onsdag 28 november 2012

Vila är viktigare än träning

Vila är viktigare än träning

Det är inte träningen utan vilan som gör dig stark. Vila och återhämtning är därför mycket viktigt när man snabbt vill komma i form. Här är 2 tips som ger bättre vila.


1. Återhämtningsträning

Man behöver inte vila helt i flera dagar efter ett hårt träningspass. Tvärtom kan ett lätt träningspass mellan två tuffa löprundor vara bra för återhämtningen eftersom det sätter fart på blodcirkulationen och gör att slaggprodukterna transporteras bort. Det är dock viktigt att hålla ner intensiteten för att det återhämtande träningspasset ska kännas bekvämt både under tiden man tränar och efteråt. Om man känner sig det minsta sliten har man tränat för hårt.

2. Rätt sorts fettämnen

Studier visar att de bägge omega-3 fettsyrorna EPA och DHA i kroppen byggs in i cellmembranen, där de kan lindra inflammationer i överbelastade muskler, leder och senor. Fet fisk som makrill, sill och lax är utmärkta källor till omega-3, men också valnötter, linfrön och rapsolja är bra val. 75 gram fet fisk per dag är ungefär vad som behövs för att täcka dagsbehovet. Däremot bör man vara återhållsam med intaget av omega-6 fettsyror som, till skillnad från omega-3 fettsyror, sätter fart på inflammationsprocessen. Vegetabiliska oljor som t.ex. majs- och solrosolja innehåller mycket omega-6. Läs därför innehållsdeklarationen och välj t.ex. majonnäs gjord på rapsolja.

Inga kommentarer: