söndag 5 juli 2009

Dillkött på klassiskt vis



Ingredienser - 4 portioner

  • 500 g kalvbog, benfri
    vatten
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • 1/2 gul lök, i klyftor
  • 3 svartpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • dillkvistar

Sås:

  • 4 dl buljong
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 äggula
  • 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk ättikssprit
  • 1 msk strösocker
  • salt och vitpeppar
  • 1/2 dl dill, finhackad
  • 700 kg potatis
  • 300 g broccoli
  • 300 g sockerärter

Tillagning

  1. Lägg köttet i en kastrull med vatten så det täcker. Tillsätt salt, lök och kryddor. Sjud köttet under lock cirka en timme. Låt köttet vila i 20 minuter.
  2. Sila buljongen i en kastrull. Red med mjöl utrört i lite vatten. Koka cirka 3 minuter. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggula och grädde. Tillsätt ättikssprit och socker. Smaksätt med salt och peppar.
  3. Lägg i dill strax innan servering.
  4. Skär köttet i skivor eller bitar och lägg ner i såsen. Servera med kokt potatis och grönsaker.

En portion ger 400 kcal (1,7 MJ) och 9 g fett.

Källa & bild: Svensk köttinformation

1 kommentar:

Anonym sa...

700kg potatis i såsen låter mycket ;)