fredag 30 november 2012

Chokladkaka


 

Ingredienser - 10 bitar
  • 4 ägg
  • 200g philadelphiaost
  • 100g smör
  • 100g mörk choklad 70%
  • 1tsk vaniljpulver
  • 1 dl hackad mandel
Tillagning
  1. Smält smöret och häll i hackad choklad så den också smälter.
  2. Vispa äggen rejält fluffigt, tillsätt osten i omgångar medans du vispar, häll i vaniljpulver. Rör ner chokladsmöret.
  3. Smörj en springform och häll i smeten, toppa med hackad mandel.
  4. Grädda mitt i ugnen på 200grader i ca 15-20min.
  5. Servera med vispad grädde och hallon.
Energi per portion: 258 kcal exclusive tillbehör

Källa & bild: Jimps & Millis

torsdag 29 november 2012

Squashpannkaka med böngroddar

Squashpannkaka med böngroddar

Ingredienser - 4 portioner


  • 3 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 dl japansk soja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 tråg, à 180 g, böngroddar
  • 4 salladslökar, sköljda, strimlade
  • 1 squash (ca 300 g)
  • 2 msk jordnötsolja
Tillagning


  1. Vispa samman mjöl, ägg, mjölk och salt till en slät smet i en skål. Låt stå och svälla.
  2. Blanda soja, sambal oelek och sesamolja till en dippsås i en skål.
  3. Blanda sköljda och avrunna böngroddar och salladslök i en skål.
  4. Tvätta och riv squashen på rivjärnets grova sida. Krama ur vätskan. Blanda rivet i pannkakssmeten. 
  5. Hetta upp två små stekpannor med olja, häll hälften av smeten i varje panna och stek 4–5 minuter tills den nästan stannat, vänd sedan och stek 3–4 minuter till. 
  6. Ta hjälp av en tallrik när du vänder pannkakan.
  7. Skär pannkakorna i tårtbitar och servera med dippsås och böngroddsallad.

Energi per portion: 357 kcal, Fett 14 g, Kolhydrater 42 g, Fibrer 5 g

Källa & bild: icakuriren

onsdag 28 november 2012

Vila är viktigare än träning

Vila är viktigare än träning

Det är inte träningen utan vilan som gör dig stark. Vila och återhämtning är därför mycket viktigt när man snabbt vill komma i form. Här är 2 tips som ger bättre vila.


1. Återhämtningsträning

Man behöver inte vila helt i flera dagar efter ett hårt träningspass. Tvärtom kan ett lätt träningspass mellan två tuffa löprundor vara bra för återhämtningen eftersom det sätter fart på blodcirkulationen och gör att slaggprodukterna transporteras bort. Det är dock viktigt att hålla ner intensiteten för att det återhämtande träningspasset ska kännas bekvämt både under tiden man tränar och efteråt. Om man känner sig det minsta sliten har man tränat för hårt.

2. Rätt sorts fettämnen

Studier visar att de bägge omega-3 fettsyrorna EPA och DHA i kroppen byggs in i cellmembranen, där de kan lindra inflammationer i överbelastade muskler, leder och senor. Fet fisk som makrill, sill och lax är utmärkta källor till omega-3, men också valnötter, linfrön och rapsolja är bra val. 75 gram fet fisk per dag är ungefär vad som behövs för att täcka dagsbehovet. Däremot bör man vara återhållsam med intaget av omega-6 fettsyror som, till skillnad från omega-3 fettsyror, sätter fart på inflammationsprocessen. Vegetabiliska oljor som t.ex. majs- och solrosolja innehåller mycket omega-6. Läs därför innehållsdeklarationen och välj t.ex. majonnäs gjord på rapsolja.

tisdag 27 november 2012

Filodegspaket med parmaskinka



Ingredienser - 8 port

  • 2 ark filodeg (à ca 48x30 cm)
  • 2 msk olja
  • 1 pkt parmaskinka, 70 g
  • 4 msk fint riven parmesanost

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°. 
  2. Tina degarken. Arbeta med ett ark i taget och låt de andra ligga under en fuktig, urvriden handduk för att inte torka. 
  3. Pensla med olja på ena halvan. Vik den osmorda halvan över så att bladen blir dubbla. Klipp varje ark i fyra fyrkanter. 
  4. Fördela parmaskinka på och rulla ihop från långsidan. Vik in kanterna så att de blir till små paket. Lägg dem med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper. 
  5. Pensla rullarna med lite olja. Strö över parmesan. 
  6. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Energi per portion: 100 kcal

Källa & bild: MåBra

måndag 26 november 2012

Pestosås

Pestosås

Ingredienser - 6 portioner
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 krukor färsk basilika
  • 1 liten knippa färsk persilja
  • 30 g riven parmesan
  • 0,25 tsk salt
  • 1 nypa nymalen svartpeppar
  • 60 ml olivolja

Gör så här:
  1. Hacka vitlöken grovt i en matberedare.
  2. Tillsätt basilika, persilja, riven parmesan, salt och peppar och kör tills örterna är finhackade.
  3. Kör matberedaren hela tiden medan du tillsätter olivoljan tills alltsammans är precis blandat.

Energifördelning/2 msk: 108 kcal


Källa & bild: sund.nu

söndag 25 november 2012

Fisk meunière med brynt smör

Fisk meunière med brynt smör




Ingredienser - 4 port

  • 2–4 rödtungor, bergtungor eller annan plattfisk
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 dl vetemjöl
  • 75 g Svenskt Smör från Arla
  • 4 msk kapris 
  • ½ dl hackad persilja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°. 
  2. Rensa och skölj fisken. Salta och vänd den i mjöl. 
  3. Stek fisken i omgångar i hälften av smöret i en stor stekpanna ca 3 min på varje sida. Håll fisken varm i ugnen. 
  4. Smält resten av smöret i pannan och låt det bli ljusbrunt. Strö kapris och persilja över fisken och häll över det brynta smöret. 
  5. Servera med citron och kokt potatis.

Tips! Servera gärna fisken med hackade rödbetor.

Näringsvärden per portion exklusive tillbehör:
Energi 355 kcal
Protein 32 g
Kolhydrat 11 g
Fett 20 g

Källa & bild: Arla

lördag 24 november 2012

Cheesecakes i muffinsformar

Lätta/smala cheesecakes i muffinsformar
 
 

Ingredienser - 8 st

  • 50 g smör
  • 6-8 kornmokex (alt. digestive)
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 msk socker
  • 250 g kesella kvarg lätt 1%
  • 1 äggula
  • Valfri frukt/bär för garnering
Gör så här
  1. Smält smöret och smula kexen. Rör ihop dessa och fördela massan i 8 mellanstora muffinsformar. Platta till massan i botten och grädda i ugnen på 175 grader i 5 min.
  2. Vispa under tiden ihop resten av ingredienserna med elvisp och fördela sedan smeten lika i formarna och grädda ytterligare i 10-15 min. Låt svalna
  3. Garnera med bär eller frukt.

Energi per portion:  Ca. 150 kcal  om receptet fördelas i 8 st (mellanstora) muffinsformar.

Källa & bild: Matklubben

fredag 23 november 2012

Saffransdoftande skaldjurslåda



Ingredienser - 2 port

  • 1 hackad gul lök
  • 1 grön och/eller röd tärnad paprika
  • ½ strimlad röd chilifrukt
  • ½ kuvert saffran, ¼ g
  • ½ msk smör/olja
  • 150 g fryst skaldjursmix
  • 250 g keso
  • 2 ägg
  • salt och peppar

Servera med:
  • 200 g blandad sallad

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°. 
  2. Fräs lök, paprika, chili och stött saffran i matfett några minuter. 
  3. Ta av från värmen och rör ner de avrunna, tinade skaldjuren. 
  4. Rör ihop ägg och keso med salt och peppar och blanda ner skaldjursblandningen. 
  5. Häll i en ugnsfast, vid form. 
  6. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Energi per portion: 340 kcal, 49 % Protein, 37 % Fett, 14 % Kolhydrater

Källa & bild: MåBra


torsdag 22 november 2012

10 bra burkar och 5 mindre bra burkar

10 bra burkar

Burkmat har ett oförtjänt dåligt rykte. Det finns nämligen många nyttigheter i konserverna om man väljer rätt burkmat. Vissa konserver är faktiskt bättre än de färska varianterna.

Tio bra burkar


1. Lättkaviar med omega-3
Huvudingredienser: Torskrom, vatten, rapsolja och socker.
Näringsvärde: Förutom att det är en utmärkt källa till muskeluppbyggande och mättande protein, innehåller kaviar också en väl anpassad fettsyrefördelning. Både rom och rapsolja innehåller inflammationshämmande omega-3 fettsyror. Den innehåller även D-vitamin som bl.a. stärker skelettet, samt E-vitamin och selen som stärker immunförsvaret.
Bonusinfo: En brödskiva med kaviar på är ett effektivt återhämtningsmellanmål. I det fallet gör det tillsatta sockret att musklernas glykogendepåer återfylls snabbare.
2. Makrillfilé i tomatsås
Huvudingredienser: 2/3 makrillfilé, vatten och tomatpuré.
Näringsvärde: Makrill innehåller mycket omega-3-fettsyror. En enda liten konservburk ger faktiskt ett helt dagsbehov av hälsofrämjande fettsyror. Proteinet är av hög kvalitet och bidrar till en bra mättnadskänsla och en effektiv återhämtning. Halten av D-vitamin är också hög, vilket är bra för hud, hår och skelett. Dessutom finns det en del selen som stärker immunförsvaret.
Bonusinfo: Var inte rädd för att klicka lite majonnäs ovanpå. Så länge det sammanlagda kalorivärdet är lågt är det bara bra med mer nyttiga fettämnen.
3. Tomatpuré
Huvudingredienser: Finkrossade och upphettade tomater plus salt.
Näringsvärde: Koncentratet innehåller stora mängder antioxidanter som stärker immunförsvaret. Det intressantaste ämnet är lykopen, ett färgämne som tillhör samma familj som betakaroten, som finns i morötter. Tomatpuré innehåller även en hel del E-vitamin och C-vitamin som totalt sett har en mycket positiv påverkan på immunförsvaret.
Bonusinfo: Välj helst mindre konservburkar vars hela innehåll kan användas vid ett och samma tillfälle. Efter att en konservburk öppnats förlorar nämligen purén gradvis sina näringsämnen (bl.a. vitaminer).
4. Kidneybönor
Huvudingredienser: Röda kidneybönor i en lake av vatten, socker och salt.
Näringsvärde: Bönor innehåller många nyttigheter. Konserveringen har inte heller någon negativ påverkan på näringsämnena, vilket innebär att man får i sig exakt lika mycket muskeluppbyggande protein, energigivande kolhydrater och matsmältningsfrämjande kostfibrer, som om man själv tillreder de torkade bönorna. Det finns även en del mineraler som järn och kalium samt B-vitaminer i bönorna.
Bonusinfo: Alla former av torkade bönor och linser kan väljas i konserverad form utan att kvaliteten försämras nämnvärt.
5. Stångsparris
Huvudingredienser: Stänger av vit sparris inlagda i saltlake.
Näringsvärde: Burksparris är mycket kalorisnålt och passar perfekt i grytor och soppor. Konserveringen gör att innehållet av vitaminer och mineraler minskar, men det är inte värre än att det fortfarande finns gott om både B- och C-vitaminer.
Bonusinfo: Nästan alla typer av konserverade grönsaker är mycket näringsrika. När det gäller smakupplevelsen råder det dock delade meningar. Burkmat passar därför bäst i grytor och andra ihopblandade maträtter där smak och konsistens från varje enskild råvara inte blir lika tydlig.
6 Tonfisk i vatten
Huvudingredienser: Tonfiskbitar inlagda i en lake av vatten och salt.
Näringsvärde: Tonfisk är bra mat för den som vill bygga större muskler och för den som vill hålla sig mätt länge. Tonfisk är en proteinbomb och en enda konservburk kan ge 25 % av dagsbehovet. Tonfisk innehåller även kalium, som är vätskereglerande, D-vitamin och selen, som stärker immunförsvaret.
Bonusinfo: Tonfisk kan innehålla onödigt mycket tungmetaller. Studier visar dock att tonfisk på burk är bättre än färsk tonfisk. Det är som regel yngre tonfisk med mindre gift i kroppen som hamnar i konserverna, medan de välvuxna fiskarna hamnar i fiskdisken.
7. Kalamataoliver
Huvudingredienser: Solmogna oliver i lake av olivolja, vatten och salt.
Näringsvärde: Det är ingen skillnad på dessa oliver jämfört med oliver i glasburkar. Kvaliteten är lika bra eftersom det finns nyttiga oljor och kostfibrer i bägge varianterna. Tänk dock på det höga kaloriinnehållet.
Bonusinfo: Man sparar in många kalorier på att låta oljan rinna av. I gengäld förlorar man en hel del nyttiga fettsyror.
8. Kycklingpastej
Huvudingredienser: Vatten, kycklingkött, kycklinglever, veg. olja och mjöl.
Näringsvärde: Pastejen är relativt fettsnål även om man jämför med de färska varianterna. Dessutom är en del av fettet av det relativt nyttiga, omättade slaget.
Bonusinfo: Gillar man pastej är det bättre att göra en egen, nyttigare variant. Då kan man begränsa saltintaget och skippa konserveringsmedlen.
9. Majs
Huvudingredienser: Söta majskärnor, salt och vatten.
Näringsvärde: När man häller bort laken återstår små, söta majskärnor, som näringsmässigt är lika bra som de frysta varianterna. Majs innehåller kostfibrer som är bra för matsmältningen och B-vitaminer, som bland annat är bra för ämnesomsättningen.
Bonusinfo: Läs varudeklarationen och välj majs som är naturligt söt. Som en tumregel kan man gärna tänka på att en produkt med tillsatt socker är sämre rent näringsmässigt.
10. Krossade tomater
Huvudingredienser: Finhackade, krossaade tomater och tomatjuice.
Näringsvärde: Tomater är per definition extremt kalorifattiga och samtidigt fulla av karotener som stärker immunförsvaret. Lykopen som är tomatens starka röda färgämne, finns det särskilt mycket av i burkvarianten jämfört med råa tomater. När tomaterna värms upp under konserveringsprocessen sprängs cellerna sönder i tomaterna så att de nyttiga ämnena frigörs och det blir lättare för kroppen att ta upp dem. Burktomater är nyttigare än färska tomater när det gäller just detta.
Bonusinfo: Näringsmässigt är det i stort sett ingen skillnad på om man väljer vanliga krossade tomater eller någon variant med tillsatta kryddor, paprika, lök eller liknande. Det är trots allt tomaterna det handlar om.

Fem dåliga burkar

Burkananas är, som de flesta andra fruktkonserver, inlagda i en lag med socker. Det förstör den naturliga smaken och bidrar med 25 procent mer kalorier. C-vitaminhalten är dessutom halverad och mycket av den naturliga konsistensen är försvunnen.
Picnicbog är ett exempel på hur annorlunda kött kan smaka när det blir konserverat. Processen gör att mycket av det Bvitamin som finns i färskt kött försvinner. Konserveringen tillför också ämnen som kan inverka negativt på hälsan.
Böngroddar på burk är så pass komprimerade så att den färska sprödheten har försvunnit. Dessutom ligger böngroddarna i en kaloririk lake som gör att kaloriintaget blir onödigt stort.
Tonfisk i olja. Tonfisk är i sig själv en mycket mager fisk. Men många producenter blandar i tråkiga veg. oljor med tonfisken. Oljan kan man naturligtvis hälla bort, men problemet är att oljan tar med sig omega-3-fettsyrorna från tonfisken så att den inte blir lika nyttig längre. Man bör därför välja tonfisk i vatten i stället.
Ärt-/morotsblandning hamnar också på utelistan eftersom både smaken och konsistensen är så pass dålig att burkvarianten inte ens kan jämföras med frysta eller färska alternativ.



onsdag 21 november 2012

Low carb-burgers med lätt tzatziki



Ingredienser - 4 st
4 st enkla goda och proteinrika hamburgers gör du snabbt av:
  • 1 pk mager köttfärs – 5%
  • 1 ägg
  • krydda ev med seltin, peppar, lökpulver, krossad vitlök – och/eller
  • spice it up med lite HP-sauce (eller Louisiana-style Hot Sauce medium) valfritt
Hamburgarbröd:
  • 4 ägg
  • 1 pk philadelphiaost extra light (200 g)
  • ca 1 ts bakpulver
  • ca 65 g kokosmjöl
  • 1 ts lökpulver
  • 1 ts vitlökspulver
  • tillsätter lite stevia och sesamfrön så att de påminner mer om typiska hamburgarbröd.
Tillagning
Först blandar jag alla ingredienserna till pizzabotten (bröd) till en lagom konsistens (inte för rinnig bara) och fördelar hackad chili i ena hälften och persilja i andra hälften av smeten. Skopar så ut lagom stora rondeller på en bakpappersklädd plåt och gräddade dem på kring 200 grader i överdelen av ugnen i 12-15 minuter tills rondellerna fått en fin, gyllen färg.

Tzatsiki-snabbis:
Blandade ihop en burk lättkesella, lite riven gurka och ”krydda” lätt med tzatziki-Dip Mix.
Ungefärlig näringsinnehåll i ett burger-mål som på bilden ovan (utan sallad): 275 kcal

Källa & bild: Lisfit - hambuegare och bröd

tisdag 20 november 2012

Biff i sås

Biff i sås



Ingredienser  - 4 port

  • 8 skivor lövbiff, ca 500 g
  • 2 dl Arla® vispgrädde
  • 2 msk senap
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Skär lövbiffen i strimlor. Lägg dem i en smord ugnssäker form.
  3. Blanda grädde, senap, salt och peppar. Häll blandningen över lövbiffen. Stek i ugn ca 25 min. 
  4. Servera med kokt ris och en sallad.

Näringsvärden per portion exklusive tillbehör
Energi 330 kcal
Protein 29 g
Kolhydrat 2 g
Fett 23 g

Källa & bild: Arla

måndag 19 november 2012

Pizzaomelett italiano

Meny-0703-pizzaomelett


Ingredienser - 1 port

  • 2 ägg
  • 2 msk vatten
  • salt och peppar
  • 1 tsk margarin
  • 1 tomat
  • 20 g torkad eller rökt skinka
  • 1 dl hackad rucola
  • 1/2 dl riven mozzarella
  • 1 krm torkad eller 1 tsk färsk oregano

Så här gör du

  1. Vispa ihop ägg och vatten med lite salt och peppar. 
  2. Smält margarinet i en stekpanna som tål ugn. Grädda omeletten halvfärdig. Lägg på tomatskivor, skinka och rucola och strö över osten. 
  3. Sätt in i ugnen på grillvärme tills osten fått fin färg. Strö oregano över. 
  4. Servera med råkost eller grönsallad.
Energi per portion: 285 kcal

Källa & bild: MåBra

söndag 18 november 2012

Popcake




Ingredienser - 10 stycken

  • 10 pinnar (trä eller plast)
  • 100 gram hasselnötter
  • 100 gram dadlar
  • 1 msk smält kokosfett
  • ½ tsk vanilj
  • Överdrag
  • 50 gram 70-procentig choklad
  • Valfri garnering (se tips)

Tillagning

  1. Rosta hasselnötterna i ugnen i 180 grader i 10–15 minuter och låt dem svalna.
  2. Kör alla ingredienserna i en matberedare, forma degen till 10 kulor och sätt dem på var sin pinne.
  3. Ställ in dem i frysen i minst 2 timmar så att de blir hårda.
  4. Doppa dem i smält choklad och valfri garnering och låt chokladen stelna.

Näringsinnehåll per styck
Kcal: 131
Protein: 2,5 g
Kolhydrater: 10,1 g
Fett: 9,3 g
Kostfibrer: 1,5 g


TIPS FÖR ATT GARNERA POPCAKES
Du kan garnera dina popcakes med exempelvis hackade nötter, lakritspulver, ätliga blommor, gojibär, skal från citrusfrukter, hackade torkade frukter, myntablad, mullbär, kakaonibs
och kokosflingor eller kokosmjöl.
Färga eventuellt kokosflingorna med lite rödbetssaft, apelsinskal, grön grönsaksjuice eller saft från blåbär eller björnbär.

Källa & bild: IForm



lördag 17 november 2012

Äppelmuffins


Ingredienser - 12 muffins
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk kanel
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 tsk vallmofrö
  • 2,5 dl rivet äpple (ca 2 äpplen)
  • 1 dl hackade dadlar
  • 1 ägg
  • 2,5 dl mellanmjölk
  • 5 msk smält smör eller margarin + smält matfett till formarna
Tillagning

1. Sätt ugnen på 200°C. Smörj muffinsformen med smält matfett.

2. Blanda mjöl, bakpulver och kanel i en skål. Tillsätt socker, vallmofrön, äpple och dadlar. 

3. Vispa ihop ägg och mjölk lätt i en skål. Vispa ner det smälta matfettet.

4. Blanda ner äggsmeten i mjölblandningen. Blanda försiktigt ihop smeten med en slev.

5. Fyll formarna med smet. Baka 15–20 min tills en provsticka visar att de är torra. Låt muffinsen svalna på ett galler.


Tips
• Blanda bara ihop muffinssmeten tills den är precis blandad, det behövs inte mer än ett tiotal omrörningar.

• Skär försiktigt runt kanten på muffinsen med skaftet på en tesked innan de tas upp ur sina formar. Låt dem sedan svalna på ett galler.


Näringsvärde per portion
Kcal 167 
Kolhydrater 25g  
Protein 4g  
Fett 6g  
Fibrer 1g


Källa & bild: Imponline

fredag 16 november 2012

Njut bort dina extrakilon – med parmesan!



Parmesanost görs på opastöriserad mjölk och får mogna långsamt. Det gör den mycket rik på näringsämnen som protein, vitaminer och mineraler. Och mycket lättsmält för magen.
Minskar vikten
Parmesan är en riktig kalciumbomb: 1 380 mg kalcium per 100 g. Jämför med vanlig hårdost som innehåller knappt hälften så mycket. Studier visar att kalciumrik mat kan hjälpa till att hålla vikten. I en undersökning fick två grupper försökspersoner äta mycket respektive lite kalcium i en vecka. Hos de som åt mest, 2 200 mg kalcium per dag, fördubblades fettförbränningen jämfört med den grupp som åt 700 mg kalcium.
Ökar fettförbränningen
Studier har också visat att fettförbränningen stimuleras om man äter mycket kalcium kombinerat med D-vitamin ─ som finns i bland annat fet fisk som lax, sill, strömming och hälleflundra. En kalciumrik kost kombinerat med D-vitamin minskar också behovet av småätande.
Mättar bra
En annan fördel med parmesan är att den mättar bra på grund av sitt höga proteininnehåll: 41,5 g per 100 g. Och det är betydligt mer än våra vanliga proteinkällor som kött, fisk och fågel.
Tips!
Använd parmesan som en krydda – den passar till det mesta. Ju längre lagringstid desto rikare smak. Välj en kortlagrad parmesan till gratäng och en mer lagrad på pasta eller till ostbrickan. Växla gärna mellan fin- och grovmalen parmesan över pasta eller risotto. Hyvla tunna flagor över salladen eller på nykokta grönsaker. Eller bryt en bit, droppa lite crema di balsamico över och njut den som den är.


torsdag 15 november 2012

Stingig omelett med kryddstark korv

Meny-0905-Stingig-omelett med kryddstark korv



Ingredienser - 2 port

  • 4 ägg 
  • 3 msk vatten 
  • 1 tsk salt 
  • 1 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 80 g kryddstark korv 3 %
  • 4 salladslökar 
  • 1 strimlad röd paprika
  • 1 ½ tsk rapsolja

Garnera med:
  • kryddgrönt

Så här gör du

  1. Slanta korven och strimla salladslöken. 
  2. Rör ihop ägg, vatten och kryddor. Hetta upp oljan i ett stekjärn, häll i smeten. För med en gaffel i smeten så att den inte fastnar. 
  3. Tillsätt övriga ingredienser, för med en gaffel så att smeten rinner ner överallt. Vänd upp och servera.
Energi per portion: 259 kcal

Källa & bild: MåBra

onsdag 14 november 2012

Bränn fett - hemmaträning

Jag har lite svårt för dessa hurtiga amerikaner :) Jag skulle inte kunna komma igenom ett helt pass utan att ligga på golvet och skratta!
Men om du klarar av dessa hurtfriska damer så verkar det vara ett bra träningsprogram som du kan göra hemma i vardagsrummet.

Lycka till!


tisdag 13 november 2012

Grön linssoppa med ädelost

Grön linssoppa med ädelost



Ingredienser - 4 port

  • 2 dl gröna linser
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 msk Arla® smör-& rapsolja
  • 2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
  • 1 liter vatten
  • rivet skal och saft av ½ citron
  • salt och peppar
  • 140 g Kvibille® ädel
  • 2 msk hackad koriander

Gör så här

  1. Skala och riv morötterna grovt. Skala och hacka löken. Fräs morot och lök i smör-&rapsolja i en gryta utan att det tar färg. 
  2. Tillsätt linser, buljongtärningar och 6 dl av vattnet. Rör om och låt sjuda ca 20 min. Tillsätt resten av vattnet och citronen. 
  3. Koka upp och smaka av med salt och peppar. 
  4. Strö smulad ost och koriander över soppan vid servering. 


Näringsvärden per portion exklusive tillbehör
Energi 335 kcal
Protein 18 g
Kolhydrat 28 g
Fett 17 

Källa & bild: Arla

måndag 12 november 2012

Indisk fiskcurry




Ingredienser - 4 portioner
  • 750 g filé av braxen eller öring
  • 0,5 dl riven kokos
  • 4 tsk kumminfrön
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 4 tsk gurkmeja
  • 4 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 tsk jordnötsolja
  • 0,5 dl mangochutney
  • 2,5 dl vatten

Tillagning
1. Hetta upp woken på medelvärme. Lägg i kokosen och rosta den under omrörning tills den är gyllengul, ca 1 min. Lägg kokosen åt sidan.

2. Rosta  kumminfrön och fänkålsfrön i woken under omrörning i ca 1 min. Tillsätt gurkmeja, koriander och ingefära och rosta under omrörning i ytterligare 1 min. Blanda med kokosen.

3. Skala och hacka löken fint. Skala och pressa vitlöken. Värm 1 tsk av jordnötsoljan i woken och lägg i lök och vitlök. Fräs upp löken tills den är mjuk, ca 5 min. Tillsätt lökblandningen till kryddorna och kokosen.

4. Skär fiskfiléerna i 5 cm breda strimlor. Värm upp resten av oljan i woken. Sätt ner till låg värme och lägg i fisken. Bryn fisken i 3 min. Tillsätt kryddblandningen, chutneyn och vatten. Täck över med lock och låt sjuda i 10 min. Servera genast.


Näringsvärde per portion
Kcal 275  
Kolhydrater 9g  
Protein 32g  
Fett 13g  
Fibrer 2g

Källa & bild: Imponline

söndag 11 november 2012

Potatis- och parmesansoppa



Ingredienser - 4 port

  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 msk olja
  • 7 dl grönsaksbuljong
  • 500 g mjölig potatis i bitar
  • 5 dl mellanmjölk, ev. låglaktos
  • peppar
  • 80 g parmesanost, fint riven

Tapenade:
  • 1 knippa persilja
  • 1 dl svarta urkärnade oliver
  • 4 soltorkade tomater i olja

Så här gör du

  1. Fräs lök och vitlök i olja några min. Häll på buljong och tillsätt potatis. Sjud under lock ca 15 min tills potatisen mjuknat. 
  2. Tillsätt mjölk och mixa soppan slät. Krydda och rör ner hälften av den rivna osten. Mixa persilja, oliver och soltorkade tomater till en puré. 
  3. Servera soppan med en klick av tapenaden och strö över resten av osten.
Energi per portion: 330 kcal

Källa & bild: MåBra

fredag 9 november 2012

Biff med dragonsås


Biff med dragonsås


Ingredienser - 4 portioner

  • 600 g potatis
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 msk chilisås
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk strösocker
  • 1 vitlöksklyfta
  • 250 g frysta sugar snaps eller sockerärter
  • 500 g utskuren biff (4 skivor)
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar



Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i ca 10 minuter.
  2. Koka crème fraiche, chilisås, dragon, soja, senap, socker och en hel skalad vitlöksklyfta 5 minuter. Lyft ur vitlöksklyftan.
  3. Koka sugar snapsen i saltat vatten 3 minuter.
  4. Salta och peppra köttet. Stek det på hög värme 3 minuter per sida för mediumstekt kött.
  5. Skiva och servera köttet med sås, potatis och sugar snaps.

Energi per portion: 392 kcal

Källa & bild: Matklubben

torsdag 8 november 2012

Pastagratäng med kassler

Pastagratäng med kassler


Ingredienser - 4 portioner

  • 8 dl kokt pasta, t ex fusilli
  • 200 g kassler
  • 300 g frysta broccilibuketter
  • 1 dl grovhackade valnötter 
  • 140 g Kvibille® gräddädel
  • 4 dl Kelda® Pastasås Mild ost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. 
  2. Skär kasslern i små tärningar. 
  3. Blanda den kokta pastan, kassler, broccoli och valnötter i en smord ugnssäker form. Smula osten och blanda den med såsen. 
  4. Häll blandningen i formen och gratinera i mitten av ugnen 20-25 min. 
  5. Servera med sallad.


Näringsvärden

Energi 395 kcal
Protein 25 g
Kolhydrat 39 g
Fett 16 g

Källa & bild: Arla