söndag 15 november 2009

Vitamindessert med blodapelsin

Ingredienser - 4 portioner


  • 6 blodapelsiner
  • 2,5 dl kesella
  • 1 msk apelsinblomsvatten eller 1 tsk rivet apelsinskal
  • 4 msk honung
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl keso
  • 1 krm malen kardemumma
  • 1 lime
  • 1 dl vispgrädde

Tillagning

  1. Skölj blodapelsinerna väl. Pressa 3 av apelsinerna. Skala 3 av apelsinerna med kniv så att även det vita följer med. Skär ut fina klyftor mellan hinnorna på 2 apelsiner och skär klyftorna i mindre bitar. Skär den tredje apelsinen i skivor.
  2. Vispa ihop kesella, pressad apelsinsaft, apelsinblomsvatten, honung och vaniljsocker. Blanda ner keso och apelsinklyftor. Smaka av blandningen med kardemumma.
  3. Skölj limefrukten väl och strimla skalet med hjälp av ett zestjärn. Pressa limefrukten och blanda ner 2 msk av limesaften i apelsinkrämen.
  4. Vispa grädden hårt och vänd ner den i krämen. Lägg upp krämen i dessertskålar och garnera med apelsinskivor och limeskal.

Randig apelsindessert
Förbered apelsinerna som ovan. Koka upp apelsinsaften och apelsinbitarna med 4 msk apelsinlikör och 2 msk strösocker. Blanda 2 tsk majsena med 0,5 dl vatten och rör ner i den kokande blandningen. Koka upp och låt sjuda tills krämen tjocknar. Ta av kastrullen från värmen och låt blandningen svalna. Rör samman kesella, 4 msk mjölk, 2 msk apelsinblomsvatten, 3 msk honung, vaniljsocker, keso, kardemumma och lime. Varva kesellakräm och apelsinkräm i dessertglas och garnera som i receptet ovan.


Tips
Även andra kryddor, t ex malen ingefära, kanel eller vanilj, kan användas. Det ganska dyra apelsinblomsvattnet finns i kryddbodar – ev mot beställning.


Näringsvärde per portion 327 kcal Fett 13g Protein 16g Kolhydrater 37g Fibrer 2g

Källa & bild: Hembakat

Inga kommentarer: