söndag 15 november 2009

Pumpasoppa



Ingredienser - 4 portioner

  • 1 pumpa (ca 1,2 kg)
  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk solrosolja
  • 1 krm av vardera spiskummin och cayennepeppar
  • 1 tsk fint hackat citrongräs
  • 2 dl kokosmjölk
  • 3⁄4 liter grönsaksbuljong
  • 1 röd paprika
  • salt, svartpeppar
  • 1 dl gräddfil
  • persilja till garnering


Tillagning
  1. Skala pumpan och gröp ur kärnhuset och den vattniga delen av fruktköttet. Skär pumpaköttet i tärningar. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Hetta upp solrosoljan i en stor kastrull och fräs löken tills den mjuknar. Tillsätt vitlök, pumpa, kryddor och hackat citrongräs. Fräs hastigt under omrörning.
  3. Häll på kokosmjölk och grönsaksbuljong. Låt soppan koka upp och sedan sjuda ca 20 min på svag värme. Skölj och ansa paprikan och tärna den fint.
  4. Mixa pumpasoppan med en handmixer och smaka av med salt och peppar. Portionera upp soppan i 4 tallrikar och lägg en klick gräddfil på varje portion. Strö över den hackade paprikan och garnera med persiljeblad.

Receptvariant
Soppan blir riktigt fyllig och mättande om du även har i potatis. Skala och tärna 400 g potatis och tillsätt dem tillsammans med pumpan i soppan. Fortsätt därefter enligt receptet. Potatis- och pumpasoppan blir extra slät och fin om du passerar den genom en sil istället för att mixa den.


Näringsvärde per portion 239 kcal Fett 17g Protein 5g Kolhydrater 16g Fibrer 4g

Källa & bild: Hembakat

Inga kommentarer: