måndag 21 november 2011

Jordärtskocksoppa med smak av trattkantarell





Ingredienser - 8 port
  • 300 g trattkantareller (hade frysta)
  • 3 st jordärtskocka à 20g
  • 1 gul lök finhackad
  • 1/4 purjolök, strimlad
  • 3 dl mellangrädde 27%
  • 3 dl mellanmjölk
  •  1 msk smör
  • 4 dl vatten
  • 4 msk kantarellfond
  • Persilja
  • Salt och peppar
  • Ca 1/2 dl vitt vin beroende på hurdan smak man vill ha

Oststänger:
  • 1 platta färdig smördeg (ca 125 g)
  • 1/2 vispad ägg
  • 1/2 dl riven parmesanost

Gör så här:
Oststängerna: 
  1. Kavla ut smördegen litegranna. 
  2. Skär 1/2 cm breda längder. 
  3. Pensla med det uppvispade ägget och strö över den rivna osten. 
  4. Snurra längderna några varv och strö över över paprikapulver, lägg dem på bakplåtspapper. 
  5. Sätt in i mittersta falsen i ugnen i 200 grader ca 10 min tills stängerna fått en fin färg. Håll koll på dem så de inte bränns.

Soppan: 
  1. Stek kantarellerna i smöret, salta och peppra. Tag undan en del till garnering.
  2. Fräs löken, purjon och jordärtskockorna med svampen. 
  3. Tillsätt grädden, mjölken, vattnet och kantarellfonden och koka sakta tills jordärtskockorna är mjuka.
  4. Kör soppan i en mixer tills den blir slät och fin. Smaka av med vinet, salt och peppar.
  5. Dekorera med persiljan, trattkantareller och servera med oststängerna.
Energi per portion: 
  • ca 243 kcal/port med oststäng
  • ca 162 kcal/port utan oststäng
Källa & bild: en lättare vecka

Inga kommentarer: