söndag 5 december 2010

Ugnsbakade bär med saffranskräm


Ingredienser - 6 portioner

Bärblandningen:

  • minst 300 g frusna bär – dubbla gärna om du vill
  • ca 1 msk björksocker (ca 20 g)
  • 1 msk färskpressad apelsinjuice
  • 1 msk kokosmjöl
Crunchblandningen:
  • 30 g fiberrika havregryn
  • ca 2 msk kokosmjöl
  • 2 msk ingefärsolja (eller vanlig rapsolja)
  • 20 g mandelflarn
  • ca 1 msk kokossocker
  • lite Sötin efter smak (eller annat sött du föredrar)
Kryddor:
  • kanel & kardemumma efter smak
Saffranskrämen:

  • ca 1 burk lätt-kesella
  • några droppar färskpressad citronjuice
  • önskad mängd sötningsmedel (ex Sötin)
  • blanda i en liten gnutta saffran
Tillagning
  1. Placerade de frusna bären (hälften med blåbär + björnbär/vinbär/hallon) i en bunke och blanda in björksockret, cintronjuicen samt 1 ms kokosmjöl. 
  2. Blanda ihop resten av ingredienserna till en crunchblandning. Fördela bärblandningen i 6 stk eldfasta portionsformar (ramekins) – och därefter fördelas crunchbladningen ovanpå bären.
  3. Ugnsbakades på 200 grader i ca 25-30 minuter tills bären bubblar och crunchen får fin gyllen färg.
  4. Gör gärna saffranskrämen en stund innan så att saffranen hinner ge lite smak i krämen.
  5. Serveras ljummen med saffranskrämen till.

Energi per portion tillsammans med 50 g saffranskräm: ca 163 kcal

Källa & bild: LissFit

Inga kommentarer: