torsdag 9 juli 2009

Sommarens blåbärskaka


Ingredienser - 10 bitar


  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl naturell yoghurt
  • 2 msk smält smör eller margarin + matfett till formen
  • 2 äggvitor
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • rivet skal och saften av 1 citron

Fyllning:

  • 250 g rensade, färska blåbär eller 275 g djupfrysta, osockrade
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk strösocker

Tillagning

  1. Värm ugnen till 200°C. Placera ugnsgallret på mellersta falsen. Klipp till ett bakplåtspapper efter botten på en springform (ca 20 cm i diameter). Lägg pappret i botten. Pensla formens sidor med matfett.
  2. Tina de djupfrysta bären, låt dem rinna av ordentligt. Fördela bären på bottnen i formen. Blanda 1 msk potatismjöl och 1 msk socker och strö det över.
  3. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda ner yoghurt, matfett, citronsaft och -skal. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Sikta ner blandningen. Blanda snabbt och försiktigt samman till en jämn smet. Vänd ner de vispade äggvitorna. Häll smeten försiktigt över bären.
  5. Grädda 40–50 min eller tills kakan känns torr. Låt kakan stå kvar i formen i 10 min innan formen öppnas. Vänd kakan så att bären kommer uppåt. Servera kakan varm eller kall.

Näringsvärde per bit 220 kcal Kolhydrater 39g Protein 6g Fett 4g Fibrer 2g

Källa & bild: Hembakat

Inga kommentarer: