måndag 31 augusti 2009

Frukt och bär under täcke


Ingredienser - 6 portioner

  • färska persikor eller 8 konserverade halvor
  • 5 dl färska eller frusna blåbär
  • 2 msk potatismjöl
  • 1,25 tsk mald kanel
  • 0,5 dl brunt farinsocker
  • 2 msk färskpressad citron

Täcke:

  • 2 dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 msk smör eller margarin
  • 0,5 dl naturell yoghurt
  • 2 msk kallt vatten
  • 0,5 liter vaniljglass

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200°C. Koka upp vatten och skålla de färska persikorna. Skala, kärna ur och skiva dem (eller skiva de konserverade). Skölj och rensa blåbären. Varva persikor och blåbär i portionsformar, eller i en stor ugnsfast form.
  2. Pudra över potatismjöl och kanel. Strö över farinsocker och stänk över citronsaft.
  3. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en matberedare. Lägg i matfett och yoghurt och blanda till en deg. Späd ev med kallt vatten.
  4. Kavla ut degen och tryck ut sex runda bitar med hjälp av ett glas. Lägg en bit ovanpå frukten i varje portionsform; eller lägg hela den utkavlade degen ovanpå frukten i den stora formen.
  5. Baka mitt i ugnen 20–30 min tills täcket har blivit gyllenbrunt.
  6. Servera med vaniljglass.

Tips

  • Om du vill styckfrysa bär, så lägg torra bär på bakplåtspapper på en bricka/plåt. Ställ i frysen ca 2 tim. Sedan går det bra att lägga bären i plastburk.
  • Du skalar lättast färska persikor genom att doppa dem i en kastrull med kokande vatten 0,5–1 min. Dra sedan av skalet, kärna ur och skiva dem.

Näringsvärde per portion 398 kcal Kolhydrater 71g Protein 7g Fett 9g Fibrer 5g

Källa & bild: Hembakat

Inga kommentarer: