lördag 10 juli 2010

Morotskaka



Ingredienser - 12 bitar
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 3 (225 g) morötter
  • 2¾ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk kanel
  • ½ dl vatten

Glasyr:

  • 150 g creamcheese (7%)
  • 2 msk florsocker
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • strimlat apelsin- eller citronskal

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en form (1½ l).
  2. Skala och finriv morötterna.
  3. Vispa ägg och socker mycket pösigt med elvisp.
  4. Blanda mjölet med bakpulvret och kanelen.
  5. Rör ner morötterna och mjölblandningen.
  6. Tillsätt vattnet. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
  8. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
  9. Blanda creamcheese och florsocker. Smaksätt med vaniljsocker.
  10. Bred glasyren över den kalla kakan.
  11. Garnera med apelsin- eller citronskal.

Energi per bit: 121 kcal 3,5 g fett varav 0,9 g mättat fett

En bit morotskaka enligt ett traditionellt recept innehåller:
248 kcal
12,7 g fett varav 2,6 g mättat fett.


Källa: folksam

Inga kommentarer: