söndag 19 februari 2012

Semlor



Ingredienser - 6 port

  • 1 dl vatten
  • 30 g smör
  • ¾ dl vetemjöl
  • 1 stort ägg
  • 1 dl tinade hallon
  • 1 dl hallonkesella
  • 15 g smält choklad

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°. 
  2. Koka upp vatten och smör. 
  3. Rör ner mjöl, rör kraftigt med trägaffel tills smeten släpper från kastrullens kanter.
  4. Låt svalna och rör därefter ner ägget med kraft. 
  5. Klicka 6 runda bollar på bakpappersklädd plåt. 
  6. Grädda mitt i ugnen 30–35 min utan att öppna ugnsluckan. 
  7. Känn efter att bollarna lossar från papperet och känns lätta. Låt svalna. 
  8. Klipp av ett lock, fyll med hallon och kesella. 
  9. Lägg tillbaka locken, ringla choklad över och servera.

Energi per portion: 125 kcal



Ingredienser - 16 port

  • 25 g smör
  • 2 dl mellanmjölk, ev. låglaktos
  • ¾ dl kesella lätt
  • 25 g jäst för söta degar
  • ½ dl socker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 krm bakpulver
  • ½ uppvispat ägg
  • ca 6 dl vetemjöl

Fyllning:
  • inkråm från bullarna
  • 50 g malen mandel
  • ½ dl florsocker
  • ¾ dl mellanmjölk, ev. låglaktos
  • 1 dl mellangrädde, ev. låglaktos
  • 2 tsk florsocker

Så här gör du

  1. Smält smöret, tillsätt mjölk och kesella och låt blandningen bli 37°. 
  2. Smula jästen i en bunke, häll över degvätskan och rör om. Tillsätt socker, salt, kardemumma, bakpulver, ägg och det mesta av mjölet – spara lite till utbakning.
  3. Arbeta degen kraftigt med trägaffel eller i maskin och låt den sedan jäsa övertäckt ca 30 min.
  4. Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i 16 delar. 
  5. Rulla släta bullar som får jäsa på bakpappersklädd plåt ca 30 min. 
  6. Sätt ugnen på 240°. 
  7. Pensla bullarna och grädda dem 7–8 min. 
  8. Låt svalna på galler under bakduk.
  9. Skär av ett lock och gröp ur en del av inkråmet med hjälp av en gaffel. 
  10. Mosa ihop med mandel, florsocker och mjölk till lagom lös konsistens. 
  11. Fyll bullen med massan och lägg på vispad grädde. 
  12. Lägg på locket och pudra över lite florsocker.


Energi per portion: 170 kcal


Källa & bild: MåBra


Inga kommentarer: