onsdag 22 december 2010

Julmat




Ingredienser - 32 brödkakor
  • 25 g färsk jäst
  • 5 dl vatten, 37°
  • 1 tsk salt
  • 1/2 msk stött anis
  • 1/2 msk stött fänkål
  • 1 l grovt rågmjöl
  • 2–3 dl vetemjöl
  • 1 tsk olja till plåtarna
Så här gör du
  1. Smula jästen i en stor bunke.
  2. Häll över vattnet och rör så att jästen löser sig.
  3. Tillsätt salt, kryddor och hälften av rågmjölet. Rör kraftigt.
  4. Tillsätt resten av rågmjölet i omgångar och arbeta till en smidig deg.
  5. Täck med handduk, jäs ca 30 minuter.
  6. Häll upp 1 dl av vetemjölet på bakbordet.
  7. Knåda degen och dela i 4 delar. Rulla varje degbit till en ca 20 cm lång rulle och dela rullarna i 8 bitar.
  8. Rulla dem lite slarvigt i mjöl till runda bullar och platta ut till runda kakor och ta ev. ut hål i mitten med t.ex. ett litet snapsglas.
  9. Kavla i mycket vetemjöl med kruskavel till ca 12 cm stora kakor.
  10. Lägg på lättoljad plåt och jäs ca 10 minuter.
  11. Grädda i 225° ca 8 minuter. Vänd kakorna efter halva tiden.
Energi per kaka: 68 kcal






Ingredienser - 15 små portioner
  • ½ förpackning 5-minuterssill (ca 105 g)
  • 200 g kokt potatis
  • 2 dl fint tärnade inlagda rödbetor
  • 1 stort tärnat syrligt äpple
  • 1 dl tärnad smörgåsgurka
  • ½ dl finhackad rödlök
  • ½ dl rödbetslag
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk riven pepparrot
Garnera med: 1 hårdkokt klyftat ägg
Servera med: 1 dl matyoghurt (8 %), blandad med lite rödbetsspad till rosa färg.

Så här gör du
  1. Hacka sillen smått och blanda med potatis, rödbetor, äpple, gurka och lök.
  2. Smaksätt rödbetslagen med salt och pepparrot och häll den över salladen.
  3. Packa i en skål eller aladåbform och låt stå kallt till servering.
  4. Stjälp upp och garnera.
Energi per portion: 55 kcal




Ingredienser - 8 port
  • 600 g mager nötfärs, 10 %
  • 4 msk ströbröd ev. glutenfritt
  • 2 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • 1 ägg
  • 2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk kryddpeppar
  • 3 msk råriven eller finhackad lök
  • 1 msk smör
Så här gör du

Med kalvfond i färsen blir köttbullarna extra smakrika trots lite fett, och kryddpepparen ger den rätta juldoften.
  1. Blanda ströbröd, vatten och fond.
  2. Låt det svälla ca 10 min.
  3. Tillsätt ägg, salt, peppar och lök.
  4. Rör ner färsen och arbeta tills allt är blandat.
  5. Forma färsen till runda köttbullar.
  6. Stek dem runtom i smör i en stekpanna.
Energi per portion: 156 kcal






1 kommentar:

hanna sa...

God jul på dig :) hoppas du får en mysig julafton imon! blir att försöka äta lagom haha ;) kram