torsdag 22 oktober 2009

Morotssoppa med aprikoser


Ingredienser - 4 portioner
  • 10 morötter
  • 2 fasta potatisar
  • 8 torkade aprikoser
  • 1 silverlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 liter grönsaksbuljong
  • 20 g smör
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 krm malen muskotblomma
  • 2 msk grovt hackade hasselnötter
  • 1–2 msk färskpressad citron
  • 4 msk crème fraiche

Tillagning

  1. Skala och tärna morötter och potatis. Strimla aprikoserna fint. Skala och hacka löken fint. Skala och hacka vitlöksklyftan.
  2. Hetta upp buljongen. Smält smöret i en stor kastrull, lägg i lök och vitlök och fräs tills löken blir mjuk och glansig. Tillsätt morötter, potatis och aprikoser och fräs under omrörning.
  3. Häll buljongen över grönsakerna och krydda med salt, peppar och malen muskotblomma. Lägg på locket och låt sjuda 15–20 min, tills morötterna och potatisarna är mjuka.
  4. Rosta de hackade hasselnötterna i en torr stekpanna tills de är gyllene och lägg upp dem på en tallrik. Mixa soppan slät med en handmixer och smaka av med färskpressad citron.
  5. Portionera upp soppan i 4 tallrikar, klicka ner crème fraiche och rör om hastigt. Strö över hasselnötterna och servera.

Näringsvärde per portion 272 kcal Fett 15g Protein 5g Kolhydrater 34g Fibrer 8g

Receptvariant:

Morotssoppa med sötpotatis

  • Skala och tärna 400 g morötter och 400 g sötpotatis.
  • Skala och hacka 1 lök och 1 vitlöksklyfta.
  • Knaperstek 100 g strimlat bacon och håll det varmt.
  • Smält 10 g smör och fräs lök och vitlök.
  • Tillsätt morötter, sötpotatis och 0,5 tsk malen ingefära, Fräs under omrörning. Tillsätt 1,5 liter grönsaksbuljong, 3 msk soja, 2 msk färskpressad citron, salt och peppar och låt sjuda 15–20 min under lock.
  • Mixa soppan slät och rör ner 4 msk crème fraiche. Strö över bacon och servera.

Källa & bild: Hembakat

Inga kommentarer: