fredag 27 augusti 2010

Chokladkaka med bär och vaniljskum




Ingredienser - 10 port

  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • rivet skal av 1 citron
  • 25 g smält smör
  • 1/2 dl mellanmjölk, ev. låglaktos
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk kakao

Garnering:

  • 250 g jordgubbar
  • 400 g hallon

Vaniljskum:

  • 1/2 vaniljstång
  • 2 1/2 dl standardmjölk, ev. låglaktos
  • 1 msk strösocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en rund kakform med löstagbara kanter, ca 20 cm i diameter.
  3. Vispa ägg och socker vitt och poröst.
  4. Tillsätt citronskal, smör och mjölk.
  5. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner det i smeten.
  6. Häll i kakformen.
  7. Grädda nederst i ugnen i 10-15 min.
  8. Låt kakan svalna.
  9. Rensa jordgubbar och hallon. Hacka jordgubbarna fint. Tillsätt hallonen och rör tills de mosat sig. Fördela dem på kakan. Ställ den kallt.
  10. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg vaniljstång, frön, mjölk och socker i en kastrull. Sjud på svag värme i fem min. Ta upp vaniljstången.
  11. Mixa såsen till ett skum. Servera till kakan

Energi per bit: 136 kcal

Källa & bild: MåBra

Inga kommentarer: