torsdag 7 februari 2013

Majssoppa med spenat och ostkrutonger

Recept: Majssoppa med spenat och ostkrutonger



Ingredienser - 4 portioner
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 1/2 msk olivolja
  • 1 hönsbuljongtärning eller fond (1 buljongtärning motsvarar 1½ msk fond)
  • 2 burkar majs (à 340 g)
  • 5 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 65 g baby babyspenat
  • salt och kajennpeppar
Till servering
  • 2 pumpafrallor
  • 50 g riven gratängost (50 g motsvarar ca 1 dl)
Tillagning
  1. Sätt ugnen på grill 250°C. 
  2. Skala och hacka lök och morötter. Dela, kärna ur och hacka paprikan. 
  3. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs lök och morötter i oljan ca 5 minuter, rör om då och då. Tillsätt paprikan, smula ner buljongtärningen och fräs under omrörning ca 1 minut. Tillsätt majsen med sitt spad och vatten, sjud soppan under lock ca 10 minuter. 
  4. Ta kastrullen från plattan. Mixa soppan direkt i kastrullen med stavmixer. Späd med mjölken. Blanda i spenaten och koka under omrörning tills spenaten mjuknar, ca 1 minut. Smaka av med salt och kajennpeppar.  
  5. Dela bröden och fördela osten på brödskivorna. Gratinera/rosta i mitten av ugnen tills osten smällt. Skär varje brödskiva i 4 bitar (för 4 port). Servera krutongerna till soppan.
Näringsvärde
ENERGI: 353 kcal 
PROTEIN: 12,5 g 
KOLHYDRAT: 50,3 g 
FETT: 11,1 g

Källa & bild: ICA


Inga kommentarer: