter - eller på någon annan extrem diet? Försök att hitta en balans i dina matvanor i stället. Extrema dieter fungerar bara kortsiktigt.


11. Du tränar för mycket

Om du tränar trots att du är sjuk – eller om du räknar ut hur många kalorier du måste bränna på kvällens träningspass med tanke på vad du ätit under dagen – då har du gått för långt. Att träna är naturligtvis jättebra, men var snäll mot din kropp.

Källa & bild: MåBra

måndag 1 november 2010

Spenatfylld pastarulle med svampsås


Ingredienser - 4 portioner
  • 2 dl vetemjöl+ mjöl till knådning
  • 2 dl durumvete
  • 2 stora ägg
  • 1,5 msk olivolja, salt
  • 150 g lätt kesella
  • 250 g spenat
  • 250 g champinjoner
  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • svartpeppar
  • riven muskot
  • 1 dl riven parmesan
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 tsk majsena
  • 0,5 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 dl matlagningsgrädde
Tillagning
  1. Lägg de båda mjölsorterna i en skål och tillsätt ägg, 1 msk olivolja, 1 tsk salt och 2 msk varmt vatten. Arbeta samman till en deg med elvispens degkrokar. Knåda ytterligare 5 min med händerna. Vira in degen i plastfolie och låt den vila 30 min i rumstemperatur.
  2. Låt kesellan rinna av i en sil. Skölj och ansa spenaten. Blanchera spenaten ca 2 min i rikligt med kokande, saltat vatten. Spola under kallt vatten, krama ur den väl och hacka den fint.
  3. Ansa och borsta av champinjonerna. Halvera dem, eller dela i fjärdedelar om de är stora. Skala och hacka lök och vitlök.
  4. Rör ihop spenat, kesella, salt, peppar, muskot och parmesan. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en 2 mm tjock rektangel, ca 25x60 cm. Bred fyllningen på degplattan men lämna en 2 cm bred kant runtom. Rulla ihop degen från kortsidan och tryck ihop kanterna ordentligt.
  5. Hetta upp resten av oljan och fräs lök och vitlök tills löken börjar mjukna. Tillsätt svampen och fräs 5 min. Krydda med salt, svartpeppar och timjan och pudra över majsenan. Rör ner buljong och grädde och låt såsen sjuda 5 min utan lock. Rör om då och då.
  6. Koka under tiden upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Lägg i pastarullen och låt den dra ca 5 min i vattnet. Temperaturen på vattnet ska ligga precis under kokpunkten. Ta upp pastarullen och låt den rinna av. Skär den i skivor och servera med svampsåsen.
Näringsvärde/portion 377 kcal Fett 14g Protein 20g Kolhydrater 41g Fibrer 4g

Källa & bild: Impoline