fredag 20 augusti 2010

Spenat-och laxpannkaka med löjromssås


Ingredienser - 4 portioner

  • 6 skivor rökt lax (ca 200 g)
  • några blad röd mangold alternativt spenat

Pannkakssmet:

  • 1 ägg
  • 2 ½ dl röd mjölk
  • 1 1/4 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk salt
  • ½ msk smör + lite smör till stekning
  • ½ dl färsk spenat

Fyllning:

  • 1 msk färskriven pepparrot
  • ½ pkt Philadelphia light (100 g)
  • 1 msk lätt crème fraiche

Löjromssås:

  • 2 msk löjrom + lite till servering
  • ½ burk lätt crème fraiche (1 dl)
  • några droppar färskpressad citronjuice
  • 1 nypa salt

Tillagning

  1. Pannkakssmet: Vispa ägget med hälften av mjölken. Tillsätt mjöl och salt, vispa smeten slät. Smält smöret. Tillsätt resten av mjölken och smöret, häll i spenaten och mixa samman allt med en stavmixer eller i matberedare.
  2. Stek pannkakorna i lite smör och låt dem svalna.
  3. Fyllning: Skala och riv pepparroten. Blanda färskost, crème fraiche och pepparrot.
  4. Lägg pannkakorna två och två omlott bredvid varandra. Bre på fyllningen och fördela laxen jämnt över pannkakorna. Rulla ihop och låt stå i kyl 1 timme. Hit kan rätten förberedas.
  5. Löjromssås: Rör ihop löjrom och crème fraiche, smaka av med citronjuice och salt. Servera rullarna med mangold/spenat, löjromssås och en liten klick löjrom.

Näring/portion: 336 kcal, 18 g fett 24 g protein 20 g kolhydrater

Källa & bild: DN

Inga kommentarer: