torsdag 21 oktober 2010

Te dags!


Te är alltid gott. Tänk att krypa upp i soffan med en kopp te på kvällen, riktigt mysigt! Men vad bör man dricka för te, det finns en massa olika sorter i handeln...ex. rött, svart, vitt och grönt.

Här kommer lite information om de olika tesorterna och vad de olika tesorterna är bra för:

Alla typer av te är bra för hälsan eftersom teplantans blad är fulla av antioxidanter som skyddar kroppens celler.

  • Grönt te sägs kunna öka förbränningen samtidigt som det också verkar avslappnande, lugnande och stärker koncentrationen tack vare att den innehåller aminosyran theamin. Grönt te innehåller också stora mängder nyttiga antioxidanter och även lite vitaminer och mineraler. Tros också kunna föreygga sjukdomar och påverka livslängden positivt.
  • Svart te tros minska risken för hjärtinfarkt. Svart te tros också ha positiva effekter på den mentala förmågan och det är uppiggande. Kan försämra upptaget av järn om man dricker det direkt efter en måltid. Svart te kan också vara vätskedrivande, men då ska man dricka väldigt stora mängder.
  • Vitt te är ett nyttigt och lyxigt te. Innehåller mer antioxidanter och andra näringsämnen än grönt te. Det har en mycket mild smak.
  • Oolong te har ofta en blommig smak och är som en blandning av svart och grönt te. Innehåller polyfenol som sägs ha en positiv effekt på hälsan och huden.
  • Örtte är som det låter gjort på örter och kan bland annat delas in i kamomill, lavendel, rooibos, johannesört och rölleka.
  • Rooiboste brukar även kallas rött te och sägs kunna lindra mot besvär som allergier, astma, kolik, hösnuva och eksem. Teet har en mild fruktig smak. Innehåller inte lika mycket antioxidanter som vanligt te. Innehåller inte heller något uppiggande koffein, och är därför passande på kvällen och för de med sömnsvårigheter.
  • Fruktte är som det låter gjort på frukter.
Källa & bild: Aftonbladet

Inga kommentarer: