måndag 5 november 2012

Rödbetssoppa för kalla dagar


Ingredienser - 4 portioner
  • 700 g rödbetor
  • 200 g vitkål
  • 400 g soppgrönsaker
  • 1 lök
  • 20 g smör
  • 1,5 liter grönsaksbuljong
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 lagerblad
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 nypa strösocker
  • 5 kvistar persilja
  • 5 kvistar dill
  • 2 dl crème fraiche
Tillagning

1. Skölj, skala och tärna rödbetorna. Skölj vitkålen och skär den i tunna strimlor, ev på ett grönsaksjärn. Skölj, ansa och skala soppgrönsakerna och skär dem i bitar. Skala och tärna löken.
 
2. Hetta upp smöret i en stor kastrull. Lägg i löken och soppgrönsakerna och fräs ca 2 min. Tillsätt rödbetorna och häll på buljongen. Tillsätt rödvinsvinäger, lagerblad, salt, peppar och socker, rör om, lägg på locket och låt sjuda ca 40 min på svag till medelstark värme.

3. Skölj örterna och bind ihop dem till en bukett. Lägg ner örter och vitkål i soppan och låt den sjuda ytterligare 20 min. Ta upp örtbuketten och lagerbladet.

4. Mixa soppan med en handmixer och rör ner hälften av crème fraichen. Smaka av med salt och peppar, garnera med resten av crème fraichen och servera genast.


Näringsvärde per portion
Kcal 344 
Fett 23g  
Protein 7g 
Kolhydrater 28g 
Fibrer 9g


Källa & bild: Imponline

Inga kommentarer: