torsdag 2 februari 2012

Gott grönkålsfräs till frasiga rårakor


Ingredienser - 4 portioner

  • 8 potatisar
  • salt
  • 600 g grönkål
  • 150 g champinjoner
  • 150 g cocktailtomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • soja
  • svartpeppar


Gör såhär

1. Skala och riv potatisarna utan att skölja dem. Blanda den rivna potatisen med 0,5 tsk salt och låt dra 10 min. Skölj grönkålen noggrant. Skär bort grova stjälkar och dela bladen i bitar. Skiva svampen fint.
 

2. Skölj och halvera cocktailtomaterna. Skala och hacka vitlöksklyftan fint. Hetta upp 1 msk olivolja i en teflonstekpanna, lägg i vitlöken och fräs hastigt.

3. Lägg ner grönkålen i pannan och fräs under omrörning. Tillsätt svampen och fräs 1–2 min. Häll på 0,5 dl vatten och några droppar soja. Krydda med peppar och låt puttra 5 min under lock.

4. Börja med rårakorna genom att hetta upp 0,5 msk olja i en stekpanna. Bred ut 1⁄4 av den rivna potatisen i stekpannan och stek 2 min på varje sida. Lägg ner tomaterna i grönkålspannan och låt puttra 2–3 min.

5. Ta grönkålen från plattan och håll den varm. Stek resten av rårakorna, lägg upp på tallrikar och portionera upp grönkålsfräset ovanpå. Servera genast.


Receptvariant – zucchinipanna
Skölj och ansa 2 zucchini och skiva dem tunt. Stek vitlöken i olivoljan, tillsätt svampen, fräs 2 min och tillsätt sedan zucchinin. Tillsätt 0,5 dl vatten och krydda med salt, peppar, 1 nypa malen ingefära och soja. Fräs 3 min under omrörning. Tillsätt tomaterna och fräs ytterligare 3 min. Servera exempelvis med ris. 

Näringsvärde per portion
290  
Kcal
Fett 11g  
Protein 9g 
Kolhydrater 38g 
Fibrer 10g




Källa & bild: Imponline

1 kommentar:

Fröken Dill sa...

Smarrigt! Synd att det är så svårt att få tag på grönkål efter jul bara...