måndag 6 juli 2009

Matdoktorns lista över bra mat

Det finns tre sorters energikällor som alla är viktiga för din kropp: proteiner, kolhydrater och fett.

Om du lär dig hur du ska kombinera dem rätt kan du gå ner i vikt utan att behöva räkna kalorier.

Här är ”matdoktorn” Ian Marbers lista över bra mat från de olika grupperna.


Utmärkta proteinkällor – ät oftast

agg100

Kött och fågel:

Ägg, Lever, Skinnfri kyckling och kalkon, Kalv

Vegetariska livsmedel:

Kikärtor, Linser, Quorn, Nötter (obehandlade), Sesamfrön, Solrosfrö, Tofu

Fisk:

Ansjovis, Torsk, Sjötunga, Ål, Flundra, Kolja, Hälleflundra, Sill, Makrill, Marulk, Abborre, Lax, Sardin, Svärdfisk, Regnbåge/forell, Tonfisk, Löjrom


Bra proteinkällor – ät ofta

Mjölkprodukter:

Lightkeso, Lightyoghurt med aktiv bakteriekultur

Vegetariska livsmedel:

Baked beans, osötade (vita bönor)


Sämre proteinkällor – ät sparsamt

Flaskkotlett100

Kött och fågel:

Bacon, Nötkött, Skinka, Lammkotlett, Fläskkotlett, Köttfärs

Mjölkprodukter:

Yoghurt med aktiv bakteriekultur, Hårdost


Utmärkta fetter

Avokado100

Oljor:

Jordnötsolja, Rapsolja, Olivolja, Sesamolja, Linfröolja, Valnötsolja, Hasselnötsolja

Frukt:

Avokado, Nötter

Fisk:

Lax, Makrill, Tonfisk, Ål, Sardiner, Marulk, Svärdfisk, Löjrom, Skarpsill


Kolhydrater med lågt GI – ät oftast

Jordgubbe100

Spannmål:

Korn, Havregrynsgröt, Fullkornsbröd med hela korn

Frukt:

Äpple, Aprikos (färsk), Björnbär, Grapefrukt, Citron, Lime, Persika, Päron, Plommon, Jordgubbar

Kokta grönsaker:

Kronärtskocka, Sparris, Broccoli, Brysselkål, Kål, Blomkål, Skärbönor, Grönkål, Purjolök, Lök, Paprika, Spenat

Råkost:

Bönor, groddar, Svamp, Tomat, Grönsallad


Kolhydrater med medelhögt GI - ät ibland

Mangos100

Spannmål:

Brunt ris, Couscous, Fullkornspasta, Fullkornsbröd

Frukt:

Blåbär, Körsbär, Vindruvor, Mango, Apelsin, Papaya, Persika, Ananas, Mandarin

Kokta grönsaker:

Morötter, Kidneybönor, Pumpa, Zuccini

Råkost:

Avokado, Morötter, Rotselleri, Oliver


Kolhydrater med högt GI - ät sparsamt

Potatis100

Frukt:

Banan, Torkad frukt, Torkade nötter, Fikon, Fruktjuice, Plommon, Vattenmelon

Spannmål:

Kakor, Kex, Cornflakes, Croissanter, Munkar, Muffins, Ljust bröd, Vit pasta, Vitt ris

Kokta grönsaker:

Aubergine, Palsternacka, Ärtor, Potatis (bakad, kokt, mosad), Sötpotatis

Alkohol:

Öl, Sprit, Vin


Källa: Aftonbladet

Inga kommentarer: