måndag 23 maj 2011

Fiskspett med grönsaker och salvia



Ingredienser - 4 portioner
  • 500 g fisk
  • 1 citron
  • 3 msk torrt vitt vin
  • 2 msk druvkärneolja eller annan neutral olja, t ex rapsolja
  • salt, grovmalen svartpeppar
  • grön tabasco
  • 250 g champinjoner
  • 1 zucchini
  • 150 g cocktailtomater
  • 2 kvistar färsk salvia
  • 4 skivor parmaskinka

Tillagning
  1. Skölj fisk väl under rinnande kallt vatten. Torka av fisken med hushållspapper och skär den i 2–3 cm stora tärningar. Lägg tärningarna i en skål.
  2. Skrubba och skölj citronen väl. Skär av skalet i bitar. Pressa halva citronen och blanda citronskal, citronsaft, vin, olja, 1⁄2 tsk salt, 1 krm peppar och 2 droppar tabasco. Blanda väl och häll marinaden över fisken. Se till så att fisken täcks av marinad. Täck över med plastfolie och marinera 1 tim i kylen.
  3. Ansa champinjonerna och halvera stora svampar. Skölj och ansa zucchinin och skär den i 16 bitar. Skölj tomaterna och salvian och ta salviabladen från kvistarna.
  4. Tänd kolgrillen eller sätt ugnens grill på 200°C. Ta bort synligt fett från skinkan och skär skivorna i 4 strimlor på längden. Vira in varje zucchiniskiva i skinka.
  5. Ta upp fisken ur marinaden och låt den rinna av. Varva fisk, grönsaker och salvia på spetten. Grilla spetten 7–10 min, vänd dem ofta. Salta och peppra före servering. Servera med pilaffris, ugnsbakad potatis eller kokt färskpotatis.

Tänk på vilken fisk du köper, läs HÄR.

Näringsvärde/portion

278 kcal
Fett 14g
Protein 32g
Kolhydrater 6g
Fibrer 2g

Källa & bild: Impoline

2 kommentarer:

Ina sa...

Hejsan!
Jag har börjat följa din blogg ganska nyligen och tycker att den är riktigt bra. Men tänk på att när det gäller fisk och speciellt hälleflundra, så är den utrotningshotad och därför bör man låta bli den. Här är en länk på fisk som WWF rekommenderar. Det är hemskt viktigt när det gäller fisk, för det är så otroligt många arter som håller på att fiskas ut idag. Mvh en biolog

http://www.wwf.se/source.php/1319379/Fiskguiden%202010_mini.pdf

AD sa...

Ok, vad bra att du sa det. Har ändrat till fisk i receptet istället och lagt ut länken i slutet av receptet.