torsdag 4 november 2010

5 mellanmål som säkrar formen


Salami och kesomacka - 4 portioner
1 portion = 275 kcal
  • 4 skivor fullkornsbröd
  • 25 gram blandad sallad
  • 250 gram keso 4 % fett
  • 8 skiva salami 45 % fett
  • 1 st kiwi
  • 100 gram vindruvor
  • 25 gram röd paprika i bitar
Tillagning
  1. Lägg salladsblad på 4 skivor grovt bröd.
  2. Toppa med keso, salami, kiwi, vindruvor och paprika.

Crepes med vaniljkesella och jordgubbar - 4 portioner
1 portion = 202 kcal

pannkakor:
  • 1 dl siktad dinkel eller vetemjöl
  • 2 dl mellanmjölk 1,5 % fett
  • 1 st ägg
  • salt
  • 1 msk margarin flytande, 80 %
fyllning:
  • 2 dl vaniljkesella
  • 5 dl jordgubbar
  • 2 tsk citronskal
Tillagning
  1. Vispa ihop dinkel och hälften av mjölken i en bunke.
  2. Tillsätt resten av mjölken, ägg och salt. Vispa till en slät smet.
  3. Stek pannkakor av smeten, ta 1/2 dl smet per pannkaka.
  4. Vik ihop pannkakan till en grotta och fyll den med vaniljkesella, skivade jordgubbar och finrivet citronskal.

Avokado och mangomacka - 4 portioner
1 portion = 253 kcal
  • 1 avokado i tärningar
  • 1 mango i små tärningar
  • 25 gram finhackad rödlök
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 1 tsk citronjuice färskpressad
  • salt och peppar
  • 200 gram baguette
  • 4 skivor parmaskinka
Tillagning
  1. Blanda avokado, mango, rödlök, vitlök och citron i en liten skål. Salta och peppra.
  2. Fördela blandningen på 4 stora eller 8 mindre brödskivor.
  3. Lägg parmaskinkan bredvid.

Mango och jordgubbsdrink - 4 portioner
1 portion = 173 kcal
  • 200 gram fryst mango i tärningar
  • 4 dl jordgubbar frysta
  • 5 dl vaniljyoghurt
  • 1 msk limejuice färskpressad
  • 2 msk socker
Tillagning
  1. Lägg mango, halvtinade jordgubbar, vaniljyoghurt, lime och socker i en bunke.
  2. Mixa alltsammans med en mixerstav.
  3. Häll upp i 4 höga glas.

Rabarber och banankräm - 4 portioner
1 portion = 226 kcal
  • 400 gram rabarber i tunna skivor
  • 1 dl socker
  • 0.5 msk potatismjöl
  • 0.5 dl vatten
  • 2 st bananer skurna i skivor
  • 6 dl mellanmjölk 1,5 % fett
Tillagning
  1. Lägg rabarber och socker i en kastrull.
  2. Låt rabarbern småkoka i sin egen vätska.
  3. När rabarbern är mjuk - blanda potatismjöl och vatten i en redningsbägare och tillsätt blandningen i en fin stråle samtidigt som du rör. Låt krämen få ett uppkok.
  4. Tillsätt bananskivorna.
  5. Ät krämen med mjölk.
Källa & bild: Aftonbladet

Inga kommentarer: