lördag 11 december 2010

Röd fisksoppa med örtkryddor


Ingredienser - 4 portioner
  • 400 g fiskfilé, t ex torsk, kolja, sej, hälleflundra (blanda gärna 2 sorter)
  • saften av 0,5 citron
  • 1 purjolök
  • 3 morötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 2 burkar tomater (à 400 g)
  • 4 dl fiskbuljong (från tärning eller fond på flaska)
  • 1 dl vitt vin
  • salt, vitpeppar
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 kvist rosmarin
  • 3–4 kvistar timjan
Tillagning
  1. Skölj och torka av fiskfiléerna och skär dem i lagom munsbitar. Lägg den skurna fisken i en djup tallrik och droppa över citronsaften.
  2. Ansa och skölj grönsakerna. Skär purjolöken i tunna ringar och skiva morötterna tunt, ev på ett grönsaksjärn. Skala och hacka vitlöken.
  3. Hetta upp oljan i en stor kastrull. Lägg i vitlök och grönsaker och fräs under omrörning tills grönsakerna är täckta av olja. Häll på tomaterna med spad, fiskbuljong och vitt vin. Dela tomaterna grovt i kastrullen.
  4. Krydda med salt och peppar och tillsätt tomatpuré. Lägg örtkvistarna hela i kastrullen. Lägg på locket och låt soppan sakta sjuda 25 min.
  5. Salta fisken lätt och lägg den i kastrullen. Lägg på locket och låt fisken dra på svag värme, 4–6 min, beroende på fiskbitarnas storlek.
  6. Ta upp örtkvistarna ur soppan och smaka av. Häll upp soppan i förvärmda tallrikar, garnera med färska örter och servera med baguette eller ciabatta.
Receptvarianter
  • Fisksorterna kan bytas ut efter smak. Det går också utmärkt med skaldjur. En god kombination är 300 g torsk och 100 g kokta räkor.
  • Laga en kycklingsoppa genom att byta ut fisken mot kycklingfilé och buljongen mot hönsbuljong.
  • Soppan är också god som grönsakssoppa. Uteslut fisken och öka grönsaksmängden med 400 g.
Näringsvärde per portion: 168 kcal Fett 8g Protein 20g Kolhydrater 17g Fibrer 5g

Källa & bild: Impoline

Inga kommentarer: