fredag 14 december 2012

Saffransstjärnor



Ingredienser - 60 port

  • 125 g smör
  • 4½ dl mellanmjölk
  • 2 kuvert saffran, 1 g
  • ½ tsk salt + 1 tsk socker
  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g kesella lätt
  • 1½ dl vit baksirap
  • 1 ägg
  • ca 15 dl vetemjöl

Garnera med:
  • 1 msk smält smör + 3 msk strösocker + karamellfärg

Så här gör du

  1. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt det bli rumsvarmt. 
  2. Stöt saffran med salt och socker och rör ner i vätskan. Smula jästen i en degbunke och häll över vätskan. Tillsätt kesella, sirap, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg med mer mjöl om det behövs. Den ska kännas som en mjuk babyrumpa!
  3. Jäs under duk ca 30 minuter. 
  4. Ta upp och knåda på mjölat bakbord. Kavla ut hälften i taget till ca 1 cm tjocka plattor. Ta ut figurer med pepparkaksmått, lägg på bakpappersklädda plåtar och jäs under duk 20–25 minuter.
  5.  Grädda mitt i ugnen ca 6 minuter och låt sedan svalna på galler. 
  6. Pensla med lite smör och doppa i färgat socker.


Energi per portion: 90 kcal 10 % Protein23 % Fett67 % Kolhydrater
Källa & bild: MåBra

Inga kommentarer: