tisdag 3 maj 2011

ViktfällorDet är lätt att tro att bara för att det är ett mörkt bröd så är det nyttigt, men så behöver det inte vara. Det gäller att läsa ordentligt och se efter vad produkten faktiskt innehåller.

Här är de vanligaste fällorna...

1. Märkningen av typen ”Inget tillsatt socker”.
– Märkningen ”Utan tillsatt socker” betyder inte att produkten är fri från socker. Fruktprodukter innehåller till exempel alltid socker eftersom det finns naturligt i frukt, säger Viktklubbs matspanare och dietist Maria Nygårds.

2. Mörkt bröd
Allt mörkt bröd är inte grovt. Många sorter sötas med sirap för att få en mörkare färg, men det är inte alltid detsamma som högt fiberinnehåll.
– Riktigt bra bröd innehåller fullkorn och minst sex gram fibrer per 100 gram.
Blanda inte ihop fullkorn och fibrer.
– Fullkorn är hela frön, inklusive skalet, som är fullt av mineraler och vitaminer. Fibrer är bara den innersta delen av kärnan och ger ingen näring, men är bra för att hålla magen i trim, förklarar Maria Nygårds.

3. Flingor, grova kex, müslibarer
Grövre flingor, kex av till exempel havregryn och muslibarer utger sig ofta för att vara hälsosamma, och visst, fiberinnehållet är ofta högt, men många innehåller också en hel del fett och socker. Ha koll på kalorierna. Allt som säljs under ”nyttig-flaggan” är inte smalmat.

4. Nyckelhålet
Nyckelhålet är Livsmedelsverkets symbol. Märkningen sätts på produkter som har lägre socker-, salt- och fettinnehåll samt mer fibrer än andra livsmedel av samma slag. Det säger inget om hur bra produkten är, bara att den är ett bättre val än övriga.
– Se nyckelhålet som en vägledning, men kolla alltid innehållsförteckningen.

5. Lättprodukter
Många väljer lättyoghurt i tron att den ger mindre kalorier än fullfettprodukten. Men så behöver det inte vara.
– Det är ganska vanligt att kaloriinnehållet är snarlikt i båda två, men kalorierna kommer från olika håll – i orginalprodukten från fett, i lättprodukten från socker.
Samma sak gäller andra lättprodukter, det är inte alltid så smala som de utger sig för att vara.

6. Naturgodis
Väljer du naturgodis framför plockgodis i tron om att du får i dig färre kalorier? Tänk om! Energiinnehållet i en chokladdoppad nöt är högre än i ett geléhallon.
– Naturgodis är visserligen lite nyttigare än plockgodis eftersom nötter och choklad, till skillnad från socker, tillför kroppen en del vitaminer och mineraler. Men på köpet får du också fler kalorier, säger Maria Nygårds.

Källa & bild: Aftonbladet

Inga kommentarer: