söndag 14 mars 2010

Frukost och kvällsmat


Ibland kan det vara svårt att veta vad man ska äta till frukost och middag, är det bra mat eller finns det något man kanske borde förändra?

Fråga: Vad anser du skulle vara en bra frukost respektive kvällsmat?

Svar:

Frukosten: är en otroligt viktig del i den dagliga kosten, inget man kan hoppa över eller slarva med anser jag. Gör du det så kommer det att visa sig genom att du blir trött, hungrigare och du hamnar i en obalans.
Själv äter jag alltid havregrynsgröt med kanel, osötad sylt/kräm, linfrön och mjölk till frukost. Sen finns det en massa andra bra alternativ, men jag tycker att man ska välja ett alternativ som mättar bra. Det kan vara t.ex. gröt, fruktsallad, fil med osötad musli, grovt bröd med skinka/avokado/ost/ägg, har man tid så kan man alltid slänga ihop en omelett, ägg mättar bra. Det jag anser att man bör undvika är ljust bröd, marmelad, juice (om du inte färskpressar hemma), sockrade flingor, sockrad musli.

Middag: När det kommer till middagen så är den för mig precis lika viktig, inget jag hoppar över. När jag äter middag så ser den lite olika ut beroende på om jag tränat eller inte. Jag äter alltid mycket grönsaker och fisk eller kyckling. Har jag tränat så blir det lite mer och att jag äter lite mer kolhydrater, har jag inte tränat så kan jag i princip hoppa över kolhydraterna helt och hållet. Men jag ser alltid till att jag har ätit en ordentlig lunch oavsett om jag ska träna eller inte. Mitt på dagen behöver kroppen energi och det är på dagen vi gör av med mest energi också, på kvällen efter middagen är man kanske inte lika aktiv.

Det du skriver att du äter till frukost låter enligt mig alldeles utmärkt. Däremot tycker jag att middagen ser lite snål ut, te och macka skulle inte hålla mig mätt i alla fall :) Men jag vet i och för sig inte hur pass aktiv du är eller hur dina luncher och mellanmål ser ur. Men min första tanke är i alla fall att du kanske borde är lite mer middag, lägga till en tallrik fil med musli eller en tallrik gröt. Själv tycker jag att det är lite tråkigt att äta samma frukost som middag så om jag vore dig så skulle jag laga någon enkel middag, kycklingwok eller något annat enkelt.

Hoppas att du fick svar på din fråga...annars får du höra av dig så gör jag ett nytt försök :)

3 kommentarer:

hanna sa...

tack så hemskt mycket för svaret :) frukosten blir nog samma där att jag varierar mellan fil/gröt, middag äter jag nog rätt bra också faktiskt inget halvfabrikat utan vanlig mat som fisk kyckling. däremot är min svaghet såser/dressingar så himla trist att behöva välja bort det har du något tips på vad man kan ha istället så maten inte blir torr? uppskattar verkligen att du tar dig tid och svarar.

A sa...

Jag håller med dig, det blir lite trist och torrt utan någon sås. Jag brukar äta keso til eller göra sås med kesella. Kesella kan man krydda upp så blir det gott och går att variera, man kan ha salladskrydda, curry, pesto eller något annat man gillar. Ett annat tips är att göra egen tzatziki av turkisk yoghurt, det blir riktigt gott! Annars kan man också göra grytor, då får man såsen på köpet :)

Lycka till!

hanna sa...

Eller hur det är ju såsen som gör maten god :) keso är riktigt gott borde man testa kanske även kesella borde ju funka fint. tack för tipsen åter igen blir att pröva i veckan.