fredag 12 mars 2010

Kycklingpanna med sockerärter och sparris


Ingredienser - 4 portioner

  • 400 g färsk vit sparris
  • salt
  • 1 nypa socker
  • 150 g sockerärter
  • 3 schalottenlökar
  • 400 g kycklingfiléer
  • 20 g smör
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 lagerblad
  • 3 kvistar timjan
  • svartpeppar
  • rivet skal av 0,5 citron
  • 2 tsk majsena
  • 1 dl matlagningsgrädde

Tillagning


  1. Skölj och skala sparrisen. Skär bort 1–2 cm av de grova ändarna. Koka upp rikligt med lätt saltat vatten, tillsätt 1 nypa socker och lägg i sparrisen. Låt den koka 15–20 min. Ställ 2 dl av sparrisvattnet åt sidan och låt sparrisen rinna av. Skär stjälkarna i 3 cm långa bitar.
  2. Skölj sockerärterna och ansa dem noggrant. Skala schalottenlöken och hacka den fint. Torka av kycklingköttet och skär kycklingen i 2–3 cm långa strimlor.
  3. Hetta upp smöret i en stor teflonstekpanna. Lägg i köttet och bryn det runtom. Ta upp köttet, lägg i schalottenlöken och fräs tills den mjuknar.
  4. Lägg ner sockerärterna i stekpannan och rör om. Häll på vinet och sparrisvattnet under omrörning och lägg i lagerbladet. Sjud 10 min under lock.
  5. Ta av timjanbladen från kvistarna. Lägg köttet och sparrisen i pannan med sockerärterna. Tillsätt timjan och citronskal och krydda med salt och peppar. Vispa ihop majsena och grädde och häll blandningen i pannan. Rör om och sjud tills såsen tjocknar.


Näringsvärde per portion 349 kcal Fett 9g Protein 56g Kolhydrater 9g Fibrer 4g

Käla & bild: Impoline

4 kommentarer:

  1. Det där låter riktigt gott! Jag är så dålig på att använda sockerärtor i mat, känner att jag kommer bättra mig efter att ha läst det här inlägget!:) /Karin

    SvaraRadera
  2. Ja, det är alltid kul att få inspiration och upptäcka "nya" ingredienser. Sockerätor är en av mina absoluta favoriter!

    SvaraRadera
  3. Kalorierna, när man räknar på antalet gram kolhydrater/proteiner/fett, summerar inte till 249, snarare runt 350.

    SvaraRadera
  4. Det har du helt rätt i Chris, det blev 349 kcal när jag räknade efter. Tack för rättelsen!

    SvaraRadera