måndag 13 december 2010

Hoppa över alkoholen – och gå ner i vikt


Hittade en artikel som handlar om en ny svensk studie som visar att om du avstår från alkohol så kan det ge samma viktminskning som om du skulle äta kalorisnålt. Det här förutsätter att du dricker alkohol såklart :) Det man kan fråga sig är vad "moderat alkoholkonsumption" är...kanske någon som vet?

Här är artikeln:
Det resultatet fick man i en studie som gjorts i Höganäs kommun. 38 överviktiga personer i 35-65 års ålder ingick i studien. De hade en självrapporterad moderat alkoholkonsumtion och var vid 20 års ålder normalviktiga. De valdes slumpivst in i två grupper varav den ena var en alkoholavhållsamhetsgrupp och den andra var en kalorireducerad kostgrupp (1700 kcal). Den sista gruppen fick också råd om 30 minuters daglig promenad. Alla deltagare kallades till 8 besök under en 26-veckorsperiod (6 månader).

Efter 6 månader noterades i båda grupperna en signifikant viktreduktion (4-6 kg) samt reducerat midjeomfång och BMI. Det är otroligt att man genom att råda avhållsamhet från alkohol får samma resultat i viktnedgång som en kalorireducerad kost. Viktreduktionen i båda grupperna kan säkert till viss del förklaras av den intensiva och ökade uppmärksamheten i form av besök på vårdcentralen under studietiden, men ändock härliga resultat.
Det är svårt att avgöra hur mycket kalorier man får i sig genom alkohol eftersom den lätt slinker ner. Den energin ger ingen bra mättnadskänsla och det blir väligt lätt för mycket energi som kan leda till övervikt. Det tål att tänkas på nu i juletider med glöggmingel, julfester och julbord.

Drick med måtta med andra ord, eller avstå helt om du inte är sugen! Jag får dricka med måtta eftersom jag tycker så mycket om glögg!

Källa & bild: MåBra

Inga kommentarer: