måndag 31 augusti 2009

Zucchini balsamico med champinjoner


Ingredienser - 4 portioner
  • 300 g champinjoner
  • 2 små eller 1 stor zucchini (ca 500 g)
  • 3 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivoljasalt, svartpeppar
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • 1–2 msk balsamvinäger
  • 1 kvist färsk rosmarin

Tillagning

  1. Ansa champinjonerna och borsta av dem med hushållspapper eller en borste. Halvera små svampar och dela stora i fjärdedelar. Skölj och ansa zucchinin och dela den i avlånga klyftor. Skala och hacka schalottenlök och vitlök.
  2. Hetta upp olivoljan i en teflonstekpanna och bryn champinjonerna på medelvärme, 8–10 min. Blanda ner schalottenlök och vitlök och fräs under omrörning.
  3. Tillsätt zucchinin och krydda med salt och peppar. Fräs under omrörning. Häll på det vita vinet och lägg på locket. Låt puttra på medelvärme 5–6 min.
  4. Smaka av grönsakerna med salt, peppar och balsamvinäger. Ta av rosmarinbladen från kvistarna och hacka dem fint. Strö rosmarin över grönsakerna och servera.

Näringsvärde per portion 118 kcal Fett 7g Protein 4g Kolhydrater 8g Fibrer 3g

Receptvariant:

Zucchini- och champinjonpaj

  1. Blanda 3 dl mjöl, 1 nypa salt, 50 g kallt smör, 1 ägg och 3–4 msk mjölk till en pajdeg.
  2. Klä en pajform, ca 28 cm, med degen och förgrädda 10 min i 175°C.
  3. Förbered grönsakerna som i receptet ovan och lägg dem i pajskalet.
  4. Blanda 1 dl matlagningsyoghurt med 2 ägg och häll blandningen över grönsakerna.
  5. Grädda 35 min.

Källa & bild: Hembakat

2 kommentarer:

Helena Ljunggren sa...

wow så gott det såg ut! Det måste absolut provas en dag.

Anonym sa...

vad blir kaloriskillnaden om man gör detta som paj?