lördag 7 maj 2011

Tillfällena som gör dig tjock – så klarar du dem


Ibland kan det vara svårt att hålla sig från frestelserna. Men om du nu vill gå ner i vikt så måste du tyvärr avstå från frosseri :) Här är några tips på vad du kan göra för att klara dessa tillfällen.

På semestern

Problemet: Du vill njuta av semestern, men inte komma tillbaka till jobbet med en massa extrakilon.

Lösningen: Njut, men dela med dig med andra – eller njut i lagom mängd. Skippa inte den fantastiska glassen i Italien, men det räcker kanske med en kula.

Och vill du ha en härlig bakelse på det franska bageriet, dela den med någon annan. Hitta balansen mellan frosseri och njutning.
Och glöm inte att du har all tid i världen att röra på dig under semestern. Blev det för mycket av det goda i går? Ha inte dåligt samvete för det – ta en extra promenad dagen därpå i stället.


När ett förhållande tagit slut

Problemet: Du vill dränka dina sorger i en stor skål med glass eller godis.

Lösningen: Sitt inte hemma och tyck synd om dig själv. Träffa vänner och aktivera dig. Undvik att träffas på krogen eller en restaurang – där du också riskerar att trösta dig med för många kalorier. Ta en promenad eller en cykeltur i stället.

Anmäl dig till en kurs, så får du chansen att träffa nya människor.


På en fest med massor av god mat

Problemet: Du är på fest där det bjuds på massor av härlig mat. Det är gratis, lättillgängligt och ingen stoppar dig…

Lösningen: Kom inte alltför hungrig till festen. Ät en smörgås eller en tallrik med yoghurt innan du åker dit. På så sätt är det lättare att behålla kontrollen bland alla läckerheter.

Drick inte för mycket alkohol, det är lättare att behålla kontrollen som nykter. Dessutom innehåller ju alkoholen en hel del kalorier…


Framför tv:n

Problemet: Tv-tajm är detsamma som snack-tajm.

Lösningen: Det kanske är uttjatat, men det tål att upprepas: Lägg upp snacksen i en mindre skål så äter du mindre.

Och snacksen behöver ju inte vara chips eller godis. Frys in några goda frukter och bär – det är både läskande och gott. Eller gör din egen dipp på créme fraiche och kryddor, och dippa grönsaker i den.


På restaurangbesöket

Problemet: Det är lätt att äta för mycket på restauranger med enorma portioner eller buffébord.

Lösningen: Vid en buffé, försök att sitta med ryggen mot buffébordet. Då slipper du se frestelserna hela tiden. Ät sedan mycket av nyttigheterna som finns, exempelvis sallad. Då får du inte plats med lika mycket av onyttigheterna.

Vid dessertbordet, dela på de olika godsakerna med dina vänner, i stället för att alla ska ta en av varje. Då får du ändå en smakbit av allt, men i mindre skala.

Vet du med dig att du alltid äter upp maten på en restaurang, oavsett hur mycket mat du får? Be om en mindre portion. Eller så bestämmer du innan hur mycket du ska äta och ber om att få lägga resten i en “doggy bag”.


Källa & bild: MåBra

2 kommentarer:

hanna sa...

du har alltid bra tips och råd :) önskar man kunde följa dom lika lätt haha hemskt

ad sa...

Ja, det är ju oftast det som är det svåraste :) Men bara man har viljan så är man på rätt väg i alla fall :)

Lycka tilL!