fredag 30 oktober 2015

Pauluns supergröt - test 1



Då jag är med i BUZZADOR får jag ibland äran att testa nya produkter. Nu har jag testat Pauluns supergröt smaken blåbär, hallon och vanilj.
Jag bjöd hem några vänner och vi smakade loss! Ingen av oss tyckte att det var någon höjdarupplevelse vid första skeden...det kändes som att det fattades något.
Vi kom fram till att det nog är en vana, att vi alla är vana vid att äta gröt med mjölk och något sött på vilket gjorde att denna gröt smakade väldigt lite.


Slutsats: Bra näringsvärden och innehåll. Om man lägger upp denna gröt i en tallrik med lite mjölk och extra sylt så är det nog en höjdare.

#SUPERKRAFTBUZZ #PAULUNS #BUZZADOR @PAULUNS_SVERIGE

torsdag 29 oktober 2015

Träningstips - 6 bra övningar!

1. BURPEES 
Sätt dig på huk (bild 1) och hoppa eller kliv bak med fötterna så att du ligger ner med bröstet och benen i marken (bild 2). Hoppa eller kliv tillbaka till huksittande (bild 3) och gör ett hopp rakt upp samtidigt som du klappar händerna ovanför huvudet (bild 4). Upprepa.


2. MOUNTAIN CLIMBERS
Armhävningsposition (bild 1). Dra fram höger knä och sätt i foten vid sidan eller strax bakom höger armbåge (bild 2). Gör ett hopp och växla så att vänster fot hamnar vid vänster armbåge (bild 3). Fortsätt att växla från sida till sida.


3. BENBÖJSHOPP 
Hoppa rakt upp och landa med mjuka knän i ett benböj. Upprepa.


4. UTFALLSHOPP
Hoppa rakt upp och landa i ett utfall med mjuka knän, med vänster ben fram. Upprepa och växla till höger ben fram.

5. HÖGA KNÄN 
Dra upp knäna växelvis så högt du kan utan att tappa hållningen.


6. SKRIDSKOHOPP 
Stå på vänster ben och gör ett rejält frånskjut åt höger så att du landar med vänster fot diagonalt bakom högerbenet. Landa mjukt i knäna! Upprepa åt andra hållet så att du landar med höger ben diagonalt bakom vänster ben.


Källa & bild: Risenta

tisdag 27 oktober 2015

Lammfärsfylld paprika - 350 kcal


Ingredienser - 2 portioner

  • 2 paprikor
  • 5 msk mathavre eller ris för glutenfritt
  • 1½ dl buljong
  • 150 g lammfärs
  • ½ hackad rödlök
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • salt och peppar
  • 3 msk hackad persilja och mynta
  • ½ dl ajvar relish
  • 2 msk parmesanost
  • 2 msk riven ost 12 %

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. 
  2. Dela paprikorna på längden och ta bort kärnhuset. Förväll 5 minuter i kokande, saltat vatten. Låt rinna av och lägg dem i en ugnssäker form. Koka mathavre i buljong. 
  3. Bryn färsen i torr panna, tillsätt lök och vitlök och låt fräsa med tills löken mjuknat. Salta och peppra, blanda ner persilja, mynta och ajvar relish och vänd ner det kokta mathavret inklusive den vätska som finns kvar. 
  4. Fyll paprikahalvorna med färsblandningen, strö över de båda ostsorterna och gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter.
Källa & bild: MåBra

söndag 25 oktober 2015

Glutenfri musli - 235 kcal


Ingredienser - 12 dl

  • 12 liter boveteflingor
  • 3 dl quinoapuffar
  • 1 dl linfrön
  • 2 dl pumpakärnor
  • 2 dl grovhackade blandade nötter
  • 1 krm salt
  • 3 msk Arla® Smör-&rapsolja
  • 1 12 dl Rynkeby® äppeljuice

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. 
  2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt smör-&rapsolja och juice, blanda runt väl. Häll ut blandningen på bakplåtspapper i en långpanna. 
  3. Rosta i mitten av ugnen 20–30 min tills den har fått fin färg. Vänd runt flera gånger, framförallt mot slutet. 
  4. Låt kallna. Förvara i burk med lock.

  • Näringsvärden, per dl

    • Energi: 235 kcal
    • Protein: 7 g
    • Kolhydrater: 8 g
    • Fett: 16 g
Källa & bild: Arla

fredag 23 oktober 2015

Kycklingburgare med grillad paprika & fetaostdressing och rostade morotsstavar - 348/397 kcal



Ingredienser - 2 st


Kycklingburgare:
  • 300 g kycklingfärs
  • 1 tsk spiskummin
  • 2-3 tsk Santa Maria Chicken & steak-krydda
  • 2 tsk Santa Maria Umami-krydda
  • salt och peppar
  • 2 Fazer akriv råg-bröd (eller valfritt bröd, tex glutenfria hamburgerbröd)
Grillad paprika & fetaostdressing:
  • 100 g lättkvarg
  • 25 g 3% fetaost
  • 75 g grillad paprika
  • 1/2 vitlöksklyfta
  • salt och peppar
Morotsstavar:
  • 200 g morot
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk olivolja

Tillagning

1. Sätt ugnen på 225 C.
2. Skala och skär morötterna i stavar. Lägg på en plåt, ringla över olivolja och kryddor. Baka i ca 20 minuter eller tills de är mjuka.
3. Blanda ihop kycklingfärs och kryddor. Häll lite vatten i händerna och forma till två stora biffar. Stek i stekpanna, ca 5 minuter per sida (se till at de är ordentligt genomstekta!).
4. Mixa ihop ingredienserna till dressingen med en stavmixer.
5. Rosta brödet, lägg på sallad, tomat, kycklingburgare och dressing och servera med morotsstavar. 

Näringsvärde per portion (bara hamburgare med bröd och dressing):
348 kcal
27 g kolhydrater
39 g protein
13 g fett 

Med morotsstavar:
397 kcal
33 g kolhydrater
40 g protein
14 g fett


Källa &  bild: Tasty helth

onsdag 21 oktober 2015

Allt i ett omelett - 395 kcal



Ingredienser - 2 portioner

  • ½ skivad rödlök
  • ½ msk rapsolja
  • 3 ägg
  • 3 msk vatten
  • salt och peppar
  • 100 g klyftade körsbärstomater
  • 75 g lätt mozzarellaost
  • 1 wrap tortilla, 65 g
  • 70 g parmaskinka
  • ½ kruka basilika

Servera med: rucola och/eller mâchesallad

Gör så här

  1. Fräs löken mjuk i olja. Vispa ihop ägg, vatten, salt och peppar och häll blandningen i stekpannan. Stick i botten med en gaffel så att äggen stelnar jämnt.
  2. Lägg på hälften av tomaterna och osten när omeletten är nästan klar. Lägg tortillabrödet på den färdiggräddade omeletten, tryck till och vänd över på ett serveringsfat eller skärbräda.
  3. Lägg på resten av osten och tomaterna. Toppa med skinka och basilikablad.
Källa & bild: MåBra

söndag 18 oktober 2015

6 sätt att bränna fler kalorier på promenaden


1. Variera promenadtaktenDu är säkert redan medveten om att intervallträning är ett bra sätt att öka förbränningen och få ut mer av din träning. Samma princip kan du använda när du promenerar. Varva mellan att lunka i sakta mak och att powerwalka så att du blir andfådd. Forskning från Ohio State University visar att du på detta vis kan bränna 20 procent fler kalorier än om du hade hållit en jämn takt hela tiden.
Läs mer: Varför ger promenaderna inget resultat på vågen?

2. Gå med stavarPromenader är utmärkt träning – men främst för underkroppen. Skaffa ett par gångstavar att ta med när du promenerar, så bränner du fler kalorier och aktiverar även överkroppen.

3. Använd fotledsvikter
Ett ytterligare sätt att bränna mer fett när du är ute och går är att fästa vikter runt fotlederna. Det gör att kroppen får jobba hårdare för att du ska ta dig fram och stärker musklerna i såväl benen som rumpan.

4. Promenera i balansskor
Ett flertal varumärken erbjuder i dag promenadskor med en rundad sula undertill, så kallade balansskor eller funktionella skor, vilket gör att du tonar musklerna mer effektivt när du går.

5. Välj en ojämn terräng
Backa inte för backarna! Att promenera i en uppförsbacke kan bränna tre gånger så många kalorier som om du hade gått på plan mark. Öka tempot och tryck på lite extra när du kommer till en backe.

6. Ta träningspauserTräna hela kroppen på promenaden genom att då och då stanna till och göra styrketräningsövningar med den egna kroppen som motstånd. Varje gång du kommer till en bänk kan du till exempel göra 10 dips och 10 armhävningar mot bänken.
Källa & bild: MåBra

fredag 16 oktober 2015

En kanelbulle på 2 minuter! 222 kcal


Ingredienser - 1 bulle
  • 0,5 dl mandelmjöl (eller 0,25 dl havremjöl + 0,25 dl mandelmjöl)
  • 1,5 msk kokosmjöl
  • 1 msk whey complete vanilj
  • 1 msk stevia sötströ eller liknande sötning
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/4 tsk kardemumma
  • 1/8 tsk salt
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/8 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk osötat äppelmos
  • 1 msk valfri mjölk (jag använde mellanmjölk)
Fyllning:
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/2 msk Sukrin gold eller liknande sötning
Glasyr:
  • 2 msk Philadelphia light
  • 1-2 msk mjölk
  • 1-2 tsk sukrin melis (som florsocker)
Gör såhär:

1. Blanda ihop alla torra ingredienser i en liten skål. Tillsätt de blöta ingredienserna och rör om tills det blir en deg. Lägg degen på bakplåtspapper (strö lite mandelmjöl över så att degen inte fastnar) och kavla ut den. Strö över kanel och sukrin gold och rulla ihop.
2. Lägg den ihoprullade degen i en mugg (smörj med kokosolja) och tryck till den lite. Laga i micron i 1 minut och vänd över muggen på en tallrik.
3. Gör glasyren och ringla den över kanelbullen.


Näringsvärde per portion (beräknat på 0,5 dl mandelmjöl):

222 kcal
8 g kolhydrater
12 g protein
14 g fett

Källa & bild: Tasty health

måndag 12 oktober 2015

ZOOVILLAGE - dags för höstkläder? Här får du en rabattkod så du kan fylla på garderoben.



20% rabatt på ordinarie pris. Obegränsat antal köp. 
Rabattkod: oktober2015
Giltig tom 31 oktober och gäller ej på varumärket Acne Studios.

Klicka på bilden för att komma till butiken.


Kost och träning för optimal viktminskning


Bild lånad här

Punkter att tänka på vid kosthållning för viktminskning:

  1. Eliminera intaget av tomma kalorier. Tomma kalorier ger mycket energi men lite näring och är chips, godis, läsk, glass, bakelser m.m.
  2. Minska fettintaget till ca 20 % av den intagna energin under ett dygn. Att inta ännu mindre fett kan leda till negativa konsekvenser som t.ex. att man inte får i sig tillräckligt av essentiella fettsyror, att den träningsinducerade ökningen av det "goda" kolesterolet HDL uteblir eller att man som kvinna drabbas av amenorré (utebliven mens). Amenorré leder till minskad produktion av det kvinnliga könshormonet östrogen, vilket i sin tur är viktigt för skelettuppbyggnaden. Därmed kan ett långvarigt lågt fettintag för kvinnor bidra till osteoperos (benkörhet). En idrottande person med benskörhet har lättare för att drabbas av exempelvis stressfrakturer.
  3. Öka proteinintaget för att minimera förlusten av muskelmassa. Proteiner ger även en bra mättnadskänsla. Vid viktnedgång och vid perioder av hårdare träning, exempelvis träningsläger, rekommenderas ett proteinintag på minst 2 g/kg kroppsvikt och dygn. För säkerställa ett tillräckligt proteinintag under viktnedgången kan det underlätta att äta proteintillskott.
  4. Minska kolhydratintaget och inta kolhydrater i form av fiberrika produkter, frukt och grönsaker samt snabba kolhydrater i samband med återhämtningsmålen.
  5. Ät näringstät mat! När man får i sig mindre energi än vanligt, får man också i sig en mindre mängd vitaminer och mineraler. Man riskerar dock inte brist om man äter näringstätt. Men i vissa fall kan vitamin- och mineraltillskott behövas.
  6. Energiintaget under viktminskning bör vara ca 500 kcal mindre än dittenergibehov per dag. Det innebär att viktnedgången blir ofarlig och att man tappar ca 1/2 kg i veckan. Om man drar ner på kalorimängden ännu mer kommer en större muskelnedbrytning ske och träningsresultaten uteblir

Punkter att tänka på vid träning för viktminskning:

  1. Lägg in en större mängd aerob träning. Aerob träning innebär att man tränar med en intensitetsnivå där muskelenergin omsätts via fett och kolhydrater med tillgång till syre. Då förbränner man mest fett. Exempel på sådan träning är typiska uthållighetsidrotter som t.ex. långdistanslöpning, cykling och skidåkning m.m. Vid powerwalkning och promenader ligger man också i det aeroba intervallet, men ur fettförbränningssynpunkt är det inte lika effektivt som då man jobbar med en högre intensitet - t.ex. löpning precis under laktattröskeln.
  2. Träna ej maxstyrka under viktnedgångsfasen. Eftersom muskelreparation och muskeluppbyggnad är begränsad under viktnedgången, bör man undvika maxstyrketräning eller tung styrketräning eftersom sådan träning bryter ner musklerna. Ett bra rättesnöre är att träna med lägst 10 repetitioner.

Undvik att...

  1. ... genomföra snabba viktnedgångar. Hastiga viktnedgångsförsök resulterar endast i minskad energiomsättning, prestationsförsämringar och minskad muskelmassa upp emot 40-50 % av viktnedgången i vissa fall.
  2. ...gå ner i vikt endast genom kostförändringar. Att inte använda träningen som ett medel för att gå ner i vikt, innebär att man måste minska ytterligare på kosten. Det i sin tur ökar risken för vitamin och mineralbrist samt prestationsförsämringar.
  3. ...ägna dig åt vätskedrivning. Detta har en negativ inverkan på saltbalans och temperaturreglering såväl som på all sorts träning. Det kan endast vara aktuellt för body-builders de sista dagarna för tävling.
  4. ...gå ner i vikt utan att ha diskuterat detta med din tränare eller annan kunnig person. Det måste finnas starka skäl till att gå ner i vikt.
  5. ...gå ner i vikt under tävlingssäsong. Om du som idrottare tillsammans med tränare eller andra kunniga personer kommit fram till att en viktnedgång är nödvändig för förbättrade prestationer, så bör du genomföra viktnedgångsfasen under grundträningsperioden och inte under tävlingsperioden.

lördag 10 oktober 2015

Heta små skinkburgare - 375 kcal


Ingredienser - 2 portioner

  • 200 g fläskfärs, 15 %
  • ¼ finhackad rödlök
  • ½ tsk röd currypasta
  • ½ msk maizena
  • 1 msk vatten
  • 1 krm salt
  • ½ msk rapsolja till stekning
  • 4 salladsblad
  • 4 skivor rostad surdegsbaguette, 60 g, ev. glutenfria
  • 1 skivad tomat
  • ¼ skivad röd lök
  • 1 msk sweet chili-sås
  • 2 msk matlagningsyoghurt

Servera med: extra sallad

Gör så här

  1. Blanda färsen med lök, currypasta, maizena, vatten och salt. 
  2. Forma 4 små avlånga biffar. Stek dem i olja 2–3 minuter på varje sida. Lägg salladsblad på 2 brödskivor. 
  3. Lägg på biffar, tomat, lök och sweet chili-sås som du först blandat med matlagningsyoghurt. Lägg bröd överst.

Källa & bild: MåBra

torsdag 8 oktober 2015

Saftiga äpple och kanelmuffins - 103 kcal


Ingredienser - 9 st
  • 2,5 dl (75g) havregryn
  • 1 dl (50g) mandelmjöl
  • 2 skopor/1,2 dl (40g) whey complete vanilj
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk kanel
  • 1 msk sukrin gold
  • 1 ägg
  • 0,5 dl flytande äggvita (ca 2 små vitor)
  • 1 dl osötat äppelmos
  • 0,75 dl osötad mandelmjölk
  • 75g Kanzi äpple (eller valfri äppelsort) +kanel + sukrin gold

Tillagning

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Hacka äpplet och häll ner i en het stekpanna. Strö över kanel och sukrin och stek tills äpplet är mjukt.
3. Ha i alla ingredienser till muffinsen i en stor bunke och mixa ihop smeten med en stavmixer.
4. Häll smeten i formar, fördela äpplet på toppen av alla muffins och grädda i mitten av ugnen i ca 17-19 minuter. Känn på dem, de ska vara lite kletiga i mitten när du tar ut dem eftersom de fortsätter bakas i några minuter utanför ugnen.

Näringsvärde per muffins:
102,6 kcal
7,7 g kolhydrater
7,6 g protein
4,7 g fett

Källa & bild: Tasty health

tisdag 6 oktober 2015

10 tips för att komma igång med höstträningen


Sätt upp realistiska mål med din träning. Börja hellre färre gånger i veckan och utöka träningstiden successivt.
2 Utöva det som du tycker är roligt. Tvinga dig inte ut i joggingspåret om du hatar att springa.
3 Träna med en kompis och ni kan stötta varandra när motivation tryter.
4 Prova olika träningsformer. Kanske passar gruppträning dig bäst? Eller njuter du mer av att träna själv? Kanske behöver du pepp och stöd av en personlig tränare?
5 Ät så att du har en jämn energinivå under dagen då orkar du ta dig till träningen och humöret blir jämnare.
6 Skapa rutiner och hitta din tid för din träning. Kanske är det innan jobbet, på lunchen eller efter jobbet?
7 Ge inte upp, fortsätt, det tar några veckor innan du märker skillnaden i lust och ork.
Ge dig själv en morot ”När jag tränat regelbundet i 4 veckor ska jag köpa nya träningsbyxor”.
9 Hämta inspiration från träningsbloggare, i tidningar och från någon i din närhet.
10 Kom ihåg att den bästa träningen är den som faktiskt blir av!

Källa & bild: biofood

söndag 4 oktober 2015

Lammfärsspett & bönsallad - 280 kcal




Ingredienser - 2 portioner
  • 200 g lammfärs
  • 1 liten pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk färsk hackad rosmarin
  • 1/2 tsk salt 
  • 1 krm peppar
  • 1/2 dl kokta röda linser 
  • 1 ägg. 
  • 200 g haricots verts 
  • 1 msk olivolja 
  • 2 tärnade tomater 
  • 50 g keso, 1,5%
  • 2 msk hackad gräslök
  • lite flingsalt

Tillagning
  1. Blanda lammfärs, pressad vitlöksklyfta, hackad rosmarin, salt och peppar.
  2. Rör i kokta röda linser och ägg. Forma avlånga järpar och bryn i fettfri teflonpanna. Lägg på ugnssäkert fat och låt steka klart mitt i ugnen i 175 grader, 12–15 min. 
  3. Fräs haricots verts i en stekpanna i olivolja ett par min, tillsätt tärnade tomater mot slutet. Servera spetten med bönsallad och keso, blandad med hackad gräslök. Strö över lite flingsalt.
Källa & bild: Hemmets 

fredag 2 oktober 2015

Hemgjord Chocolate chip cookie dough questbar - 200 kcal


Ingredienser - 2 bars

Tillagning

 1. Blanda ihop alla ingredienser utom chokladen i en skål, gärna med händerna. Hacka chokladen i mindre bitar och blanda ner den i degen.
2. Forma till 2 bars (ha i lite mer whey om degen är för kladdig) och ställ in dem i kylen i minst 1 timme. Kan frysas och håller över en vecka i kyl.


Näringsvärde per bar:
200 kcal
6 g kolhydrater
22 g protein
6 g fett


Källa & bild: Tasty health