fredag 16 oktober 2009

Piroger med ost och skinka

Ingredienser - 12 st

  • 1 förp pizza- och sconesmix, (500 g)
  • 1 sats kall fyllning (se nedan)
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten

Skink- och ostfyllning:

  • 200 g rökt skinka1 purjolök (200 g)
  • 100 g champinjoner
  • 1 msk oliv- eller rapsolja
  • 100 g riven ost, t ex Prästost (17%)
  • 1 äggula
  • ½ tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 2 tsk paprikapulver
Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Gör degen enligt anvisning på förpackningen. Ta upp den på mjölat bord. Forma till en rulle och skär den i 12 bitar. Rulla bullar och kavla ut rundlar a 12 cm i diameter. Lägg på ca 3 msk fyllning på varje. Spara en kant (ca 1 cm).
  2. Nyp ihop kanterna noga och lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Vispa gulan med vattnet och pensla pirogerna.
  4. Grädda mitt i ugnen 10–15 min, tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna på galler utan bakduk.

Fyllningen:

  1. Strimla skinkan.
  2. Ansa, skölj och skiva purjon. Skiva champinjonerna och fräs dem i oljan ca 5 min. Låt purjon fräsa med den sista minuten.
  3. Blanda ner skinka, ost och äggula i svampen. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Låt svalna.

Energi/pirog: 231 kcal, 8 g fett, 10 g protein, 29 g kolhydrater

Källa & bild: DN

Inga kommentarer: